A. Ramanauskas-Vanagas skelbiamas Alytaus rajono garbės piliečiu

  • Teksto dydis:

Minint Valstybės dieną, penktadienį partizanų vadui Adolfui Ramanauskui-Vanagui po mirties bus suteiktas Alytaus rajono garbės piliečio vardas.

Iškilmingoje ceremonijoje Dauguose  A. Ramanausko-Vanago artimiesiems bus iškilmingai įteiktas Alytaus rajono garbės piliečio ženklas, miniatiūra ir liudijimas.

„A. Ramanausko-Vanago nuopelnai Lietuvos valstybei neabejotinai svarbūs. Didžioji jo veiklos dalis siejasi su Alytaus rajono teritorija. Simboliška ir tai, kad šiais Lietuvos valstybės atkūrimo 100-mečio metais sukanka 100 metų nuo šio didžiavyrio gimimo“, – teigia Alytaus rajono savivaldybės meras Algirdas Vrubliauskas.

Rajono taryba garbės piliečio vardą partizanų vadui birželio pabaigoje nusprendė skirti už nuopelnus Lietuvos valstybei.

A. Ramanauskas gimė 1918 m. kovo 6 dieną Niu Britene (JAV) lietuvių šeimoje, kuri vėliau grįžo į Lietuvą.

Adolfas Ramanauskas-Vanagas buvo mokytojas, sovietams okupavus Lietuvą, įsijungė į partizaninę kovą už Lietuvos nepriklausomybę, tapo vienu iškiliausių partizanų vadų, jam buvo suteiktas brigados generolo laipsnis.

A. Ramanauskas-Vanagas vadovavo Dzūkijos partizanams, 1949 metais su kitais partizanų vadais jis pasirašė Lietuvos laisvės kovos sąjūdžio deklaraciją. Ginkluota kova dėl Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo vyko nuo 1944 iki 1953 metų. A. Ramanauskas-Vanagas buvo suimtas 1956 metais, sovietų žiauriai kankintas, o kitais metais jam įvykdyta mirties bausmė.

Birželį Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro ir Vilniaus universiteto tyrėjai pranešė Vilniaus Našlaičių kapinėse radę A. Ramanausko-Vanago palaikus.

Minint A. Ramanausko-Vanago 100-ąsias gimimo metines, šiuos metus Seimas yra paskelbęs A. Ramanausko-Vanago metais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ak

Ak portretas
Mano tėvai buvo bežemiai ir dirbo svetimoje žemėje. Nebuvo išsimokslinę tik baigė viena klasė. Bet atėjo banditas Alesiunas atėmė paskutinįjį duonos kąsni su pistoleto rankena smogė į veidą, bet gyvybę paliko. Po kiek laiko Čekiškėje visą jų banda buvo paguldyta aikštėje. Viršaitis siūlė pasiimti savo batus ir paltą nuo nušauti. Niekas nedrįso tai daryti. Dabar Vozbutuose įrašyta koplystalpyje jo pavardė, kad jis kovojo prieš tarybų valdžia. Spreskite savo nuomonę apie tokius "kovotojus"

Skiriu "Hmm"...

Skiriu "Hmm"... portretas
Ko gero tu visur ir šiki, būna nesveikù padegėjù, būna ir nesveikù šūdžiù...

Rusams

Rusams portretas
Jus ne turit sazines kiek jusu proteviai iszude zmoniu caru ,Lenino, Stalino Breznevo laikais,kiek pasisavinot zemiu. Ramanauskas gyne savo tevyne nuo okupantu ir isdaviku. Nereikejo savinti Lietuva, kam pasilikot cia vietinius tremet,o rusus vezet i ju vieta.Kiek lietuviu zuvo tremtija lageriose, O kiek zydai - komunistai nuzude zmoniu - geriau jiems patyleti .
VISI KOMENTARAI 24

Galerijos

Daugiau straipsnių