Politologė: visuomenė neparuošta priimti pabėgėlius

  • Teksto dydis:

Lietuvos visuomenė yra neparuošta pabėgėlių priėmimui, o tai ilgainiui gali tapti iššūkiu ne tik socialinei, bet ir politinei šalies sistemai, nes gali augti radikalių judėjimų gretos, teigia politologė Margarita Šešelgytė.

„Migrantas kelia iššūkį socialinei sistemai, nes jį reikia integruoti, kita vertus, tai gali didinti vietinių gyventojų nepasitenkinimą. Kada vietiniai gyventojai mato, kad tie migrantai lyg ir labiau globojami, jiems daugiau lėšų skiriama, tada prasideda įvairios protesto akcijos, migrantai yra puolami, persekiojami ir panašiai“, -  trečiadienį BNS sakė Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto docentė M.Šešelgytė.

„Tai gali virsti ilgalaike tendencija, kai auga kažkokios radikalios grupuotės, visuomenė radikalėja, radikalios politinės partijos gauna daugiau balsų“, - svarstė politologė.

Jos teigimu, Lietuvoje dažnai migrantas yra piešiamas labai juodomis spalvomis ir taip dirbtinai sukuriama saugumo problema, esą „migrantas būtinai bus teroristas, nusikaltėlis, būtinai jo tikėjimas kels mums problemų“.

„Tai yra daugiau dirbtina problema, nes nusikalstamumo augimas ir terorizmo augimas su imigrantų banga nelabai koreliuoja. Kada atsiranda problemos, tai tada, kai imigrantai yra nepakankamai integruoti“, - kalbėjo M.Šešelgytė.

„Labai svarbu, kad tie žmonės jaustųsi valstybės dalimi, kad jie jaustųsi reikalingi ir neatstumti, ne kitokie, o dalis tos valstybės. Tai ir kalbos mokėjimas, tai ir sudarymas galimybių dirbti, gauti atlygį. Ne sukūrimas kažkokių getų, kaip yra kai kuriose valstybėse“, - sakė ji.

Politologė pridūrė, jog pabėgėliai jau pirminiame integracijos etape turėtų būti paskirstyti savivaldybėse, o ne pabėgėlių priėmimo centre Rukloje, tačiau ir ten žmonės turi būti paruošti dirbti su pabėgėliais, išmanyti problematiką, būtų svarbu pasitelkti nevyriausybines organizacijas.

Europos Komisija trečiadienį pasiūlė Lietuvai priimti papildomai priimti 780 pabėgėlių, kurie šiuo metu yra Vengrijoje, Graikijoje ir Italijoje. Anksčiau Lietuva jau įsipareigojo priimti 325 pabėgėlius.

Europos Sąjungos šalims Briuselis siūlo pasidalyti 160 tūkst. prieglobsčio prašytojų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

jonc

jonc portretas
o,įdomu,ar tie emigrantai gaus daugiau pašalpų nei mūsų pencininkai pencijos?

Algis

Algis portretas
Neymanoma integruot neintegruojamu. Musulmoniskos Arabu salys turetu pasirupint savo rases zmonemis: ta pati kultura, kalba, religija.

Šešelgytei

Šešelgytei portretas
Klausykite mes per 25 metus nesugebėjome integruoti Lietuvos lenkų ir Lietuvos rusų bendruomenių, o Jūs čia kalbate apie ekonominius emigrantus ir sukčius. Gali integruoti tą kuris to nori. Pirmoje eilėje tai emigrantai nepasiryžę keisti savo gyvenseną ir priimti mūsų gyvenimo normas.
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių