Prezidentė: Medininkų žudynių auka įpareigoja būti budriems

  • Teksto dydis:

Medininkuose žuvusių pareigūnų auka įpareigoja būti budriems ir pasirengusiems apginti valstybės sieną, sako prezidentė Dalia Grybauskaitė.

„ Medininkų žudynių 25-metis primena, kad už Lietuvos laisvę ir nepriklausomybę buvo sumokėta aukščiausia kaina. Pasienio kontrolės poste žuvusių pareigūnų auka mus įpareigoja būti budriems – visada pasirengusiems apginti Lietuvos ir Europos Sąjungos sieną,“ - teigia šalies vadovė Dalia Grybauskaitė. Jos komentarą sekmadienį išplatino prezidentės Spaudos tarnyba.

Lietuva sekmadienį mini 25-ąsias Medininkų tragedijos, kuomet sovietų omonininkai išžudė pasienio poste budėjusius Lietuvos pareigūnus, metines.

Sekmadienį taip pat vyks tradicinis estafetinis bėgimas „Medininkai–Vilnius“. Estafetinio bėgimo startas – 11.00 val. prie Medininkų memorialo, finišas – prie Antakalnio kapinių Vilniuje. 35 kilometrų estafetinio bėgimo trasa sujungia žiaurių žudynių vietą bei kapines, kuriose palaidoti nužudytieji pareigūnai.

1991 metų liepos 31-ąją Medininkų pasienio poste prie sienos su Baltarusija buvo nužudyti septyni Lietuvos pareigūnai – Mindaugas Balavakas, Algimantas Juozakas, Juozas Janonis, Algirdas Kazlauskas, Antanas Musteikis, Stanislovas Orlavičius, Ričardas Rabavičius nuo šautinių žaizdų galvoje mirė ligoninėje rugpjūčio 2-ąją. Vienintelio sunkiai sužeisto muitinės pareigūno Tomo Šerno gyvybę medikams pavyko išgelbėti.

Dėl Medininkų žudynių kol kas nuteistas vienas asmuo – Latvijos pilietis, buvęs Sovietų sąjungos Vidaus reikalų ministerijos vidaus kariuomenės ypatingosios paskirties milicijos būrio (OMON) milicininkas Konstantinas Michailovas. Jis įkalintas iki gyvos galvos už nusikaltimą žmoniškumui.

Teismas nustatė, kad K.Michailovas, veikdamas OMON būrio vado Česlavo Mlyniko suburtoje organizuotoje grupėje, kartu su to paties būrio milicininkais Andrejumi Laktionovu ir Aleksandru Ryžovu, tyčia nužudė tarnybos pareigas vykdžiusius Lietuvos muitinės ir policijos pareigūnus. Rusijos piliečiams, buvusiems omonininkams Andrejui Laktionovui, Česlavui Mlinykui ir Aleksandrui Ryžovui, kaltinimai pareikšti už akių .



NAUJAUSI KOMENTARAI

Tik nereikia apie latrus

Tik nereikia apie latrus portretas
Žinome ir matėme kaip tarybiniai praporai Zokniuose lakdavo spiritą iš lėktuvų nupiltą.

seniai jau šneka

seniai jau šneka portretas
kad tas žudynes tata suorganizavo, ko čia dar būti budriems?Tas paseno gi o ir kas čia užsiims-tokiu tatiniu makrušniku jau seniai neliko

wwwww

wwwww portretas
Man atrodo kad musu p.Grybauskaite jau kankina nemiga, ir ji siulo ir mums nemiegoti budeti pasikeiciant nakti, nu diena tai mus saugo NATO tik kazin nuo ko saugo ar nuo to ruso kuris vis puola ir neuzpuola, o gal geriau nuo teroristu musliu tegu saugo.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių