Prašo gerbti vaiko teisių apsaugos specialistus: padaugėjo grasinimų

  • Teksto dydis:

Socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis prašo gerbti vaiko teisių apsaugos specialistus ir socialinius darbuotojus, o nesutinkančius su sprendimais juos ginčyti civilizuotai.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija pranešė pastaruoju metu gaunanti žinių apie vaiko teisių apsaugos specialistų ar socialinių darbuotojų patiriamą užgauliojimą, grasinimus ar net fizinę agresiją, kai kuriais atvejais priimamas sprendimas kreiptis į policijos pareigūnus.

Anot pranešimo, kai kuriais atvejais sulaukiama grasinimų susidoroti, pasmaugti ar sugadinti turtą, vienu atveju nežinomi asmenys atvyko į vaiko teisių apsaugos specialistės anytos namus su kaltinimais apie neva pardavinėjamus vaikus.

„Labai prašau visuomenės rimties ir pagarbos vienas kitam. Suprasdamas, kad Kauno situacija sukėlė visuomenės nepasitikėjimą, noriu labai aiškiai pabrėžti – dauguma vaiko teisių apsaugos specialistų ir socialinių darbuotojų, padedančių šeimoms, dirba neįtikėtinai sudėtingomis, nesaugiomis sąlygomis ir vis tiek užtikrina maksimalią pagarbą vaikui ir šeimai bei suteikia kvalifikuotą pagalbą“, – pranešime spaudai cituojamas L. Kukuraitis.

Sulaukiama grasinimų susidoroti, pasmaugti ar sugadinti turtą, vienu atveju nežinomi asmenys atvyko į vaiko teisių apsaugos specialistės anytos namus su kaltinimais apie neva pardavinėjamus vaikus.

Policijos departamento Komunikacijos skyriaus vedėjas Ramūnas Matonis primena, kad už grasinimus susidoroti ar pasipriešinimą valstybės tarnautojui ar kitam viešojo administravimo funkcijas atliekančiam asmeniui, fizinės prievartos naudojimo numatyta atsakomybė.

Ministerija ragina nepasiduoti melagingai informacijai, mąstyti kritiškai ir civilizuotai spręsti iškylančius nesutarimus. Nesutinkant su specialistų sprendimais, siūloma juos ginčyti. Primenama, kad pirminė teisinė pagalba Lietuvoje yra nemokama visiems gyventojams, antrinė nemokama pagalba teikiama nepasiturintiems gyventojams.

Pranešime pateikiamas nuasmenintas pavyzdys apie užpultas dvi socialines darbuotojas.

Spalį dvi vaiko teisių apsaugos specialistės vyko į šeimą, nes išvakarėse šeimoje buvo girtaujama ir kilo konfliktas tarp sugyventinių, buvo iškviesta policija, kuri pasitelkė budinčius vaiko teisių apsaugos darbuotojus. Kadangi tėvai buvo apsvaigę ir tarp jų kilo smurto protrūkis, vaikams buvo nustatytas grėsmės lygis, jie nuvežti pas tame pačiame kaime gyvenusius giminaičius.

Kitą dieną pas tėvus atvykusios dvi specialistės jų namuose nerado. Pavykus išsiaiškinti vaikų mamos telefono numerį buvo susisiekta su mama, kuri atsiliepusi paaiškino esanti oro uoste ir po kelių valandų išskrendanti pas seserį į užsienį. Telefonu mama teigė, jog jai neįdomu, kur yra jos sugyventinis ir vaikai.

Giminaičių, kuriems buvo patikėti vaikai, rasti taip pat nepavyko, nes jie buvo išvykę į darbą. Vienas vaikų buvo paliktas pas minėtųjų giminaičių kaimynus. Šių teigimu, tėvai nuo penktadienio iki pirmadienio nesirodė, vaikais nesidomėjo. Specialistės organizavo vaiko paėmimą, tuomet kaimynė ėmė skambinti – atsirado neblaivi vaiko mama, kuri pastūmė vieną specialistę nuo laiptų. Specialistei sutrenkti šonkauliai, ant kūno mėlynės, todėl kreiptasi į medikus ir policiją. Mama taip pat stumdė kitą specialistę, kuri kvietė policijos pareigūnus, kaimynės virtuvėje ieškojo peilio, bet nerado.

Dėl šio įvykio pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl pasipriešinimo valstybės tarnautojui ar viešojo administravimo funkcijas atliekančiam asmeniui, už tai baudžiama viešaisiais darbais arba bauda, arba laisvės atėmimu iki trejų metų.

Rezonansą visuomenėje sukėlė dviejų mažamečių vaikų paėmimo iš kauniečių Kručinskų šeimos istorija. Vaikai paimti, kai praeivis užfiksavo, kaip motina sudavė vienam iš vaikų, kai šis jos neklausė. Mažamečiai grąžinti į šeimą įsikišus dviem Seimo nariams, surengus piketą prie Kauno vaiko teisių apsaugos tarnybos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Ar galima pasitikėti tais vaikų grobikais,kurie už pinigus ir utelę į sibirą nuvarys.Tegul kukuraitis išvaiko savo gestapininkus,tai gal ir bus šioks toks pasitikėjimas,bet kol jie visi sėdės tose pačiose kėdėse tais niekšeliams niekada nebus pagarbos.Vyti kuo greičiau iš tos sistemos,o kartu ir verkšlenamčią ir mat ji nieko nekalta šakalienę.Ji dar pareiškusi kovos,kad toliau vaikai bus atiiminėjami.Kad jai liežuvis nukristu už tokius grasinimus ir bauginimus tėvus.

...

... portretas
Tarnaut gestapui reikia visai sąžinę prarast.

begėdžiai

begėdžiai portretas
Pagarbą reikia užsitarnauti,vaikų teisės yra praradusios pasitikėjimą,naudoja fašistinius metodus prieš vaikus ir šeimas.Ir negalvokit niekas jūsų negerbs ir svarbiausia niekas jūsų nebijo,dar siutinkit žmones,tada pamatysit kokia jėga yra tėvai už vaikus
VISI KOMENTARAI 15

Galerijos

Daugiau straipsnių