Kontrolierė: 21-ame amžiuje vaikai negali būti mušami

  • Teksto dydis:

21-ame amžiuje reikia kalbėti apie tai, kad vaikai negali būti mušami, sako vaiko teisių apsaugos kontrolierė Edita Žiobienė.

Kalbėdama Seime prieš vaiko teisių apsaugai skirtą tarptautinę konferenciją ji pabrėžė, kad Lietuvai, palyginti su dauguma kitų Europos Sąjungos (ES) šalių, vaiko teisių apsaugos srityje „daug kur reikėtų pasitempti“, o tėvam reikia siekti pozityvios tėvystės įgūdžių.

Apie naują Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymo projektą kontrolierė sakė, kad jis diskutuotinas, bet reikalingas.

„Manau, kad tas įstatymo projektas, kuris sulaukė įvairių nuomonių ir, matyt, yra diskutuotinas, tačiau reikia pripažinti, kad 21-ame amžiuje turime kalbėti apie tai, kad vaikai negali būti mušami, kad yra kitų auklėjimo priemonių, ne mušimu“, - spaudos konferencijoje sakė E.Žiobienė.

„Žiūrint į ES šalis, turbūt mums daug kur reikėtų pasitempti, ar tai būtų vaiko globa, ar vaiko teisių užtikrinimas švietimo, sveikatos srityse. Negalime sakyti, kad viskas blogai, bet pasitempti yra kur. O kalbant apie šeimą ir šeimos santykius vaiku, matyt, nei vienas iš mūsų negimsta tėčiu ar mama, tuos įgūdžius gyvenime reikia išmokti, įgyti, ir svarbiausia mus visiems pripažinti, kad tų žinių mums trūksta, ir ieškoti, kur jų būtų galima įgyti, o ne sakyti - mano vaikas, ką noriu, tą darau, aš noriu ir smurtauju prieš savo vaiką, nes tai mano vaikas“, - kalbėjo kontrolierė.

Seime ketvirtadienį vyks tarptautinė konferencija, kurioje bus aptarti vaikų teisių įgyvendinimo iššūkiai, efektyviausi pagalbos vaikams ir šeimoms būdai, pasidalinta gerosiomis Lietuvos ir užsienio šalių darbo praktikomis smurto prieš vaikus prevencijos ir intervencijos srityse.

Konferenciją organizuoja Seimo Socialinių reikalų ir darbo komitetas, Paramos vaikams centras, tarptautinis bendradarbiavimo tinklas „Eurochild“ ir Neformali NVO koalicija „Už vaiko teises“.

Seima po pateikimo yra pritaręs Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos pateiktai naujai Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymo redakcijai, kuria būtų draudžiama vaikams taikyti fizines bausmes. Projektu taip pat detaliai apibrėžta, kas laikoma smurtu prieš vaikus. Projektą po pateikimo imasi svarstyti Seimo komitetai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Danute,

Danute, portretas
Mano nuomone kuo maziau tokios"kontroles" tarnybu tuo bus geriau, tuo daugiau lesu sutaupysime Lietuvos gerovei, tevu reikalas kaip aukleti vaikus, jei nebus ar bent maziau bus tu vaiku, globos namu daugiau aplinkiniu palikymo demesio, normalaus darbo , gyvenimus zudanciu pasalpu tuo bus geresne Lietuva,o pagal si kelia kurio"sekmingai" keliaujama i prazuti, greit nebebus galima sutemus i getve iseiti, teko susidurti su socialiniais darbuotojais, tai jiems svarbu tik bet ka uzfiksuoti"teisingai" popieriuose-yra "irodymas", ka Zliobiene nuveike , suteikdama pagalba Norvegijoje, gal iskils kaip pries tai buvusi ministre i Seima, tai ten garantuota alga iki pensijos...

ww

ww portretas
"XXI amziuje vaikai negali buti musami", o prievartaujami - gali? Si ponioa leido prievarta isvezti garliavos mergaite,tai apie ka ji cia kalba? Bet manau atpildas uz tai vis tiek bus,nei vienas neliks nenubaustas,nebutinai siame gyvenime. Uz blogus darbus turi atsakyti.

Ko

Ko portretas
Tai kodėl ta ponia leido prievarta išnešt Deimantę. Juk 21 amžius.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių