Seimo sprendimai pribaigs provincijas?

Į kovą su alkoholizmu pakilę parlamentarai šalies provincijoms veikiausiai pridarys daugiau žalos nei naudos. Įsigaliojus įstatymų pakeitimams, dalis miestelių ir kaimų gali netekti vienintelių parduotuvių, kuriose vietos žmonės ne tik perka produktus, bet ir sumoka komunalinius bei kitus mokesčius, įsigyja mobiliojo telefono mokėjimo korteles, apsidraudžia automobilius ar išgrynina pinigus iš sąskaitos.

"Labai poniškai gyvename"

Laukžemės bažnytkaimis yra už 6 kilometrų nuo Darbėnų, Kretingos rajono pakraštyje. Kadaise šią gyvenvietę išgarsino kontroversiškasis prelatas Konstantinas Olšauskas, kurio klestėjimo epochą čia dar mena buvusio jo dvaro pamatų liekanos.

Šiandien Laukžemė idealiai sutvarkyta, tik žmonių mažoka, jų beliko vos keli šimtai. O nepriklausomybės pradžioje gyveno apie 700, vien pusė tūkstančio jų turėjo balso teisę, bent taip liudija laukžemiškė, buvusi dabar jau uždaryto pašto viršininkė Salomėja, kuri vadovavo 5 laiškininkams.

Moterį sutikome vienintelėje kaimo parduotuvėje, kurioje galima įsigyti visko – nuo vaikiškų knygelių iki augalų sėklų.

"Vienu metu Laukžemėje buvo net trys parduotuvės. Bet, ko paklausi, to negausi. O dabar šioje vienintelėje visko yra, ne tik maisto, bet ir – pramoninių prekių. Dabar mes jau labai poniškai gyvename. Jeigu čia parduotuvę uždarytų, reikėtų man 6 km važiuoti dviračiu iki Darbėnų. Labai tikimės, kad neuždarys šios krautuvės", – vylėsi Salomėja.

Ne nuo to pradeda

Parduotuvės savininkas Tadas Jurgila nėra toks optimistas, verslininkas įdėmiai seka įstatymų leidėjų viražus ir nerimauja, kad visuotinė kova su alkoholizmu gali nušluoti jo verslą Laukžemėje.

"Prasidėjo naujas vajus – reikia uždaryti "girdyklas". Žinoma, ironizuoju. Tiesiog išmatuokite, kiek metrų mūsų parduotuvėje lentynų užima vadinamoji "girdykla" ir kiek visos kitos prekės – pieno produktai, mėsa, daržovės, konditerija, kiti dalykai. Ir tada bus aišku, kas yra kas. O jei tą "girdyklą" būsime priversti uždaryti, nemanau, kad vietos žmonės labai apsidžiaugs. Juk tai ne tik parduotuvė, bet – ir paštas bei bankomatas", – teigė T.Jurgila.

Įstatymų leidėjai argumentuoja, kad nemenką dalį kaimo parduotuvių pajamų sudaro prekyba alkoholiu. T.Jurgila neslepia, kad jos siekia trečdalį visų pajamų, tačiau ne todėl, kad žmonės perka daug alkoholio, o todėl, kad jis Lietuvoje labai brangus.

"Tas pats vyno butelis Prancūzijoje kainuoja 3 eurus, pas mus – 6. Cigarečių pakelis kainuoja beveik 4 eurus, mūsų antkainis tabako gaminiams yra maždaug 7 proc. Kainas diktuoja akcizo mokesčiai. Mano supratimu, tie surinkti pinigai turėtų būti panaudoti žmonių gerovei, valdžia turėtų mažinti PVM mokestį maistui ar dar kažkam, bet apie tai niekas nekalba. O dabar jie ims kovoti su alkoholizmu, uždrausdami jo prekybą kaimo parduotuvėse. Ne nuo to reikia pradėti", – įsitikinęs verslininkas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nuomone

Nuomone portretas
Yra visikai aisku jog si reforma butent taip ir tam yra daroma, nukreipiant visuomenes demesi nuo rimtu problemu neissprendimo priezasciu, kad zmones butu nepatenkinti, verslas trauktusi, investuotojai, matydami siuolaikinio " Valanciaus" organizuota absurda, neinvestuotu, o valstybe del to prarastu mlrd.euru, ekonomika toliau merdetu, taciau kaimynai besiribojantys su Lietuva del to klestetu ir t.t.

Saulius

Saulius portretas
Ka čia nusišnekat kad Lenkimuose gyventoju apie 1000 kažin ar 500 ju yra.Aš sutinku kad kaimo parduotuvėse nebūtu alhoholio mažiau pijoku stovėtu ant parduotuvės laiptu ir prašytu kad duotuve 1eura pagiriom pataisyti,

linas

linas portretas
miestuose geria daug daugiau bet jus matot tik kaimus -kaip tik kaime zmones dirba ir del pora pijoku jums nekas nedave teises taip net galvot. mieste kiek vienas poanalizokyt visus kaimynus ir spreskit . kur geria daugiau.kaimuose bomzu nera o mieste ?
VISI KOMENTARAI 18

Galerijos

Daugiau straipsnių