Pasibaisėjo vaizdais prieglaudoje: alkani gyvūnai narvuose skendo savo išmatose

Beglobių gyvūnų labdaros ir paramos fondui „Drauge“ atstovai teigia, kad prieš kelias dienas jiems teko susidurti su tragiška situacija vienoje gyvūnų globos organizacijoje. Tai, ką komanda užfiksavo, suspaudžia širdį – gyvūnai narvuose trypia savo išmatas, nėra maitinami ir girdomi, o globos organizacijos teritorijoje nėra elektros ir vandens.

Akistata su šiais kraupiais vaizdais įvyko atkeliavus į Vilniaus rajone esantį Adomaičių kaimą, kuriame yra įsikūrusi VšĮ „Aiko gyvūnų kaimelis“. Kaip pasakojo Beglobių gyvūnų labdaros ir paramos fondo „Drauge“ vadovas Aleksandras Širinskij – jo komanda ten vyko vizituoti vedina keistos nuojautos. Šiai gyvūnų globėjų organizacijai ne kartą buvo siūlyta parama, tačiau, nors pasiūlymas buvo priimtas, susitikimai vis buvo atidėliojami.

VšĮ „Aiko gyvūnų kaimelis“ viešai neskelbė savo adreso, tačiau paramos įmonė, pasitelkusi miestelio gyventojų pagalbą, atrado organizacijos lokaciją ir sėkmingai atvežė gyvūnams maisto bei vandens.

„Nuvažiavę pamatėme tikrai ne kiekvienai prieglaudai būdingus voljerus ir ne kiekvienai prieglaudai būdingas sąlygas gyvūnams. Voljerai nėra paruošti žiemai, būdos nėra apšiltintos, sklype nėra elektros bei vandens“, – pirmosios vizito dienos įspūdžiais dalinasi A.Širinskij.

Aleksandro Širinskij nuotr.

Gyvūnai badavo devynias dienas?

Pirmąją dieną labdaros ir paramos fondo komandą įleido VšĮ „Aiko gyvūnų kaimelis“ savanorė, kuri, kaip teigia fondo vadovas, komandai prasitarė, jog jau devynias dienas niekas nesilankė prieglaudoje ir nevežė gyvūnams maisto.

„Bandėme susisiekti su Aiste ir Laura, organizacijos steigėjomis. Norėjome pasiklausti, kodėl tokia situacija, kodėl šuniukai yra laikomi tokiomis sąlygomis, t. y. nevalytuose narvuose, nemaitinami“, – kalbėjo fondo vadovas.

Po skandalo VšĮ „Aiko gyvūnų kaimelis“ paskelbė laikinai stabdanti savo veiklą. Todėl Beglobių gyvūnų labdaros ir paramos fondas „Drauge“ kreipėsi į savo kolegas ir jiems pagalbos ranką ištiesė net keturios gyvūnų prieglaudos, sutikdamos pasiimti globos organizacijos gyvūnėlius savo priežiūron. Šis pasiūlymas yra išsiųstas oficialiai rekvizituose deklaruojamu elektroniniu paštu.

Visa informacija  šmeižtas?

Istoriją pakomentavo ir Laura Vaičiūnaitė, VšĮ „Aiko gyvūnų kaimelis“ savanorė ir idėjos pradininkė. Ji pasakojo, jog labdaros fondo darbuotojai atvažiavo ryte, kuomet savanorė dar buvo nespėjusi sutvarkyti voljerų. Taip pat teigė, jog voljerai yra sutvarkyti pagal visus Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) reikalavimus – jie turi dvi medines sienas, kurios uždengia gyvūnus nuo vėjo, o apšiltinti bus atėjus žiemos metui.

Aleksandro Širinskij nuotr.

„Šunys maisto visada turi ir mes dabar ten važiuojame kas antrą dieną ir pačios vežame maistą. Tai, kad ten yra talkinama – taip, tai mes priimame kaip paramą, o visa kita informacija yra šmeižtas, dėl kurio mes kreipsimės į teismą“, – kalbėjo Laura.

Tyrimą pradėjo VMVT

Beglobių gyvūnų labdaros ir paramos fondo „Drauge“ vedėjas A.Širinskij pasakojo, jog VMVT pradėjo tyrimą iškart po jų vizito, tačiau jam buvo pranešta, jog situacija globos organizacijoje nėra tokia bloga, o detalesnė informacija tretiesiems asmenims neteikiama.

VMVT viršininko pavaduotojas-veterinarijos inspektorius Skirmantas Miškinis pats apsilankė VšĮ „Aiko gyvūnų kaimelis“.

„Šiandien jie neturi globos patalpų, tačiau tokioms organizacijoms ir nebūtina turėti, jie gali verstis su globėjais. Tai nėra didelė organizacija, tačiau daro žygius, kad padidėtų. Taip, šiandien matome, kad yra tam tikrų finansinių sunkumų, tačiau dėl šios priežasties jie nebeprisiima globoti daugiau gyvūnų, bet turimais gyvūnais rūpinasi neblogai. Yra šiokių tokių trūkumų, tačiau tokių trūkumų galima rasti kiekvienoje organizacijoje“, – tikino S.Miškinis.

Veterinarijos inspektoriaus nuomone, kai kurie dalykai šioje istorijoje gali būti hiperbolizuoti dėl konkuruojančių organizacijų noro sustabdyti naujos organizacijos kūrimąsi.

Šiuo metu deklaruojama, jog VšĮ „Aiko gyvūnų kaimelis“ veikla yra laikinai sustabdyta.

Aleksandro Širinskij nuotr.



NAUJAUSI KOMENTARAI

to Jone

to Jone portretas
siaip as savo suniui isvis nagu nekarpau , puikiausiai atrodo, o cia suo istveres letenomis i aptvara ,turbut akiniu nenesioji ,uztai naguciai ir atrodo ilgesni!

Jonė

Jonė portretas
Vien pasižiūrėjus kokie šuniuko nagai,aišku,kad neprižiūrimas.

minde

minde portretas
tai pasimkit globot jai taip gala ko nepasiemat geriau marint skaitau niekas ju nemyli kaip ir senu .skaitau nei zmogaus reik kankint kur liga gulet darzovej nei suniuj cia atsilikusioj visuomenej.
VISI KOMENTARAI 15

Galerijos

Daugiau straipsnių