Raseinių rajone – nerimas dėl arsenu užteršto vandens

Raseinių rajone keliose vandenvietėse nustačius užterštumą arsenu, bendrovė „Raseinių vandenys“ papildomai ištyrė vandenį Šienlaukio vandentiekyje ir sako, kad filtruotas vanduo beveik atitinka normą.

Nauji tyrimai vienoje vandenvietėje parodė mažesnę taršą arsenu, teigia „Raseinių vandenys“

Vilnius, rugpjūčio 11 d. (BNS).  Maisto saugos specialistai teigia, kad ir su mažesne koncentracija arseno vanduo nėra saugus.

„Visa problematika atsirado ištyrus vandenį gręžiniuose, tačiau pasitarus ir su gamybininkais praktikais, ir su mokslo atstovais, pradėjome sekti visą grandinę, ir vienas iš darbų buvo atlikti tyrimą už filtrų. Ir tie tyrimai parodė, kad praktiškai apie 3,5 karto mažina arseno kiekį įprastiniai filtrai. Šienlaukyje, kur buvo vos ne keturi kartai daugiau arseno negu norma, turime praktiškai leistinos normos vandenį po filtro“, – BNS penktadienį sakė bendrovės „Raseinių vandenys“ direktorius Stanislovas Bartkus.

Tyrimai parodė, kad užteršimas arsenu nėra paviršutinis, jis ateina iš giluminių sluoksnių, kaip jis į giluminius sluoksnius pateko, jau kitas klausimas.

Naujų tyrimų rezultatus vertinusi Nacionalinė visuomenės sveikatos priežiūros laboratorija (NVSPL) jų rezultatų nekomentuoja.

„Susidūrę su arseno problema mes įsigijome ekspres metodo mini laboratoriją ir patys nustatinėjome, rezultatus patvirtino NVSPL. Tai yra sertifikuotos, juridinę galią turinčios laboratorijos duomenys, kuriuos galime naudoti pristatydami situaciją kontroliuojančiai institucijai Valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai, taip pat Visuomenės sveikatos centrui, savivaldybei, gyventojams“, – aiškino S.Bartkus.

Pasak jo, nepaisant naujų tyrimų ir optimizmo dėl filtrų, bus daromi nauji gręžiniai.

„Jau suplanavę Šienlaukyje esame daryti vis dėlto naują gręžinį, būtent ieškant vandeningo sluoksnio, kuriame galbūt nėra arseno. O jeigu pasirodytų, kad jis vis dėlto yra, mes stengsimės filtrais sumažinti kiekį iki leistinos normos“, – sakė „Raseinių vandenų“ vadovas.

Naujas gręžinys planuojamas ir Ražaitėliuose. Naujus gręžinius numatoma išgręžti per rugsėjį. Senų gręžinių eksploataciją planuojama nutraukti.

Tuo metu Raseinių valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininkas Henrikas Medveckas BNS sakė, kad nauji tyrimai nepaneigia problemos, nes tarša ir po filtro išlieka didesnė nei leidžiama.

„Naujų tyrimų atsakymai nėra mažesni nei leidžiama norma, todėl visi apribojimai toliau galioja (...). „Raseinių vandenys“ norėjo parodyti, kad gyventojai gavo vandenį po filtro ir po filtro didelės dozės, kitaip nei matuojant tiesiai iš žemės, nebuvo, tai čia lyg ir teigiamas dalykas“, – svarstė H.Medveckas.

Jis aiškino, kad paprastai vanduo tyrimams imamams prieš filtrą, kad būtų aišku, kaip reikia pagerinti vandens kokybę.

„Vienur reikia valyti geležį, kitur ką nors kitą, todėl mums įdomūs tyrimai ne po filtro“, – sakė jis.

Savivaldybės administracijos direktorius Remigijus Ačas savo ruožtu BNS teigė, kad šulinių neturintiems gyventojams saugus vanduo toliau bus atvežamas. Anot jo, taršos arsenu priežastys dar neaiškios.

„Tyrimai parodė, kad užteršimas arsenu nėra paviršutinis, jis ateina iš giluminių sluoksnių, kaip jis į giluminius sluoksnius pateko, jau kitas klausimas“, – sakė administracijos direktorius.

Dėl Raseinių rajone Ražaitėlių ir Šienlaukio vandenvietėse nustatyto normą viršijančio arseno kiekio liepą gyventojai, vartojantys minėtų vandenviečių geriamąjį vandenį, informuoti apie galimą pavojų sveikatai. Nedidelis arseno kiekis rastas ir vandenvietėje Butkiškėje, tačiau čia jis normos neviršijo ir ribojimų jį vartoti netaikoma.

Dėl normas viršijančio arseno vandenvietėse Ražaitėlių ir Šienlaukio kaimų gyventojams nurodyta nevartoti vandentiekio vandens maistui.

Bendrovės „Raseinių vandenys“ teigimu, prie vandenvietės Ražaitėliuose prisijungusios 10, Šienlaukyje – 30 sodybų.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Kauno departamento Raseinių skyriaus vedėja Jovita Endrikė BNS anksčiau pasakojo, kad arsenas – organizme linkęs kauptis sunkusis metalas. Jis gali sukelti mažakraujystę, galvos skausmus, kvėpavimo takų ligas, nuplikimą, arseno sukeltos ligos gali pasireikšti ne iš karto.

Pasak Sveikatos centro, arsenas į aplinką patenka iš chemijos, farmacijos, elektronikos, tekstilės, optikos, energetikos, trąšų pramonės įmonių ir jų gaminių. Arseno yra ir akmens anglies pelenuose.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių