Per pusmetį smarkiai sumažėjo nelegalaus tabako rinka

  • Teksto dydis:

Kontrabanda atgabenamų cigarečių Lietuvoje mažėja, rodo trečiadienį Muitinės departamente pristatytas nelegalios tabako rinkos tendencijų tyrimas.

Išmestų cigarečių pakelių tyrimo duomenimis, į Lietuvą iš užsienio patenkančios cigaretės sudaro 19,7 proc. visos Lietuvos tabako rinkos. Tai - mažiausias kiekis nuo tyrimo pradžios 2010 metais.

2014 metais ne Lietuvos rinkai skirtų cigarečių kiekis sudarė 29,1 proc., 2013 metais - 28,9 proc., 2012 - 32,5 proc., 2011 - 32,8 proc. ir 42 proc. 2010 metais. Europos Sąjungoje ne šalių - narių rinkai skirtų cigarečių kiekis sudaro 10-12 proc., teigia Nacionalinės tabako gamintojų asociacijos atsakingasis sekretorius Ramūnas Mačius.

„Galima sakyti, kad šiuo metu kas penkta Lietuvoje surūkoma cigaretė yra nelegali ar nelietuviška“, - pristatydamas tyrimą žurnalistams sakė jis.

Pasak jo, tai yra apie 70 mln. eurų negautų akcizo ir pridėtinės vertės mokesčio pajamų į valstybės biudžetą per metus.

„Tai reiškia, kad mes negalime atsipalaiduoti, tas skaičius ya aukštas“, - teigė R.Mačius.

Pasak jo, mažėjančią užsienietiško tabako rinką Lietuvoje lemia nuolatos gerėjanti ekonominė situacija, nuoseklus teisėsaugos institucijų darbas, Finansų ministerijos sprendimas nuosekliai, o ne šuoliais kelti tabako akcizus.

Kaip skelbiama tyrimo rezultatuose, mažiausiai ne Lietuvos rinkai skirtų cigarečių pakelių rasta Mažeikiuose - 5,5 procento. Taip pat sąlyginai nedideli skaičiai fiksuojami visoje Vakarų Lietuvoje: Palangoje, Kretingoje ir Klaipėdoje šis skaičius svyruoja nuo 12 iki 14,2 procento.

Tuo metu daugiausiai cigarečių iš užsienio randama Šalčininkuose (54 proc.) ir Švenčionyse (43 proc.). R.Mačius šiuos dydžius aiškino nedideliu minėtų vietovių atstumu nuo Baltarusijos sienos. Pasak jo, didelė dalis rastų cigarečių pakelių į Lietuvą gali būti atvežtos ir legaliai, Šalčininkų ir Švenčionių gyventojams dažnai keliaujant pro Baltarusijos sieną.

„Aš nesureikšminčiau šių vietų“, - sakė R.Mačius. Dėmesį jis ragino atkreipti į Šiaulius bei Radviliškį, kur užsienietiškų cigarečių pakelių rasta atitinkamai 30,4 ir 38 procentai.

Tuo metu Vilniuje ir Kaune užsienietiškų cigarečių kiekis siekė maždaug vidurkį - sostinėje buvo rasta 20,3 proc. ne Lietuvos rinkai skirtų cigarečių pakelių, Kaune - 21,2 procentai.

Tyrimo rezultatuose skelbiama, kad Lietuvoje iš visų užsienietiškų cigarečių 74 proc. sudaro tabako gaminiai iš Baltarusijos, 14 proc. cigarečių yra pirktos neapmokestinamose parduotuvėse, 4 proc. cigarečių yra rusiškos.

Atliekant šį tyrimą atsitiktinai rinkti tušti išmesti cigarečių pakeliai gatvėse ir viešose šiukšliadėžese neatsižvelgiant į cigarečių pavadinimą ir kilmę 20-yje didžiausių Lietuvos miestų. Per šių metų balandžio 7-12 dienas buvo surinkti 6400 pakelių.

Praėjusią savaitę Muitinės departamentas pranešė, kad pirmąjį šių metų pusmetį konfiskuota daugiau nei 160 mln. vienetų cigarečių už 19 mln. eurų. Tai yra trigubai daugiau nei pernai tą patį laikotarpį: tuomet sulaikyta 60 mln. vienetų cigarečių, jų vertė viršijo 6 mln. eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių