Prezidentė: solidarumas dėl pabėgėlių neturi būti grįstas prievarta

  • Teksto dydis:

Prezidentė Dalia Grybauskaitė sako, kad Lietuva sutinka su Briuselio rekomendacija dėl pabėgėlių paskirstymo, tačiau nenorėtų, kad ateityje solidarumas dalijantis naštą būtų grįstas „prievartos mechanizmais“.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė sako, kad Lietuva sutinka su Briuselio rekomendacija dėl pabėgėlių paskirstymo, tačiau nenorėtų, kad ateityje solidarumas dalijantis naštą būtų grįstas „prievartos mechanizmais“.

Šalies vadovė teigė, Lietuva sutinka su vienkartiniu Europos Komisijos siūlymu per dvejus metus priimti 1105 pabėgėlius, Europai perskirstant daugiau kaip pusantro šimto tūkstančių asmenų, bet pabrėžė, kad Lietuva tai priima „kaip rekomendaciją“.

„Be jokios abejonės, visi nenorėtume, kad būtų solidarumas grįstas kažkokiais prievartos mechanizmais. Esame lygiavertės šalys, draugiškos viena kitai šalys, todėl norėtume spręsti susitarimu ir draugiškai“, - žurnalistams ketvirtadienį sakė prezidentė.

Įtakingiausia Europos politikė Vokietijos kanclerė Angela Merkel ragina kitas šalis sutikti su privalomomis pabėgėlių perskirstymo kvotomis, ir nustatyti proporcinę sistemą, kuri būti nepriklausoma nuo atvykstančių asmenų skaičiaus.

Lietuva ir kitos Vidurio bei Rytų Europos šalys iki šiol nepritarė siūlymui steigti nuolatinį krizinį pabėgėlių perkėlimo mechanizmą. Nerimaudamos dėl dar didesnio imigrantų antplūdžio, jos pasisako už savanoriškumo principo išlaikymą. Griežčiausią poziciją šiuo klausimu išsako Vyšegrado šalys Vengrija, Slovakija, Čekija ir Lenkija.

Išsakiusi paramą laikinam 160 tūkst. pabėgėlių paskirstymui po valstybes nares, D.Grybauskaitė ketvirtadienį detaliau nekomentavo galimo nuolatinio mechanizmo.

„Dabar pasiūlymų yra įvairių, jie yra tik pasiūlymai, įvairios šalys komentuoja įvairiai (...). Dabar ginčytis iš anksto, privaloma ar neprivaloma, turbūt yra beprasmiška“, - sakė prezidentė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

666

666 portretas
prezidentė ir seimo nariai su briuseliu yra lietuvos priešai .

jei priešinsimės

jei priešinsimės portretas
pasigirsta net ir grasinimų, kad tos šalys, kurios atsisako priimti pabėgelius, labai nukentės. Niekas neatsisako jų priimti, atsisako priimti prievartiniu būdu ir nurodytą skaičių. Nereikėjo Merkel taip angažuotis, atsieit moralu ir padoru bei privalu priimti bėgančius nuo karo, o kiek jų ir kurie bėga nuo karo ir kiek bėga geresnio gyvenimo paragauti, ar kas nors žino? paskui jie prisikvies savo daugiavaikes šeimas ar net haremus, tikrai bus daug džiaugsmo visiems, ypač Vokietijai.

pritariu

pritariu portretas
Jokios prievartos būti negali, čia ne TSRS, mes esame suvereni valstybė. Matome, kad pabėgėliams jau ir Vokietija prasta , eina pėsčiomis į Švediją, į kurią per 1-2 mėn galės parsigabenti šeimas, jei Švedija nepakeis įstatymų. Keistas pabėgėlių nenoras registruotis ir pateikti pirštų antspaudus. Ar esame pasiruošę tinkamai apsaugoti savo šalį nuo tų, kurie tik apsimeta karo pabėgėliais, jei net nežinome kas jie ir negalime gauti informacijos ?
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių