Seimo nariai užsipuolė Lygių galimybių kontrolierę

Antradienį trys neįvardinti Seimo nariai iškvietė Lygių galimybių kontrolierę Agnetą Skardžiuvienę pasiaiškinti dėl socialinės kampanijos „Palaikyk“. Anot jų kampanija diskredituoja valstybės institucijas, Bažnyčią ir įžeidžia tikinčiuosius.

Kampanija, pavadinta „Palaikyk“, siekė atkreipti dėmesį, kad smurtą patiriančios ir pagalbos ieškančios moterys vis dar susiduria su abejingumu ir kaltinimu net iš kai kurių specialistų, turinčių teikti pagalbą. Žmogaus teisių stebėjimo instituto atlikto tyrimo „Intymaus partnerio smurtavimo apraiškos Lietuvoje – moterų perspektyva“ dalyvės remdamosi savo asmeninėmis patirtimis papasakojo, kokiais žodžiais jos buvo sutinkamos skirtingose institucijose.

„Ar kada susimąstei, kokie svarbūs tavo žodžiai pagalbos ieškančiai draugei?“ – klausė socialinė reklama, „Facebook“ ir „YouTube“ peržiūrėta beveik 900 tūkstančių kartų. Joje vaizduojama moteris, kurią dėl patirto smurto kaltina vis kiti personažai: mama, draugė, policininkas, vaiko teisių apsaugos specialistė, kunigas, mediaciją siūlantis teisėjas.

 

 

Atsakydama į Seimo narių klausimus A.Skardžiuvienė ne kartą pabrėžė, kad socialinė kampanija nediskredituoja nė vienos iš institucijų, o minėti atvejai nėra pavieniai – tai labai paplitusi kaltinimo praktika.

„Jūs tikrai nesuvokiate klausimų esmės ir dar papildomai apkaltinate institucijas. Kurioje vietoje, kada Bažnyčia, jos atstovai palaikė kokią nors smurto kampaniją ir kokią?“, – kontrolierę užsipuolė konservatorius Jonas Rimas Dagys.

„Žeidžiamos ne institucijos, o tikinčios moterys, kurios kreipiasi į kunigus ir sulaukia ne palaikymo, o tik kaltinimų dėl artimo smurto šeimoje. Tai citatos iš moterų lūpų. Aš tikrai kaip kontrolierė stovėsiu už visas moteris, kurios patiria smurtą ir sulaukia kaltinimų iš kunigų“, – atsakė A. Skardžiuvienė.

Antradienį 50 žmogaus teises ginančių organizacijų pasirašė kreipimąsi Seimo nariams ir Prezidentei Daliai Grybauskaitei. „Reiškiame gilų susirūpinimą dėl dalies LR Seimo narių reakcijos į kampaniją „Palaikyk“. Šie Seimo nariai imasi kvestionuoti nepriklausomą ombudsmeno instituciją vietoj to, kad parlamentinės kontrolės priemonėmis būtų prisidedama prie smurto artimoje aplinkoje mažinimo, kviečiant atsakingas institucijas bei plačiąją visuomenę keisti nuostatas ir dalintis informacija apie tai, kaip policija, vaiko teisių apsaugos tarnybos, medikai ir kt. galėtų talkinti mažinant smurto artimoje aplinkoje mastus, nenuvertinant smurto artimoje aplinkoje aukų patyrimo, ir neprimetant joms atsakomybės už patiriamą smurtą. Smurtaujančio asmens elgesys yra jo atsakomybė. Apmaudu, kad šių Seimo narių reakcija atkartoja aukų kaltinimo logiką, kai dėl problemos kaltinamas ne problemos sukėlėjas, tačiau problemą aikštėn iškelianti institucija“, – rašoma kreipimesi.

Dėl socialinės kampanijos „Palaikyk“ kontrolierę anksčiau kvietėsi Socialinių reikalų ir darbo ministras Linas Kukuraitis, grupė Seimo konservatorių frakcijos narių kreipėsi į LRT generalinę direktorę Moniką Garbačiauskaitę-Budireinę, prašydami sustabdyti reklamos transliaciją LRT televizijoje.

Kampanija „Palaikyk“ – Prezidentės Dalios Grybauskaitės socialinio saugumo kampanijos „Už saugią Lietuvą“ dalis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Auris Toyota

Auris  Toyota portretas
Nelygios teisės , kai vyram reik būt be kepurių šaltoj bažnyčioj ir kapinėse .O moterys su daug plaukų ir su beretėm . Negerai , kad dviratis su aukštu rėmu . Dėl visko turime pakovoti .Kreipsimės į tą įstaigą raštu , su peticija .Rašykite visi !!!!!

AnI

AnI portretas
Tu kompaniju N ,o gero is to nulis.Manau vaikus turi aukleti tevai ir per nagus uzmesti gali pakol dar laikas.O kad gatvemis gaujos paaugliu siaucia tai nebesusitvarko niekas.O vaikai turi zinoti ne tik teises ,o ir pareigas ir klausyti tevu.O vaiku teisiu dafrbuotojai padeti seimom susitvafrkyti,patarti,one grobti vaikus.Tada ir izaugs zmogus gerbiantis ir seima ir aplinkinius.Uzaugs bendrom pastangom deka.

...

... portretas
Šiaip vyrai DAŽNIAU patiria moterų smurtą... todėl ir gyvena trumpiau; KADA įvesit normą kad abi lytys privalo pensijoj išbūt vienodą laiko tarpą?
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių