A. Raslanui siūloma vadovauti Nacionalinės sveikatos tarybai

Sporto pedagogą, buvusį Kūno kultūros ir sporto departamento vadovą, socialdemokratų partijos pirmininko pavaduotoją Algirdą Raslaną siūloma skirti Nacionalinės sveikatos tarybos pirmininku.

Galutinai dėl to apsispręs Seimas. Siūlymą dėl A. Raslano skyrimo pateikė parlamento vadovas Viktoras Pranckietis.

Seimo pirmininko atstovė Karolina Frolovienė BNS sakė, kad jo teikimas yra formalus, nes kandidatą į pirmininkus išsirinko pati naujos sudėties Nacionalinė sveikatos taryba.

Socialdemokratų lyderis Gintautas Paluckas teigia, kad A. Raslano paskyrimas gali tapti sudėtingu klausimu Seime, nes jis yra partijos vicepirmininkas. Ši partija rudenį pasitraukė iš valdančiosios koalicijos su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga.

„Jau esu girdėjęs labai nedviprasmiškų užuominų ar gandų, kad „valstiečiai“ nesiruošia praleisti jo Seime. Tai būtų amoralu, nes jis yra kompetetingas šios srities profesionalas“, – BNS sakė G. Paluckas.

„Valstiečių“ pirmininkas Ramūnas Karbauskis BNS teigė, jog dėl A. Raslano paskyrimo Seime bus balsuojama slaptai. Jis neatskleidė, kaip planuoja balsuoti pats.

„Mes kaip frakcija to neaptarinėjome ir aš manau, kad šiuo klausimu galėsime pasidalinti savo nuomone, jeigu tam bus priežastis. Kitu atveju kiekvienas apsispręs pagal savo turimas žinias ir informaciją“, – sakė politikas.

A. Raslanas šiuo metu yra Lietuvos edukologijos universiteto tarybos pirmininko pavaduotojas, šiame universitete taip pat eina Sporto ir sveikatos fakulteto Kūno kultūros teorijos ir sveikatos ugdymo katedros vedėjo pareigas.

Kūno kultūros ir sporto departamentui jis vadovavo 1990–1993 ir 2005–2009 metais. Pernai A. Raslanas nesėkmingai kandidatavo Seimo rinkimuose.

2009 metais Valstybės kontrolei atlikus tumet A. Raslano vadovauto Kūno kultūros ir sporto departamento auditą nustatyta, kad A.Raslanas, pažeisdamas teisės aktų reikalavimus, paskirstė daugiau kaip 2,75 mln eurų (tuomet - 9,5 mln. litų) valstybės lėšų. Dėl padarytų departamento buhalterinės apskaitos pažeidimų auditoriai negalėjo patvirtinti daugiau nei 7 mln eurų (tuomet - 25 mln. litų) išlaidų. Netrukus po to A. Raslanas savo noru pasitraukė iš pareigų. Beje, Valstybės kontrolei tuomet vadovavo dabartinė A. Raslano bendražygė partijoje Rasa Budbergytė.

A. Raslanas BNS teigė matantis politinę valią Seime inicijuoti teigiamus pokyčius visose sveikatos politikos srityse.

„Mano dabartinis darbas kaip profesoriaus, mokslininko yra iš esmės susijęs su sveikatos edukologija. Tai tiesiog norisi padaryti kažką konkretaus, dėl to ir kandidatuoju“, – teigė A. Raslanas.

Nacionalinė sveikatos taryba yra Seimui atskaitinga sveikatos politikos vertinimo ir formavimo patariamoji institucija. Nauja tarybos sudėtis buvo patvirtina birželį, laikinuoju jos pirmininku tapo vyriausias narys Stasys Žirgulis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių