Prašo pagalbos: gyvenimo smūgiai gniuždo neįgalų vaiką auginančią moterį

  • Teksto dydis:

Krepšininko Rimanto Kaukėno paramos fondas prašo visuomenės pagalbos – jos laukia neįgalų, itin sunkia liga sergantį vaiką auginanti, našle neseniai tapusi moteris.

„Tatjanai dabar reikalinga ne tik finansinė, bet ir moralinė parama. Ypač susijusi su moters užimtumu. Įdomi veikla daug negandų patyrusią vilnietę atitrauktų nuo slogių minčių, padėtų atrasti gyvenimo prasmę“, - įsitikinę fondo atstovai.

Tatjaną Butovskają-Kruševskają (32 m.) kalbinti yra sunku - moteris negali sutvardyti emocijų ir ašarų. Sunkią negalią turintį sūnų Danilą auginančios moters gyvenimo istorija negali palikti abejingų. Mažylio liga, mylimo vyro sprendimas pasitraukti iš gyvenimo, pajamų netekimas ir netikėtai užgriuvusi finansinė našta – tai tik dalis smūgių, kuriuos likimas paruošė Tatjanai.

Pasak ją ir Danilą globojančio fondo įkūrėjo, krepšininko Rimanto Kaukėno, ši situacija yra ypač išskirtinė, galinti pamokyti kiekvieną iš mūsų. „Kartais skundžiamės, kad oras blogas, kad blogai išsimiegojome, kad dėl nereikšmingų smulkmenų diena praėjo prastai... Ką susitikimo metu mes išgirdome iš Tatjanos, šokiravo visą mūsų komandą, tad iš karto ėmėmės veiksmų – net nebuvo, apie ką svarstyti, juk šią šeimą pažįstame daugiau nei metus! Norime, kad ši žinutė pasiektų kuo daugiau žmonių - bet kokia pagalba yra labai svarbi. Šeimai dabar reikia įvairiapusės paramos. Tikiu, kad kiekvienas iš mūsų galime kažką pasiūlyti ir tai Tatjana priims atvira širdimi. Taip pat norime labai padėkoti visiems, kurie jau spėjo prisidėti prie pagalbos įvairiomis paramos formomis“, - kalbėjo R. Kaukėnas.

Sunki vaiko liga

Vos gimus Danilui, tėvai net neįtarė, kad sūnus gali sirgti sunkia genetine liga. Tačiau, kai berniukui buvo vos 3 mėnesiai, mama pastebėjo, kad kūdikis vis dažniau negaluoja. Tuomet, nuvykę į Santariškių vaikų ligoninę, tėvai išgirdo, jog mažylui reikalinga skubi operacija, nes jis sunkiai kvėpuoja - laiku neužsidarė Danilo širdies latakas, dėl to padidėjusi širdutė užspaudė plaučius. Netrukus medikai atkreipė dėmesį į tai, kad vaikutis nereaguoja į aplinką, į jį supančius žmones. Kai berniukui buvo 7 mėnesiai, jam buvo diagnozuota reta genetinė raumenų liga – nežinomos formos miopatija, dėl kurios nyksta vaikučio raumenys.

Būdamas šešerių metų berniukas sveria vos 13 kilogramų, pats negali nulaikyti galvytės, sunkiai valdo rankas ir kojas. Dėl silpnų raumenų, Danilas susiduria ir su kvėpavimo nepakankumu, kuris neleidžia kraujui prisisotinti deguonimi ir apsunkina epilepsijos priepuolius. Į jo kaklą ir skrandį įstatyti specialūs vamzdeliai, padedantys vaikui kvėpuoti ir maitintis.

Danilui reikalinga pastovi priežiūra, tad mama juo rūpinasi visą parą – daro įvairius masažus, mankština, stebi jį dieną ir keliasi naktimis patikrinti, ar vaikas nepradeda dusti.

„Tik aš galiu rūpintis savo mažuoju Danilu. Aš suprantu kiekvieną jo žvilgsnį ir krustelėjimą, numatau artėjančią epilepsijos bei kitų blogumų grėsmę. Galiu iš karto imtis veiksmų, kad sūnui būtų suteikta reikalinga pagalba. Be galo myliu savo vaiką. Jis mano šviesa, jis mano gyvenimas“, – su didžiule meile sakė Danilo mama Tatjana.

Dėl silpnos vaiko imuninės sistemos net papraščiausias peršalimas Danilui tampa didele grėsme jo gyvybei. Nors berniukas ir nereaguoja į aplinką, bet jo veide kartais galima išvysti šypseną, o spindinčios jo akys mamos dieną kaskart nupaišo ryškiomis spalvomis.

„Būti šalia Danilo yra mano gyvenimo prasmė. Susitaikiau su vaiko negalia ir net neįsivaizduoju, kad jis galėtų būti kitoks. Man gera matyti jį kvėpuojantį, besimuistantį ir kartais besišypsantį“, - apie vaiko suteikiamą džiaugsmą kalbėjo Tatjana.

Antras gyvenimo išbandymas

Tatjana per paskutiniuosius metus išgyveno ne vieną netektį šeimoje, o vos pradedant susitaikyti su artimųjų išėjimu ir sudėtinga kasdienine rutina auginant neįgalų sūnų, gyvenimas Tatjanai smogė dar vieną stiprų smūgį - prieš mėnesį savo noru iš gyvenimo pasitraukė Danilo tėtis, pagrindinis šeimos maitintojas. Vyro mirtis paliko ne tik sunkiai pakeliamą psichologinį lūžį likusiai šeimai, bet ir atnešė didelį finansinį nepriteklių.

„Tas vaizdas mane persekioja ir dabar, ir, tikriausiai, nepaliks ramybėje visą likusį gyvenimą“, - taip Tatjana apibūdino įvykį, kuris nutiko šių metų kovo 2 d., kuomet su sūneliu iš svečių grįžusi namo išvydo pasikorusį savo vyrą.

Moteris patyrė šoką, kuris jos neapleidžia ir dabar. Lyg per miglą prisimena, kad vėliau purtė į įvykio vietą atvykusį policininką, reikalaudama, kad jis pasakytų, jog visa tai tik baisus sapnas. Moteris prisipažino, kad tą akimirką ji net nesuvokė savo veiksmų ir tiki, kad ta būsena ją galėjo nuvesti tuo pačiu keliu, kokį pasirinko Danilo tėtis. „Bet juk Danilui reikia manęs, o man reikia jo!“, - praėjus kelioms savaitėms po baisaus įvykio savo mintis dėstė Tatjana.

Pasak moters, ši tragedija buvo labai netikėta tiek jai, tiek visai jų aplinkai – vyras buvo pozityvus, be galo mylėjo sūnų ir visada sakydavo, kad viskas bus gerai. Pagrindinis šeimos maitintojas paliko Tatjaną su didelėmis širdies žaizdomis, klausimu „kodėl?“ ir sunkiais finansiniais įsipareigojimais, apie kuriuos pati moteris net neįsivaizdavo. Paskolos, pusė užstatyto namo ir žmonės, šiandien norintys susigrąžinti skolintus pinigus buvo dar vienas netikėtas skaudus smūgis Tatjanai.

„Kartą teko pasiimti paskolą, kad galėtume Danilą aprūpinti jam labai reikalingais ir brangiai kainuojančiais maisto papildais. Reikėjo mūsų abiejų sutikimo, aš nieko negalvodama jį pasirašiau“, - apie rodos logišką, bet daug netikėtų sunkumų atnešusį parašą pasakojo Tatjana. Vėliau vyras su tuo pačiu įgaliojimu paėmė ir daugiau paskolų. Moteris skaičiuoja, kad vyro įsiskolinimai siekė daugiau kaip 50 000 eurų. Kadangi po skaudaus įvykio moteris negali gyventi ne tik tame name, bet net ir tame pačiame mieste (Vilniuje), kur viskas jai primena dienas su mažuoju Danilu ir jo tėčiu, moteris laikinai glaudžiasi pas draugus Jonavoje.

„Noriu parduoti namą, grąžinti skolas, pradėti naują gyvenimą mieste, kurio gatvės ir kitos vietos neprimintų man laiko praleisto su visa šeima“, - palūžusi kalbėjo Tatjana.

Šiuo metu Tatjana tvarkosi dokumentus reikalingus gauti pašalpą už vaiką – nesutvarkyti dokumentai, dar vienas vyro „palikimas“. Šiuo metu pašalpa yra sustabdyta, o moteris laikinai likusi be jokių pajamų.

