Rusijoje suimtas J. Mataitis nusiskundimų dėl sąlygų neturi

  • Teksto dydis:

Su Rusijoje suimtu, valstybės išdavyste kaltinamu Lietuvos ir Rusijos piliečiu Jevgenijumi Mataičiu susitikusi jo motina Lietuvos diplomatams sakė, kad nusiskundimų dėl sūnaus suėmimo sąlygų neturi.

„Dėl pačios jo laikymo būklės nusiskundimų nebuvo. Kiek įmanoma tokiomis sąlygomis, J.Mataitis aprūpinimą gauna“, - BNS sakė Lietuvos ambasados Rusijoje patarėjas Artūras Šilanskas.

Lietuvos ambasados Maskvoje darbuotojai ir patys siekia susitikti su J.Mataičiu, bet kol kad leidimo negavo. Rusija lietuvius yra informavusi, kad oficialiai jiems susitikimas su J.Mataičiu nepriklauso, nes jo byla nagrinėjama kaip Rusijos piliečio, tačiau prašymas susitikti bus svarstomas „geros valios principu“.

Taip pat A.Šilanskas teigė, kad J.Mataičio motinos prašymu buvo pakeistas jo advokatas. Sulaikymo metu J.Mataitį atstovavo valstybės advokatas, dabar jis - privačiai samdytas. Naujasis advokatas taip pat yra Rusijos pilietis.

Pati J.Mataičio motina su žurnalistais bendrauti atsisakė.

Valstybės išdavyste įtariamas J.Mataitis lieka suimtas Lefortovo kalėjime iki rugpjūčio 24-osios. Maskvos teismas jį suimti leido suimti gegužės 25-ąją.

Rusijos Federalinė saugumo tarnyba (FSB) skelbė, kad J.Mataitis, „vykdydamas Antrojo operatyvinių tarnybų departamento prie Lietuvos krašto apsaugos ministerijos užduotis (...), rinko karinius duomenis apie Rusijos ginkluotąsias pajėgas, jų patekimas į užsienį padarytų rimtą valstybės gynybiniams pajėgumams“.

Šios tarnybos teigimu, sulaikytasis pripažįsta savo kaltę. A.Šilanskas BNS negalėjo to patvirtinti.

Gegužės 19 dieną Maskvoje Rusijos FSB taip pat sulaikė Lietuvos pilietį Aristidą Tamošaitį. Tuomet pranešta, kad lietuvis sulaikytas su įrodymais, kai esą gavo slaptos informacijos iš Rusijos piliečio. Teigta, kad A.Tamošaitis neva prisipažino dirbantis Antrajame operatyvinių tarnybų departamente.

A.Tamošaitis buvo suimtas praėjus trims savaitėms, kai Lietuvoje buvo sulaikytas šnipinėjimu FSB įtariamas Rusijos pilietis.

Lietuvos krašto apsaugos ministerija nekomentuoja nei J.Mataičio, nei A.Tamošaičio sulaikymo atvejų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių