Šokiruojanti pedagogų kasdienybė: jei taip toliau, niekas neateis dirbti mokytojais

  • Teksto dydis:

Lietuvos pedagogai skundžiasi, kad darbe iš mokinių patiria smurtą. Ir ne tik fizinį ar psichologinį, bet ir seksualinį. Apie tai LNK žurnalistė kalbėjosi su Lietuvos švietimo ir mokslo profesinės sąjungos pirmininku Egidijumi Milešinu.

– Sakykite, ar nustebino tyrimo rezultatai ir kokie jie?

– Pirmiausiai reikėtų pasakyti, kad su psichologinio smurto problema mes tikrai savo kasdieniniame darbe susiduriame. Gauname daug klausimų iš kolegų apie įvairias situacijas. Bet tyrimo rezultatai, sakyčiau, yra šokiruojantys. Netgi pagal tai, kiek tyrime dalyvavo mokytojų, jų dalyvavo virš tūkstančio… Ir patys mokslininkai yra nustebę, kad tikrai dalyviai atsiliepė į tą tyrimą, nuoširdžiai pildė ir yra taip atvirai prirašyta, kad tai šokiruoja.

– Turbūt kalbam ne tik apie psichologinį smurtą, yra ir kitokių smurto apraiškų. Kokios jos dar yra?

– Tikrai taip. Psichologinis smurtas, tikrai yra fizinis smurtas, ir yra seksualinio smurto atvejų. Ir tie skaičiai, kurie tyrime buvo atskleisti, tikrai neramina. Ir galvojam, kad jeigu nebus pokyčių švietime, tai situacija tragiška ir tikrai ateityje niekas neateis dirbti mokytojais.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– Kaip pasireiškia seksualinis smurtas?

– Pagal tai, kaip pateikė tyrėjai, tai dažniausiai įvairiausi priekabiavimai telefono žinutėmis, video žinutėmis. Netgi yra atvejų besistumdant, toks fizinis seksualinis priekabiavimas. Tikrai atvejų yra daug. Galima sakyti, dar daug yra nutylėta. Nes viena iš pagrindinių problemų švietimo sistemoje ta, kad darbuotojai bijo. Bijo prisipažinti, pasakyti, kad jiems skauda. Nes dažnai dar pas mus yra tokia kultūra, kad tie, kurie pasako, yra stigmatizuojami, paliekami vieni. Dėl to ir reikalingi pokyčiai visoj švietimo sistemoj.

– Ar galima įvardyti bendrai, koks procentas yra mokytojų, kurie patiria įvairaus pobūdžio smurtą?

Svarbiausia žinutė yra netylėti, kreiptis pagalbos ir tikrai mes padėsim.

– Pagal tai, ką parodė tyrimo rezultatai, beveik 40 proc. švietimo darbuotojų patiria įvairų smurtą tiek iš mokinių ar jų tėvų, tiek iš administracijos ar kolegų.

– Tyrimas atliktas profsąjungos iniciatyva. Kodėl apskritai nusprendėte aiškintis, kokia yra situacija ir ar toks tyrimas Lietuvoje atliktas pirmą kartą?

– Mano žiniomis, bent jau profesinių sąjungų lygmenyje, jis tikrai atliktas pirmą kartą. Ir kai praeitais metais buvo pakeistas darbo kodeksas, tik pernai darbo kodekse atsirado tokia formuluotė apie psichologinį smurtą, mes sulaukėm įvairių nusiskundimų, klausimų iš savo narių ir ne tik. Netgi iš tėvų yra prašymų padėti mokytojams, nes jie mato, kokia situacija švietime. Todėl nusprendėm įrodyti ir sutarėm su kolegom iš Mykolo Riomerio universiteto, kad jie atliktų tyrimą, kad tie rezultatai būtų validūs ir kad mes galėtume jų pagalba judėti į priekį ir spręsti šią problemą.

– Kokia žinutė būtų pedagogams? Ar jie apskritai šioje situacijoje yra apsaugoti ar turėtų būti labiau apsaugoti?

– Tai svarbiausia žinutė yra netylėti, kreiptis pagalbos ir tikrai mes padėsim.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Buldozeriai ir kovaldos dirba , kurių rezultatai neapykanta

Buldozeriai ir kovaldos dirba ,  kurių rezultatai neapykanta portretas
KASDIENYBĖS..... Mokyklose , medicinoje ,policijoje ir aplamai visoje teisėtvarkoje , vaistinėse kuriose reikiamų vaistų nėra , mašinų važiavimo keliuose , socialiniuose sektoriuose , su transportu , darbas pas savininkus , pas ūkininkus ,miškuose nesąmonės.....Dirbantiesiems trūksta normalių darbo sąlygų ir normalaus atlygio . Vartotojams kokybės...-----,, Ilgas pasakas lietuviams Televizija seka vakarais . Ape tai kad išsirinkom Protingiausius iš visų Kurie apie mus galvoja Dieną ,naktį iš tiesų Kad išsunks iš šūdo varškę Visą šalį pamaitins Kad už įkvėptą deguonį Mokestėlį pasiims ......" Kas būtina ir reikalinga visur yra PŠŠŠŠŠŠŠŠ..

Julius

Julius portretas
Į ką pavirto mokyklos. Visi tie straipsniai tai tiknoras išsimušti pinigų. Aš jau nepasakosiu apie mokytojus kurie seniau buvo, kai su knygom daužydavo vaikams per galvas, tiek to anie laikai buvo, bet dabar…. Tėvų susirinkimai tik tam kad išmelžti iš tėvų pinigų, streikai, nes nori kuo daugiau pinigų ir is skundai kaip jiems sunku, kaip jie mažai gauna pinigų. Valstybė daro didelę klaidą jei kelia jiems algas. Žinote kas bus. Kai tik pakelsite algas, pamatys kad gali ir sekantį rugsėjį bus naujas streikas.pinigų jiems niekada nebus gana. O dėl sunkaus darbo galėčiau labai daug pasiginčyti. Galima tiesiog vardinti ir vardinti profesijas kur žmonės daug sunkiau dirba, kurie neatostogauja vasarom, kai šitie nuskriaustieji ir uždirba mažiau. Tiesiog šių laikų pedagogus užvaldė pinigų magija. Ne visus, šitą irgi turiu pabrėžti, o jei dar pažiūrėti į jų darbo kokybę, kai per pamokas neišmokina vaikų tam, kad galėtų papildomai už pinigus konsultuoti, ar kaip kitaip pavadinti. Gėda!

Anonimas

Anonimas portretas
prisiminkime kaip mokyklose norejo tikrinti mokinius del narkotiku ,tai visi tevai piestu stojo o kas gavosi.
VISI KOMENTARAI 76

Galerijos

Daugiau straipsnių