Skubi pagalba Tatjanai

Ištikus tokiam gyvenimo smūgiui, visiškai palūžusią moterį suskubo gelbėti jos draugai - jie iš karto kreipėsi į Rimanto Kaukėno paramos grupę, kuri prieš daugiau nei metus jau yra padėjusi šiai šeimai. Tą kartą aktyviai fondo veikloje dalyvaujantys ir jau daugeliui sunkiai sergančių vaikų padėję Jurga Lukauskienė ir Gediminas Žiemelis Danilui nupirko kosulio asistentą, kuris palengvina vaiko kasdienybę, padeda lengviau išgyventi epilepsijos priepuolius, atsikosėti ir išlaikyti švarius plaučius. Tatjana sakė, kad yra labai dėkinga Rimanto Kaukėno paramos fondui, kitoms neįgalių vaikučių mamoms bei visiems geriems žmonėms, kurie jai padėjo anksčiau ir dabar, kai po vyro mirties buvo šoko būsenos ir visai be pinigų.

Šį kartą R. Kaukėno fondas taip pat žaibiškai reagavo į šią situaciją ir kartu su „Sothys Lietuva“ komanda suteikė pirmą pagalbą šeimai – aprūpino Danilą reikalingomis higienos prekėmis įskaitant sauskelnes, specialų maistelį, įvairius tepalus, medicininę įrangą ir kitas priemones, kurių šeimai turėtų užtekti 3-6 mėnesiams. Prieš pat šv. Velykas ir po jų, fondas aprūpino šeimą maisto produktais, kadangi ir tai Tatjanai tapo iššūkiu tokioje keblioje finansinėje padėtyje.

„Iš aukų dabar ir gyvename. Nežinau, ką daryčiau be fondo ir visų gerų žmonių paramos. Galiu drąsiai teigti, kad šie žmonės išgelbėjo mane ir Danilą visomis prasmėmis“, - sakė Tatjana.

Pasak fondo atsovų, šiandien likimo gniuždomai moteriai reikia ne tik finansinės paramos, bet ir užsiėmimo, kuris ją atitrauktų nuo baisių kasdieninių minčių ir skaudžių prisiminimų. Fondas pasirūpino, kad Danilo mama galėtų pasimėgauti veikla, kurią ji seniai norėjo išbandyti – išmokti daryti makiažą. Šiai istorijai nelikusi abejinga makiažo studijos ir grimo mokyklos „Gafaro“ įkūrėja Justina Gafarovaitė dovanoja profesionalias makiažo pamokas, kurių metu Tatjana gilinasi į dekoratyvinės kosmetikos produktų skirtumus, aplikacijos metodiką ir makiažo tendencijas bei aprūpina moterį įvairiomis makiažo priemonėmis, kurias ji galės panaudoti namuose pritaikant jau įgautas žinias. Tatjana tiki, kad šie kursai jai labai pravers ateityje bei leis užsidirbti papildomų pajamų namų sąlygomis. Restoranų tinklas „Grill London“ padovanojo Tatjanai ir jos sūnui kuponus, už kuriuos galės papramogauti jų restoranuose.

Tatjana pati supranta savo emocinę būklę, stengiasi kuo daugiau laiko leisti su sūnumi, vyksta į Kauną pasivaikščioti, prasiblaškyti gryname ore, grįžusi namo rūpinasi vaiku ir intensyviai ieško psichologų pagalbos.

“Man reikia kažką daryti, kažkuo užsiimti, kitaip nežinau, kaip reikėtų visa tai ištverti. Tūkstantį kartų „ačiū“ visiems, kurie man padeda tai išgyventi“, - apie savo būseną kalbėjo Tatjana.

Norėdami padėti Tatjanai ir Danilui, galite tai padaryti per Rimanto Kaukėno paramos fondą, mokėjimo paskirtyje būtinai nurodžius „PARAMA DANILUI“.


Rimanto Kaukėno paramos grupė

Kodas: 302721009

Sąskaitos nr. (IBAN): LT984010042502981574

Bankas – Luminor

SWIFT: AGBLLT2X

Registracijos adresas: J. Baltrušaičio g. 9-138, LT-06145 Vilnius



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių