Pristatytos „Boxer“ pėstininkų kovos mašinos

Lietuvai rengiantis įsigyti šarvuotos kovos technikos, Krašto apsaugos ministerijos įsigijimo projekte dalyvaujantis Vokietijos koncernas Vilniuje pristatė pėstininkų kovos mašiną „Boxer“.

Gamintojai teigia, kad tai labai stipriai šarvuota ir apginkluota pėstininkų kovos mašina su ratais, skirta kovai su taip pat šarvuota ir ginkluota priešininkų pėstininkų kovos technika.

Ji gali naikinti priešo šarvuotą techniką iš trijų kilometrų atstumo, turi distancinį valdymą bokšte. Ši mašina su tankais gali kovoti turėdama prieštankines raketas iš šono, kurių šaudymo nuotolis – irgi iki trijų kilometrų.

Tokiu būdu „Boxeris“ gali naikinti tankus ir šarvuočius iš didesnio atstumo, negu šie gali pasiekti patį „Boxerį“.

Ieško rinkų Lietuvoje

Vienų moderniausių vokiškų šarvuočių „Boxer“ gamintojai mūsų šalyje ieško bendradarbiavimo galimybių su vietos įmonėmis, kurios gamintų įvairią įrangą ar teiktų karo technikos remonto bei priežiūros paslaugas.

„Tai yra atsarginių dalių gamyba, dalių gamyba, optikos gamyba, bet svarbiausia ir ko ieško Vokietijos gamintojai, tai yra galimybė dalyvauti moksliniuose tyrimuose. Čia galėtų dalyvauti įmonės, kurios yra technologiškai pažangios, kurios galėtų investuoti į aukštesnę kokybę ir kokybės užtikrinimą ir į greitą gamybą“, – pasakojo ginkluotės ekspertas, „Boxer“ gamintojų atstovas Darius Antanaitis.

Jei būtų nuspręsta Lietuvai įsigyti pėstininkų šarvuočių „Boxer“, dar iki jų atvykimo jau turėtų būti parengta techninė bazė šių šarvuočių remontui, todėl jau dabar ieškoma tokios įmonės mūsų šalyje.

„Mes sugebėtume tą padaryti, nes pagrindinės bazės yra. Pasitobulinus, su gamintojo pagalba, galėtume tikrai atlikinėti galimus remontus: einamą remontą, garantinį“, – tvirtino UAB „Dservis“ bendraturtis Artūras Rutkauskas.

XXI amžiaus kovinė mašina

Gynybos apžvalgininkas Aleksandras Matonis sako, kad kovinė mašina Boxer yra vienintelė tokio tipo sukurta XXI amžiuje.

„Jo ypatumas – ypatinga modulinė konstrukcija. Lietuvai pasiūlytas tas misijos blokas, kuris talpintų savyje mažiausiai 8 karius, tai yra desantininkus, mūsų pėstininkus, kurie turėtų išsilaipinti, bei tris įgulos narius: vadą, mechaniką ir ginkluotės sistemų valdytoją, plius ginkluotės bokštelį su pakankamai didele įspūdinga ugnies galia, galinčia naikinti absoliučią daugumą šarvuotų taikinių, šarvuotos technikos, kurią dabar turi, sakykim, Rusija“, – teigė A. Matonis.

„Šita technika skirta kovoti su konvencinėmis pajėgomis. Pavyzdžiui, 30 mm patranka gali pažeisti BTR ar BMP tipo transporto priemonę iš trijų kilometrų. Iš kairės yra pakabinamos dvi prieštankinės raketos, kurios gali pažeisti priešo tanką arba BMP tipo techniką iš didesnio atstumo negu tankas gali pasiekti „Boxerį“. Šios mašinos priekis atlaiko 30 mm patranką, o šonai – ypač stambaus kulkosvaidžio šūvius. Apačia apsaugota nuo prieštankinės minos. Tai yra technika – sukurta kovoti ir išgyventi“, – kovinės mašinos privalumus vardijo D. Antanaitis.

Gaminius pasiūlė 12 gamintojų

Šiuo metu Krašto apsaugos ministerija analizuoja karinės technikos rinką ir apklausia jos gamintojus. Šarvuočių „Boxer“ gamintojai dar pernai pateikė komercinį pasiūlymą Krašto apsaugos ministerijai. Ruklos ir Pabradės poligonuose jau buvo surengti šios technikos bandymai. Krašto apsaugos ministras sako, kad dar šį mėnesį bus apsispręsta iš kurio gamintojo pirkti 80 pėstininkų kovos šarvuočių.

Pėstininkų kovos mašinų Lietuvai įsigyti yra pasiūliusios 12 karinės technikos gamintojų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vargšui Kęstui progresuojantis senatvinis marazmas

Vargšui Kęstui progresuojantis senatvinis marazmas portretas
Vapa vargšelis apie Prezidentės LINIJĄ pirkti karinės technikos laužą, kai Lietuva visais būdais mėgina atsikratyti sovietinės karinės technikos laužo.

Čiubaka

Čiubaka portretas
Nu jo, BTR ir BMP jau tapo atskirais tipais, o kur šarvuotieji transporteriai dingo?

Naujausia XXI amžiaus karinė technika

Naujausia XXI amžiaus karinė technika portretas
„boxer“ – galinga, judri aukščiausios klasės pėstininkų kovos mašina, galinti naikinti priešo techniką iš toli, pati likdama nepasiekiama. Tai didelė paspirtis mūsų pėstininkams padedanti sėkmingai kovoti ir išgyventi. Taikos metu keletas jų galėtų būti paskirtos saugoti pasieniui ir taptų kontrabandininkų siabu. Stipriai sumažėtų kontrabanda. Šios judrios ir galingos pėstininkų mašinos puikiai tiktų ir gatvių mūšiams. Būtų stipri parama naikinant įtvirtinimus tiek iš arti, tik iš toli.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių