Pravieniškių pataisos namai virs modernia įkalinimo įstaiga

Pravieniškių pataisos namų 3-asis sektorius po rekonstrukcijos virs modernia įkalinimo įstaiga, žada modernizavimą organizuojantys pataisos namai.

Po rekonstrukcijos šio sektoriaus nuteistieji kalės atskirai, nepatirdami kriminalinių „autoritetų“ įtakos. Iš viso numatoma, kad naujai įrengtose kamerose bus laikoma kiek daugiau nei 300 asmenų. Šiuo metu nuteistieji gyvena bendrabučių tipų patalpose su dviaukštėmis lovomis.

„Projektu siekiama rekonstruoti Pravieniškių pataisos namų-atvirosios kolonijos 3-io sektoriaus gyvenamuosius bendrabučius įrengiant šiuose pastatuose modernias kamerų tipo patalpas, taip reikšmingai pagerinant nuteistųjų izoliaciją ir neigiamų įtakų prevenciją, nes nuteistuosius, gyvenančius didelėmis grupėmis, neišvengiamai veikia kalėjimo subkultūra, juos sunku kontroliuoti, didelė nusikaltimų rizika“, – skelbia pataisos namai.

Rekonstrukcijos darbus kovo pabaigoje pradėjo bendrovė „Aukštaitijos ranga“. Ji projekte numatytus darbus turės baigti iki šių metų pabaigos.

Metus trukę teisminiai ginčai gerokai užvilkino rekonstrukcijos pradžią. Teismo sprendimu įteisintas Kalėjimų departamento organizuoto rekonstravimo darbų viešojo pirkimo konkursas ir jo laimėtoja pripažinta bendrovė „Aukštaitijos ranga“.

Pravieniškių pataisos namų-atvirosios kolonijos direktoriaus pavaduotojas Raimundas Grabliauskas BNS sakė, kad dabar rekonstruojami trys pastatai, griovimo darbams įdarbinti keli nuteistieji. Jie pareiškė norą dirbti šį darbą.

Siekiama įrengiant šiuose pastatuose modernias kamerų tipo patalpas, taip reikšmingai pagerinant nuteistųjų izoliaciją.

Projektas skirtas efektyviai spręsti aktualią daugelio Lietuvos įkalinimo įstaigų problemą – esamų kalinimo sąlygų įtaką nuteistųjų pakartotiniam nusikalstamumui.

Ženkliai pagerės buitis

Tikimasi, kad įgyvendinus šį projektą, minėtame sektoriuje bus įdiegtos modernios techninės ir inžinerinės apsaugos priemonės, kurios pakeis dabar esamą ginkluotą apsaugą apsaugos bokšteliuose. Tada atsiras galimybė sustiprinti tiesioginį darbą su nuteistaisiais įstaigoje vykdant dinaminės priežiūros funkcijas.

Pataisos namai tikisi, kad įgyvendinus projektą žymiai pagerėjusios nuteistųjų buities sąlygos ir estetinė aplinkos kokybė, taip pat nuteistųjų izoliavimo galimybė nakties metu sumažins neigiamą įkalinimo įstaigos aplinkos poveikį nuteistojo asmenybei, sudarys geresnes sąlygas lengviau įgyvendinti socialinės integracijos ir individualaus darbo su nuteistaisiais programas, leis užtikrinti tarptautinių žmogaus teisių standartų įgyvendinimą vykdant laisvės atėmimo bausmes.

Projekto vykdytojas – Kalėjimų departamentas, Pravieniškių pataisos namai - atviroji kolonija yra šio projekto partnerė. Projektas vykdomas naudojant Norvegijos programos paramos ir Lietuvos bendrojo finansavimo lėšas.

Pravieniškių pataisos namuose iš viso yra trys sektoriai, kiti du kol kas nerenovuojami.

„Lauksim finansavimo, tada tvarkysim ir tuos sektorius“, – BNS sakė direktoriaus pavaduotojas R. Grabliauskas.

Nuteistiesiems išmokėta 1,3 mln. eurų

Pravieniškių pataisos namai - atviroji kolonija įsteigta 2011 m. vasario 1 dieną, sujungus prieš tai veikusias tris pataisos įstaigas Pravieniškių 1-uosius pataisos namus, Pravieniškių 2-uosius pataisos namus - atvirąją koloniją ir Pravieniškių 3-iuosius pataisos namus.

Tarpukario metais čia įkurta priverčiamųjų darbų stovykla, kurioje buvo laikomi administracine tvarka nubausti žmonės. Per hitlerinę okupaciją, Pravieniškių priverčiamųjų darbų koncentracijos stovykloje kalėjo sovietiniai aktyvistai, partizanai bei jų rėmėjai, nemažai piliečių buvo atvežta iš Vakarų Europos šalių. Pokario laikotarpiu Pravieniškių priverčiamųjų darbų stovykla perorganizuota į pataisos darbų koloniją.

Buvę Pravieniškių 1-ieji pataisos namai pastatyti ir savo veiklą pradėjo 1973 metais. Pravieniškių 3-ieji pataisos namai pastatyti 1968 metais. Pravieniškių pataisos namuose-atvirojoje kolonijoje bausmę atlieka iš viso apie 1,8 tūkst. nuteistųjų už įvairius nusikaltimus.

Iki tol valstybei pavyko modernizuoti ir iš Vilniaus iškelti tik Laisvės atėmimo vietų ligoninę. Ji veikia Pravieniškėse. Bandymas iškelti Lukiškių kalėjimą iš sostinės centro yra žlugęs.

Teisingumo viceministro Donatas Matuiza yra sakęs, kad kasmet didėja teismų kaliniams priteisiamos kompensacijos dėl prastų kaltinimo sąlygų.

Jo duomenimis, vien pernai nuteistiesiems išmokėta 1,3 mln. eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

pagalvok

pagalvok portretas
kai ten bus nors vieno rasancio cia apie zulikus vaikas, tada kalbesite kitaip, o blogai gyvenate, nes i seima renkate zulikus

senelis

senelis portretas
zulikas gyvens geriau nei daugelis musu valio iki kokio apsurdo daejom

jonas

jonas portretas
tai yra moderni homoseksualu buveine kur pakliuve naujokai praeina /studijas/ taip papildydami simonenko eiles
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių