Šį sezoną bus leista sumedžioti 60 vilkų

  • Teksto dydis:

Per 2016-2017 metų medžioklės sezoną bus leidžiama sumedžioti 60 vilkų.

Kaip pranešė Aplinkos ministerija, toks ministro Kęstučio Trečioko patvirtintas skaičius nustatytas atsižvelgus į vilkų apskaitos duomenis, mokslininkų rekomendacijas, suinteresuotų organizacijų ir institucijų nuomones.

Lietuvoje, kaip ir visoje Europos Sąjungoje, vilkas priskirtinas saugomoms rūšims, bet dėl didelės šių žvėrių padaromos žalos Lietuvai padaryta išimtis – juos leidžiama medžioti. Vilkų medžioklė mūsų šalyje yra ribojama nustačius jos laiką ir leidžiamų sumedžioti žvėrių skaičių. Pagal Medžioklės Lietuvos teritorijoje taisykles vilkų medžioklės sezonas prasideda spalio 15 dieną ir tęsiasi iki balandžio 1 dienos. Išnaudojus limitą, sezonas užbaigiamas anksčiau.

Nustatant šio medžioklės sezono limitą, remtasi pernykštės vilkų apskaitos rezultatais, nes dėl nepalankių oro sąlygų šiemet tokia apskaita nebuvo atlikta. 2015 metų apskaita parodė, kad šalyje gyvena ne mažiau kaip 292 vilkai. Ja remiantis praėjusį medžioklės sezoną buvo leista sumedžioti 60 vilkų. Toks pat limitas nustatytas ir šiam sezonui.

Siekiant ateityje išvengti situacijos, kai dėl to, kad nėra sniego, negalima atlikti vilkų apskaitos, Aleksandro Stulginskio universiteto mokslininkai Aplinkos ministerijos užsakymu iki gruodžio 31 dienos turi pasiūlyti vilkų populiacijos apskaitos metodiką, kuri leistų suskaičiuoti vilkus nepriklausomai nuo gamtos sąlygų ir nesant sniego.

Į mokslininkus ministerija kreipėsi ir prašydama rekomenduoti, kiek per būsimą sezoną leisti sumedžioti vilkų. Aleksandro Stulginskio ir Vilniaus universitetų, Gamtos tyrimų centro ir Miškų instituto mokslininkai rekomendavo sumedžioti nuo 60 iki 150 vilkų.

Prieš nustatydama limitą, Aplinkos ministerija taip pat paprašė nevyriausybinių aplinkosauginių organizacijų, medžiotojų ir Žemės ūkio ministerijos išsakyti savo požiūrį apie medžiotinų vilkų skaičių. Gamtos apsaugos asociacijos „Baltijos vilkas“ nuomone, per šį medžioklės sezoną reikėtų sumedžioti 60 vilkų, Lietuvos medžiotojų ir žvejų draugijos – iki 150, Žemės ūkio ministerijos – 90.

Nustatytas bendras 60 vilkų limitas buvo paskirstytas savivaldybėms pagal vilkų padarytą žalą ūkiniams gyvūnams. Nuo sausio 1 iki rugsėjo 1 dienos, savivaldybių administracijų duomenimis, užregistruoti 245 tokios žalos atvejai, kai vilkai papjovė ar sužalojo 689 ūkinius gyvūnus. Palyginti su tuo pačiu pernykščiu laikotarpiu, vilkų žalos atvejų padaugėjo 19 savivaldybių, o jų papjautų ar sužalotų gyvūnų – 38,6 proc.

Šiemet 40 vilkų skirti visai šalies teritorijai, o 20 vilkų – vienuolikai savivaldybių, kuriose vilkai pridarė daugiausia žalos. Ne mažiau kaip po vieną vilką leista sumedžioti Alytaus, Biržų, Molėtų, Rokiškio, Širvintų, Tauragės ir Vilkaviškio rajonų savivaldybių teritorijose, ne mažiau kaip du vilkus – Kupiškio rajono, ne mažiau kaip tris – Klaipėdos rajono, ne mažiau kaip po keturis – Lazdijų ir Varėnos rajonų savivaldybių teritorijose.

Jeigu šiose savivaldybėse iki gruodžio 31 dienos vilkų sumedžiojimo limitas nebus išnaudotas, jis galės būti panaudotas visoje šalyje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių