Planuojama kurti lietuvių kilmės asmenų perkėlimo iš krizių zonų sistemą

Vyriausybė nutarė kurti lietuvių kilmės asmenų perkėlimo iš humanitarinių krizių zonų sistemą, tam bus rengiamas specialus įstatymas.

Kaip BNS sakė Vyriausybės vicekancleris Deividas Matulionis, galimybė grįžti į Lietuvą ir gauti čia paramą integracijai būtų teigiamas ženklas užsienyje gyvenantiems lietuvių kilmės asmenims.

„Buvo Ukraina, buvo konkretus atvejis, turėjome tam 2016 metais sprendimą, bet jis buvo ad hoc, o dabar norima sukurti sistemą, taip pasakant, kad jeigu jums bus problema, mes jus susigrąžinsime – ar jūs Lietuvos piliečiai, ar lietuvių kilmės asmenys. Kitaip tariant, tai žinia mūsų tautiečiams, kad valstybė pasirūpins“, – teigė D. Matulionis.

Anot jo, į Lietuvą galėtų būti perkeliami asmenys, kuriems gyvenamojoje šalyje kyla grėsmė.

„Turi būti aišku, kad jiems kyla tam tikra grėsmė, tai gali būti ir tuo atveju, jei ekonominė padėtis yra katastrofiška, sakykime, tos pačios Venesuelos atveju dėl siaubingos infliacijos“, – dėstė D. Matulionis.

Pasak jo, Vyriausybė trečiadienį nutarė pagal šiuo metu esančias teisinio reguliavimo gaires rengti atskirą įstatymą.

„Įstatymo esmė bus pirmiausia tiksliai apibrėžti, kokiais atvejais būtų perkėlimas, kas yra ta humanitarinė krizė ir pan.“, – sakė D. Matulionis.

Jo teigimu, asmenų perkėlimą turėtų organizuoti Užsienio reikalų ministerija, o už integraciją Lietuvoje būtų atsakinga Socialinės apsaugos ir darbo ministerija.

„Atsirastų visiškai naujas statusas – perkeliamo asmens statusas, jis būtų suteikiamas arba Lietuvos piliečiui, arba lietuvių kilmės asmeniui, su šiuo statusu asmuo iš karto gautų visas teises kaip ir nuolatinis Lietuvos gyventojas: jis galėtų draustis sveikatos draudimu, leisti vaikus į mokyklą, ieškoti vietos vaikų darželyje, įsidarbinti“, – pasakojo Vyriausybės vicekancleris.

Perkeliami asmenys galėtų vienus metus pretenduoti į paramą būstui, kasmėnesinę išmoką būtiniausioms reikmėms.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Oho

Oho portretas
Magnolija karui ruosesi is peties.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių