Lietuvos moksleiviai eis „Atminties keliu“

  • Teksto dydis:

Trečiadienį per šimtas šalies mokyklų ir švietimo įstaigų dalyvaus pilietinėje iniciatyvoje „Atminties kelias“, skirtoje prisiminti per holokaustą sunaikintas gausias Lietuvos žydų bendruomenes.

Ją rengia Tarptautinė istorinio teisingumo komisija.

Įvairiose Lietuvos vietose moksleiviai eis į žydų žudynių vietas tais keliais, kuriais žydai buvo varomi į paskutinę savo kelionę.

Rengdamiesi minėjimui moksleiviai rinko informaciją apie savo miestų ir miestelių gyventojus žydus, jų papročius, tradicijas, kaip jie gyveno, kuo užsiėmė. Surinktą informaciją jie aptars minėjimo renginiuose, o eidami į žudynių vietas moksleiviai nešis akmenis su užrašytais vardais, kuriuos patys rado ir kurie primins apie gyvenusius bei nužudytus vietos žydus, teigia akcijos organizatoriai.

Pasak Tarptautinės istorinio teisingumo komisijos direktoriaus Ronaldo Račinsko, būtina, kad moksleiviai, mokydamiesi savo krašto istorijos, tarp skaičių ir faktų matytų konkrečius gyvus veidus.

„Vykdydami švietimo veiklą ir inicijuodami atminimo renginius, mes stengiamės formuoti žiniomis paremtą objektyvų ir kritišką, bet tuo pačiu metu žmogiškai jautrų, netgi emocionalų ir vertybiškai orientuotą santykį su savo šalies istorija“, - teigė jis.

Vilniuje minėjimo renginys „Atminties keliu“ vyko antradienį. Per 200 moksleivių su mokytojais ėjo kelio dalį nuo Panerių geležinkelio stoties iki Panerių memorialo, kur dalyvavo holokausto aukų pagerbime.

Rugsėjo 23-iąją minima Lietuvos žydų genocido aukų atminimo diena, liudijanti 1943-iaisiais tądien sunaikinto Vilniaus geto istoriją.

Per Antrąjį pasaulinį karą naciai Lietuvoje, dažnai padedami lietuvių kolaborantų, išžudė 90 proc. iš maždaug 208 tūkst. Lietuvos žydų.

Už žydų gelbėjimą Pasaulio tautų teisuoliais yra pripažinti 877 Lietuvos gyventojai.

Šiuo metu Lietuvoje gyvena apie 3 tūkst. žydų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių