Po abejonių Teisėjų taryba pritarė B. Martišienės kandidatūrai į teisėjas

  • Teksto dydis:

Teisėjų taryba penktadienį nusprendė patarti prezidentei skirti teisininkę Beatą Martišienę Vilniaus apygardos administracinio teismo teisėja.

Už tai balsavo 14 tarybos narių, trys buvo prieš.

Dėl 31 metų B.Martišienės kandidatūros Teisėjų tarybos nariai nesutarė ir neapsisprendė birželį vykusiame neeiliniame Teisėjų tarybos posėdyje. Klausimo svarstymas buvo atidėtas.

Teisėjų tarybos nariai dėl prezidentės pateiktos kandidatūros nesutarė, nes Pretendentų į teisėjus atrankos komisija jai neskyrė aukščiausių balų, ji buvo likusi tik šeštoje vietoje. Tuo metu valstybės vadovė būtent jos kandidatūrą išsirinko į Vilniaus apygardos administracinio teismo teisėjas.

B.Martišienė 2008 metais įgijo teisės magistro kvalifikacinį laipsnį, 2012 metais jai suteiktas socialinių mokslų (teisės) laipsnis Konsultantė. Ji dirba konsultante Lietuvos Aukščiausiajame Teisme, taip pat yra Vilniaus universiteto Teisės fakulteto Privatinės teisės katedros asistentė ir lektorė.

„B.Martišienė pretendavo į du teismus – Vilniaus apygardos administracinį ir į  Vilniaus miesto apylinkės teismą. Ji neabejotinai gali būti skiriama teisėja. Pagal savo savybes, kvalifikaciją, pasiūlyta kandidatuoti į administracinį teismą. Jokių abejonių dėl jos abejonių tinkamumo pareigoms nekyla. Kilo abejonių dėl kitų pretendentų“, – sakė prezidentės patarėja teisės klausimais Rasa Svetikaitė.

Ji sakė, kad kiti pretendentai prezidentei neįtiko dėl žemo sprendimų stabilumo, asmeninių savybių – darbe yra konfliktiški.

„Manau, kad esu pasirengusi teisėjo darbui, turi teorinių ir praktinių žinių, aš kiekvienoje byloje randu, kas įdomu, man kiekviena byla kelia iššūkių ir diskusijų“, – Teisėjų tarybos posėdyje kalbėjo B.Martišienė.

Aiškindama, kodėl Pretendentų į teisėjus atrankos komisija jos neįvertino palankiai, mokslininkė sakė, kad jai pažinti reikia ilgo laikotarpio – dvejų metų.

„Esu pilka knygų pelė, tai nepadaro įspūdžio per trumpą laiką. Visi pretendentai yra stiprūs, aš stengiausi darbą atliki geriausiai, mokyklą baugiau šimtukais, drausminių nuobaudų neturiu, universitete gaudavau dvigubą stipendiją. Darbo teisė yra be galo įdomi, man reikia plėstis“,– sakė pretendentė į teisėjas.

Teisėjų tarybos narys Pavelas Barkovskis pasidžiaugė teisėjos nuoširdumu.

„Čia gerai teisėjui“, – sakė jis.

Pareikšti savo pozicijos dėl B.Martišienės atvejo į Teisėjų tarybos posėdį penktadienį atvyko Vilniaus apygardos administracinio teismo teisėjas Ernestas Spruogis. Jis nėra Teisėjų tarybos narys.

„Kalbame apie teisėjų skaidrumo skyrimo principus. Šitas klausimas negalėjo būti svarstomas apskritai“, – tikino jis.

E.Spruogis aiškino, kad jeigu klausimą Teisėjų taryba jau svarstė praėjusiame posėdyje, pakartotinai jis negali būti svarstomas. Birželį vykusį balsavimą E.Spruogis vertina kaip nepritarimą prezidentės pateiktai kandidatūrai. Teisėjas mano, kad svarstant dar kartą klausimą dėl B.Martišienės kandidatūros turėjo būti pasirašytas naujas prezidentės dekretas, o Teisėjų tarybos posėdis turėjo būti sušauktas ne vėliau kaip per 14 dienų.

„Aš manau, kad jeigu žaidžiame skaidrumo taisykles, žaiskime iki galo“, – sakė jis.

Tuo metu prezidentės patarėja R.Svetikaitė pareiškė, kad dėl teisėjo paskyrimo Teisėjų taryba turi patarti ar nepatarti aiškiai, nedviprasmiškai, todėl buvo pagrindas klausimo svarstymą atidėti ir joks naujas dekretas nereikalingas.

Apygardų administracinių teismų teisėjus skiria prezidentė, gavusi Teisėjų tarybos patarimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

įdomiai parašyta

įdomiai parašyta portretas
Jokių abejonių dėl jos abejonių tinkamumo pareigoms nekyla

Petriukas

Petriukas portretas
Labai panaši į vyrą...

DJ

DJ portretas
Tikėsime, kad ji nebus tokia kišeninė, agresyvi teisėja kaip tą Utėle buvo korumpuota, kišeninė ? pas kuria tiesiog psichopatinė agresija ėjo per jos Stogaiskaitės tipo nosį ir per auskarus tokius pačius !
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių