Policija perka robotą „Aro“ išminavimo operacijoms

Policijos departamentas perka robotą, kuris būtų skirtas antiteroristinės policijos rinktinės „Aras“ išminavimo operacijoms.

„Aro“ vadas Viktoras Grabauskas sako, kad šiuo metu naudojamas robotas yra didesnių gabaritų, sunkesnis ir jau pasenęs, o naujas, mažesnis robotas išplėstų išminuotojų galimybes dirbti mažesnėse erdvėse.

„Išminavimo robotas yra toks, kaip ir senesnis, tik jis bus mažesnis, patogesnis, bus naudojamas tam tikrose kitose situacijose. Jei didelio roboto judėjimas yra ribotas, mažesnis robotas galės dirbti tam tikrose vietose, kur su didžiuoju neprieisime, pavyzdžiui, net ir transporto priemonėse jis galės vykdyti išminavimus“, - BNS sakė V.Grabauskas.

Policija nurodo, kad radijo bangomis valdomas robotas turi būti skirtas dirbti lauko sąlygomis, turėti mobilią judėjimui skirtą platformą, ant jos tvirtinamą manipuliatorių skirtą apžiūrėti, perkelti ar sunaikinti objektus, taip pat spalvoto vaizdo kamerą, jame turi būti įdiegta garso signalą perduodanti ir priimanti sistema.

Pageidaujama, kad roboto ilgis būtų 90-95 centimetrų, plotis - 40-45 centimetrai, svoris - 50-80 kilogramų. Jis turėtų būti pritaikytas važiuoti smėlėtu ar snieguotu gruntu.

Įrenginiui prašoma suteikti 2 metų garantiją. Gamintojas taip pat turės apmokyti mažiausiai penkis „Aro“ pareigūnus dirbti su robotu ne vėliau kaip likus mėnesiui iki jo perdavimo.

Kartu su robotu bus perkama ir 13 taktinio išminavimo komplektų, t.y. įvairių specialių išminavimo darbams skirtų įrankių: peilių, replių, spaustukų, pincetų, karabinų, teleskopinių magnetų ir kitų reikmenų.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių