Profesorius R. Benetis: Lietuvos sveikatos sistema yra apverktina

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) Senato pirmininku išrinktas profesorius Rimantas Benetis, pasaulyje žinomas gydytojas kardiochirurgas, žino, kaip reformuoti sveikatos sistemą, kad ligoniai gautų deramą pagalbą.

– Gydytojus rengiantis universitetas Kaune negali nedaryti įtakos šalies sveikatos politikai. Kaip ją vertinate?

– Sveikatos apsaugos sistema yra apverktina. Atkūrus nepriklausomybę nebuvo nė vieno ministro, kuris būtų dirbęs ilgiau nei pusę kadencijos. Realiai sistemai vadovauja ne ministrai, o tie, kurie įsitaisę ministerijoje. Sakoma, kad yra gydytojų klanai, bet vadovauja ne jie, o sveikatos sistema visai nesuinteresuoti žmonės. Kaip kitaip būtų galima paaiškinti, kad medikų susirūpinimas ir nusivylimas tik didėja? Ką gali Seimo Sveikatos komiteto pirmininkė nuspręsti apie tokius subtilius dalykus, kaip pagalbinis apvaisinimas, jei nieko nesupranta nei apie medicinos mokslą, nei apie praktiką? Kokia gali būti diskusija tarp jos ir manęs, taip pat neišmanančio dirbtinio apvaisinimo, bet aš nors fiziologiją žinau. Kai įstatymai priimami neprofesionaliai, tokie ir yra tie įstatymai, taip ir sprendžiamos visos medicinos problemos.

Politikai atitrūkę nuo realybės, nes nejaučia gydytojų, slaugytojų darbo specifikos. Tai nėra nuoga paslaugų, aptarnavimo sritis, tai – ir mokslas, ir menas. Būtina racionalizuoti visą sveikatos sistemą, koncentruoti sudėtingas paslaugas, užuot jas imitavus tose ligoninėse, kur nėra sąlygų jas teikti. Vežti sunkius ligonius į centrus su taksi būtų pigiau nei išlaikyti tuščią ligoninę. Tačiau politikai šio klausimo nesprendžia. Vos jį paliesi – užkabinsi politiką, Seimo narį. Tikiu, atsiras jėga, kurie pareikalaus ir privers tai vykdyti.

– Gal tokios ligoninės numirs sava mirtimi?

– Agonija yra blogai. Esu chirurgas, vadovaujuosi principu: devynis kartus pamatuok ir tada pjauk. Kai pinigai sveikatos sistemoje naudojami neracionaliai – jų trūksta normaliems medikų atlyginimams, o ligoniai negauna deramos pagalbos. Reikia investuoti ir į atlyginimus, ir į naują aparatūrą, visą infrastruktūrą. Rajonų ligoninės moka gydytojams didesnį atlyginimą, bet nesudaro tinkamų sąlygų dirbti. Štai turiu Kazachijos ambasadoriaus laišką – kviečia atvažiuoti. Ten yra puiki infrastruktūra, specialistams moka fantastinius atlyginimus, o tai vilioja.

Ir išvažiuos mūsų specialistai, o pas mus situacija labai trapi, jau dabar trūksta gydytojų. Štai ką tik kalbėjausi su vienos rajono ligoninės vyriausiuoju gydytoju, skundėsi, kad nėra kam dirbti. Ir mano gimtojoje Plungėje trūksta gydytojų. Rajonai džiaugiasi kiekvienu atvykusiu rezidentu, bet jis pastatomas prieš realybę: nei reikiamos aparatūros, nei vyresnio kolegos, su kuriuo galėtų pasitarti, pasimokyti iš jo. Taip jaunas gydytojas stovi ir stebi žūstančius pacientus, o moralinė žala didžiulė, sistema neveikia. Tarp gydymo įstaigų ir specialistų turi būti balansas.

Tačiau yra ir gerų dalykų: įsibėgėja klasterių veikla, kai ligoniai iš atokiausių rajonų gabenami tiesiai į medicinos centrus, ir taip jiems išgelbstima ne tik gyvybė, bet ir sveikata, darbingumas.

– Dirbęs daugybėje pasaulio klinikų, neabejotinai žinote receptų, kaip problemas spręsti Lietuvoje?



NAUJAUSI KOMENTARAI

HCN

HCN portretas
Pasitikslinau- oficialiai brangiausia širdies operacija įkainota 8070 EUR. Deja, niekur neįmanoma rasti kiek nuo tos sumos tenka operuojančiam, bet spėju, kad ne 100...

renata

renata portretas
labai sunku isnarplioti ta siulu kamuoli.kuo tolyn tuo blogyn su medicina.

vida

vida portretas
Ciklotronai gerai,bet nei žodžio apie pirminę grandį,uždaro ligonines, kurios turi puikias operacines, motyvuoja tuo, kad lovos nefunkcionuoja , o operacijų, konsultacijų reikia laukti ilgiausiai, o kokia betvarkė atvykus iš rajono kad ir į klinikas ar RKL, varo į namus atvežtus GMP vidurį nakties turi ieškotis transporto kaip grįžti, pooperacinius ligonius siūlo vežtis savo automobiliuose atlenkus sėdynes ir pan. Štai taip priartino paslaugas prie pacientų. Pjaunasi galingieji ir dėl neurochirurginių paslaugų sukoncentravimo Kaune, Vilniuje, o klaipėdos krašto pacientai pakeliui lai miršta , nesvarbu, kad ten yra ir specialistai , ir gera bazė. Profesoriau, atvažiuokit eiliniu pcientu apsimetęs į provincijos polikliniką, pažiūrėkit kaip vargsta šeimos gydytojai, o ministerija bijo įstatymu įtvirtinti priimamų per dieną pacientų normatyvus, nes priimama ko gero tris kartus daugiau ir už tai reiktų mokėti.Sutinku, jog ministrai, kurie net neuostė medicinos nieko nesuvokia ir tampa mario
VISI KOMENTARAI 39

Galerijos

Daugiau straipsnių