Rugsėjo temperatūrų vidurkis ir vėl sieks naujų rekordų

Lietuvoje – jau tikras ruduo. Po savaitės – rudens lygiadienis, dienos trumpyn, naktys ilgyn. Tačiau šviesos dar daug. Tik saulė mus pasveikina kur kas vėliau, jau keliaujančius į darbus ar mokslus. Žinoma, pasveikina – jei prasiveržia pro ryto rūką.

Rūkai žemumose, prie vandens telkinių būna ypač tiršti, slūgstantys iki priešpiečių. Toks sunkus rūkas, kaip sakoma, lyg duona – gali būti peiliu raikomas. Iš tikrųjų šie rūkai paskleidžia daug drėgmės, palaiko gyvą paviršinį dirvos sluoksnelį. Jei netikite, pabandykite pavaikščioti po nešienautą pievą ir įsitikinsite: drėgmės rasos lašuose labai daug, ji krinta žemėn. Dieną šis vanduo turėtų išgaruoti, bet tam šilumos, garinančios ir  džiovinančios, yra ne per daug.

Jau pamiršome, kad ankstyvą rudenį gali būti šalnų. Toks užmaršumas gamtai gali būti pavojingas. Beje, ir mums, nes viena šarmota naktis pakeičia visų augalų būklę: nuskainioja lepiuosius, nudažo lapus ar paskatina juos kristi žemėn.

Šalnų nelaukiame – kažkaip atpratome nuo jų. Kol kas nerimo, kad jos užgims netikėtai, nėra. Visas rugsėjis turėtų būti gana švelnus, maloniai šiltas. Jau dabar matome, kad mėnesio temperatūrų vidurkis ir vėl sieks naujų rekordų. Mums kažkodėl labiau rūpi tai, kas bus ateityje, bet ne šiandiena.

O dabar miškuose ryto rūką plėšo tauriųjų elnių vestuvių garsai, nakties tamsa siunčia keliaujančių paukščių signalus. Dažną rytą dar pasigirsta pilkosios pečialindos giesmė ar melodinga dūminės raudonuodegės trelė. Tačiau tai – tik mieli rudens trupiniai, nes juos nutraukia čaižus kėkšto kvarkštimas ir nuo pelkės pakraščio sklindantis gervių trimitavimas.

Ruduo neskirtas garsams ir balsams. Jis – spalvų metas. Tačiau kur tos rudens spalvos? Dar nenugelto miškai, dar tik kai kurie klevai kaupia raudonį. Beržų šakose – pavieniai gelsvi lapeliai, o visa kita dar labai žalia. Žiedų metas dar nesibaigė, vis dažniau sulaukiame žinių apie nelauktai pražydusias obelų, kriaušių šakeles, apie raudonuojančius svarainius.

Ne mažiau stebinančios žinios apie visoje Lietuvoje aptinkamus vabzdžius maldininkus. Žali, neįprastos formos, su styrančiomis, gaudyti pritaikytomis priekinėmis kojomis, jie dar svetimi gamtai ir mums. Beje, jei rasite tokį vabzdį, praneškite apie jį Ekologijos instituto Entomologijos laboratorijai Vilniuje. Mokslininkams labai įdomus šio vabzdžio plitimo Lietuvoje mechanizmas.

Taigi – rugsėjo vidurys, bet dar labai nerudeniška gamta. Tačiau gamtos metų ratas sukasi, neužsnūskime, žvalgykimės ir stebėkime, kaip jis taps tikru, spalvingu ir vėsą nešančiu rudeniu.


Šiame straipsnyje: ruduogamtaorai

NAUJAUSI KOMENTARAI

dar vis

dar vis  portretas
tęsi nusipezėjimus, Tęsėjau... rudeninis paaštrėjimas???

Romas Zubinas-Tęsėjas

Romas  Zubinas-Tęsėjas portretas
Gerbiamieji, praėjo tiktai 500 metų kai Kolumbas ir kiti keliauninkai po pasaulį, didžiausiąjį Žemėje vandenyną praminė Ramiuoju! Tuo metu Žemės ašis buvo vertikali orbitos plokštumai. Todėl Saulė vienodai dosni buvo abiems Žemės pusrutuliams. Nuo to laiko prabėgo 500 metų! Šiaurinis Žemės ašigalis nuo statmens į orbitą Saulės link pakrypo 60 laipsnių. Pietinis ašigalis atvirkščiai- tiek pat laipsnių nusigręžė nuo Saulės!!! Šį Žemės ašigalių "ekvilibristika" tęsis ir toliau! 2500 metais Žemės ašis taps lygiagreti orbitos plokštumai! Žemės Šiaurinis ašigalis (ŠŽA) tuo metu "įsmigs" į Saulę, Pietinis (PŽA) - visiškai nusigręš nuo Saulės. Tad šiauriniame ŠŽA nuo 2500-jų iki 3500-jų metų vyraus vienas metų laikas - VASARA ir vienas paros laikas - DIENA! Pietiniame atvirkščiai - tiek pat laiko tęsis Žiema ir Naktis!!!Tad viskas gamtoje vyksta taip kaip vyko per AMŽIUS! Tiktai žmogus vis dar nepažįsta ŽEMĖS kurioje gyvena ir, kurią jau metas PAŽINTI!!!
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių