Lietuvoje žinomo verslininko ir politiko įmonės kieme – užkastos atliekos

Alytaus miesto savivaldybės tarybos nario, Vilniaus prekybos, pramonės ir amatų rūmų prezidento, visoje Lietuvoje žinomos bendrovės "Traidenis" savininko Sigito Leonavičiaus laukia akistata su gamtosaugininkais. Šie nustatė, kad verslininkui priklausančios bendrovės sklypo žemėje užkastas nenustatytas kiekis gamybinių atliekų.

Atliekų rado po žeme

Aplinkos apsaugos departamentas (AAD) prie Aplinkos ministerijos pranešė, kad pasitvirtino aplinkosaugininkų gauta informacija apie UAB "Traidenis" teritorijoje Alytuje, Pramonės gatvėje, galbūt užkastas gamybos atliekas. "Aplinkos apsaugos departamento prie Aplinkos ministerijos pareigūnai sausio 15 d. patikrino šią teritoriją, naudodamiesi sunkiasvore kasimo technika, ir nustatė, kad joje užkastos gamybos atliekos.

AAD direktoriaus Vaido Laukio teigimu, aplinkosaugos reikalavimų pažeidimo tyrimas tik prasidėjo. Užkastų atliekų kiekiui ir sudėčiai nustatyti ir padarytai žalai aplinkai įvertinti dar bus atliekami išsamūs užterštos teritorijos tyrimai. Nustačius faktinį užkastų atliekų kiekį ir sudėtį, bus apskaičiuota aplinkai padaryta žala ir sprendžiama, kokių privalomų priemonių turi būti imamasi aplinkos būklei atkurti. Įmonė turės atlyginti padarytą žalą ir išvalyti atliekomis užterštą teritoriją", – sakoma AAD oficialiame pranešime.

Atsirašė formaliai

Nuotekų valymo įrenginių, talpyklų iš stiklaplasčio, uždaros rekreacinės žuvų auginimo sistemos gamybos bendrovei "Traidenis" tai buvo ne pirmas pasimatymas su gamtosaugininkais. Praėjusiųjų metų vasara AAD departamentas buvo gavęs skundą, kad "Traidenis" neatsakingai tvarko gamybines atliekas, nemoka taršos mokesčio, o Alytaus agentūros darbuotojai aplaidžiai tikrina ir toleruoja bendrovės pažeidimus. Analogiškas skundas buvo nusiųstas ir Aplinkos ministerijai.

Redakcijos šaltinių teigimu, abiem institucijoms buvo nusiųstos nuotraukos ir filmuoti vaizdo įrašai, kaip "Traidenio" teritorijoje ekskavatorius kasa kelių metrų gylio tranšėjas, kuriose laidojamos bendrovės gamyboje susidariusio atliekos – susmulkintas plastikas.

Tačiau AAD reakcija į šį skundą buvo gana keista. Departamento direktorius V.Laukys teigė, kad, po skundo gavimo praėjus net penkiems mėnesiams, buvo atliktas ne greitas, bet planinis tyrimas išnagrinėjant skunde pateiktus faktus. Patikrinimo metu nustatyta įvairių pažeidimų: "Traidenis" vaško pakuotę ir metalinę statinę – daugiau negu 2 t pavojingų atliekų laikė daugiau negu pusmetį, taip pažeisdamas atliekų tvarkymo įstatymą; rasta veik 10 t metalinės, beveik 5 t plastikinės, 8,5 t medinės pakuotės, trečdalis tonos stiklaplasčio atliekų, kurios nebuvo perduotos atliekų tvarkytojui. Patikrinimo akte konstatuojama, kad bendrovė neregistruota Atliekų tvarkytojų valstybės registre, nėra pateikusi atliekų susidarymo apskaitos, taip pažeisdama Atliekų tvarkymo ir tvarkymo apskaitos taisyklių reikalavimus.

Už šiuos pažeidimus Alytaus regiono AAD "Traideniui" skyrė simbolinę baudą – rašytinį įspėjimą. Apie jokias užkastas gamybines atliekas patikrinimo metu nebuvo kalbama.

Bendrovei "Traidenis" tai buvo ne pirmas susitikimas su gamtosaugininkais.

Atliekas iškasė?

"Traidenio" savininkas S.Leonavičius atliekų užkasimo fakto neneigia. "2009–2010 m. statėme gamyklą. Pradėjus gamybą, išties susidarė dalis gamybos atliekų – plastiko. Jį smulkinome. Darbininkai, užuot jį utilizavę, ekskavatoriumi rausė tranšėjas ir atliekas laidojo. Tačiau, praėjus metams dvejiems, ta teritorija buvo sutvarkyta – palaidotos atliekos iškastos, įrengtas 1 ha tvenkinys, poilsio zona darbuotojams. O darbininkai, užkasę atliekas į žemę, gamtosaugininkų buvo nubausti piniginėmis baudomis. Konfliktas baigtas", – dienraščiui iš pradžių teigė "Traidenio" savininkas.

AAD atlikti nauji tyrimai sako, kad S.Leonavičius neteisus – ne visos palaidotos atliekos buvo iškastos.

"Faktas, kad atliekos buvo užkastos, konstatuotas. Dabar gamtosaugos pareigūnai atliks bendrovės dokumentų patikrinimą, išsiaiškins, kiek galėjo susidaryti atliekų gamybos procese, kur jos galėjo būti utilizuotos. Kai turėsime patikrinimo duomenis, spręsime dėl teritorijos ir ploto identifikavimo – kur galbūt galėjo būti laidojamos atliekos. Bus atlikti ekologiniai tyrimai, pasikviesta geologijos tarnyba, bandysime nustatyti tikslų užkastų atliekų kiekį", – kalbėjo AAD direktorius V.Laukys.

Tiesa, pašnekovas akcentavo, kad tyrimas galbūt tęsis net iki pavasario: šalčiai gali trukdyti nustatant, kokio dydžio teritorijoje "Traidenis" užkasė nepavojingas atliekas.

Dvigubi standartai

Kaip dienraščiui teigė "Traidenio" savininkas S.Leonavičius, 2012 m. teritorija buvo sutvarkyta, palaidotos atliekos iškastos ir utilizuotos. Tačiau paprašytas pakomentuoti šiandienos faktą – kodėl gamybinių nekenksmingų atliekų vis dėlto rasta, pašnekovas pateikė gana keistą versiją.

"Tai ne gamybos atliekos. Gaminame plastikines talpyklas – medžiaga poveikio aplinkai nedaro, ji sertifikuota. Pagal žiedinės ekonomikos principus ji susmulkinta, užpajamuota kaip šalutinis gamybos produktas. Ar tai pavojinga atlieka, ar šalutinis produktas – jau interpretacija", – dėstė S.Leonavičius. Jo teigimu, šio plastikinės atliekos neužteršė nei oro, nei grunto, nei vandens.

V.Laukys neatmetė prielaidos, kad S.Leonavičius yra teisus, tačiau pažeidimo faktas akivaizdus: "Tai gali būti nepavojingos atliekos. Taigi aplinka gali būti neužteršta. Jei atliekas surinks pati bendrovė, gaus tik baudą."

Paprašytas plačiau paaiškinti, kodėl "Traideniui" gali būti pritaikyta tik bauda, o ne prašoma išieškoti žalą, padarytą už teršimą, V.Laukys teigė, kad toks yra įstatymas: "Įstatymas numato, kad jeigu atliekas sutvarko jų savininkas, atiduoda atliekų tvarkytojui, tai tokia apimtimi žala mažinama arba, surinkus visas atliekas, ji neskaičiuojama."

"Jei pilietis išmes kibirą atliekų, jis gaus baudą už gamtos taršą, o jei atliekas surinko ir atidavė perdirbėjams, žala gamtai neskaičiuojama", – įstatymo subtilybes aiškino V.Laukys.

Žiedinė ekonomika?

"Nusiperkame 3 kub. m skaldos ir sunaudojame tik 2,5 kub. m. Ar mums reikia atiduoti likutį į inertinių medžiagų sąvartyną? O betonas – atlieka? Mes ne pas kaimyną, bet nuosavoje, privačioje teritorijoje panaudojome inertinę medžiagą. Mes susmulkinome, jis užpajamuotas. Plastmasės atliekas tuo momentu panaudojome kaip inertinę medžiagą. (...) Vadovaujamės principu, kad kuo mažiau atliekų patektų į buitinių atliekų sąvartyną. Žiedinės ekonomikos koncepcija – kiek daugiau grąžinti į aplinką", – dienraščiui sakė "Traidenio" savininkas S.Leonavičius. Pasak pašnekovo, "tai gamybos šalutinis produktas, naudojamas savoms reikmėms".

S.Leonavičiaus supratimas apie žiedinę ekonomiką ne tik keistas, bet ir neteisingas. Žiedinės ekonomikos esmė – sukurti uždarą produktų gyvavimo ciklą, nes bus perdirbama daugiau atliekų ir medžiagos bus naudojamos pakartotinai, o tai duos naudos tiek aplinkai, tiek ir ekonomikai: nuo gamybos ir naudojimo iki atliekų tvarkymo ir antrinių žaliavų rinkos. "Traidenis" nepavojingas gamybines atliekas, atvirkščiai, nei reikėtų daryti vadovaujantis žiedinės ekonomikos principais, užkasė į žemę.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Monika

Monika portretas
Netikiu lietuvisku verslu ...visos jo istakos is tarybiniu laiku ...

Yla

Yla portretas
Tyla- gera byla. Matyt giminystės ryšiai egzistuoja: V. Kvedaras > V. Kvedaravičiūtė- Ramanauskienė. Šiai amžinai susiraukusiai personai, dabar kandidatei į Alytaus merus nuo "Alytaus piliečių", S. Leonavičiaus kritika valdantiesiems buvo kaip rakštus subinėj. Todėl abu žurnalistai, abu giminės ir sukurpė šį straipsniuką. Tik V. Kvedaras pamiršo parašyti, kad jis yra jau už šmeižtą teistas , nes laaaaabai jau mėgsta rašyti straipsniūkščius, kuriuose gausu iškraipytų faktų, melo ir neįtikėčiausių interpretacijų. Vagie, kepurė tai jau dega :)

Studentas

Studentas portretas
O man atrodo, kad žurnalisto supratimas apie žiedinę ekonomiką įtartinai kryptingai pasuktas į vieną vietelę :) Specialistų nuomone : "žiedinė ekonomika, tai ciklas, kuriame atliekų apskritai nėra, kitaip tariant, galutinis tikslas yra perdirbti ARBA pakartotinai panaudoti 100% to, ką išmetame. Kiekviena medžiaga tokiame cikle yra žaliava kažkam kitam pagaminti, o ne atlieka". Žurnalistas nenaudoja žodelio "arba", o teigia, kad "žiedinės ekonomikos esmė - sukurti uždarą produktų gyvavimo ciklą, nes bus perdirbama daugiau atliekų..." Va ir šio burbulo esmė - kur liepta, ten ir suku
VISI KOMENTARAI 17

Galerijos

Daugiau straipsnių