Per pirmąjį šių metų ketvirtį registruoti 16 efektyvių donorų

  • Teksto dydis:

Per pirmąjį šių metų ketvirtį Nacionalinis transplantacijos biuras užregistravo 16 efektyvių donorų, antradienį pranešė Sveikatos apsaugos ministerija.

Tai reiškia, kad 16-os mirusių žmonių per pirmus tris šių metų mėnesius organai buvo paimti transplantacijai. Iš 13 šių donorų paimta daugiau nei po vieną ne tos pačios rūšies organą.

Ligoninės reanimacijos skyriuje konstatavus smegenų mirtį, o artimiesiems pareiškus pritarimą donorystei, iš trylikos multiorganinių donorų transplantacijai paimti 23 inkstai, trys širdys ir 12 kepenų. Viena širdis ir dvejos kepenys išsiųstos į užsienį.

Dviem Lietuvos recipientams atliktos multiorganinių donorų kepenų retransplantacijos. Iš multiorganinių donorų transplantacijai paimtos ir aštuonios ragenos.

Iš viso šiemet Lietuvoje jau atliktos 55 organų ir audinių transplantacijos: 28 mirusio donoro inksto, dvi gyvo donoro inksto, trys širdies, dešimt kepenų, 12 ragenų transplantacijų.

„Ši statistika teikia vilties, kad organų donorystės pagalba iš mirties nagų pavyks išplėšti dar daugiau sunkiai sergančių žmonių“, – pranešime cituojama Nacionalinio transplantacijos biuro laikinoji vadovė Audronė Būziuvienė.

Šiemet efektyviais donorais tapo dešimt vyrų ir šešios moterys. Efektyvių donorų amžiaus vidurkis – 51,8 metų. Jauniausiam donorui buvo vieneri, transplantuota jo širdis. Vyriausiajam donorui buvo 74 metai, jis tapo multiorganiniu donoru.

Pernai šalyje užregistruoti 24 multiorganiniai donorai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių