Iš Sibiro grįžęs doktorantas: skaudu suvokti, kokia bereikšmė buvo gyvybė

  • Teksto dydis:

„Ekspedicija „Misija Sibiras“ reiškia daugiau nei dviejų savaičių trukmės išbandymą tvarkant Lietuvos tremtinių kapavietes – tai pilietinės raiškos būdas, skatinantis diskusijas apie istorinės atminties svarbą ir ugdantis sąmoningumą istoriją vertinti su didele atsakomybe bei pagarba“.

Tai teigia šių metų „Misija Sibiras“ ekspedicijos dalyvis, Kauno miesto muziejuje dirbantis Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) istorijos mokslų doktorantas Simonas Jazavita. 25-erių metų istoriko nuomone, jau mokykloje reikia atkreipti dėmesį, kad tinkamai įvertinus praeities įvykius, jų ryšius su dabartimi, galima lengviau nusakyti ir tam tikras netolimos ateities raidos tendencijas. „Posakis, kad istorija turi polinkį kartotis, yra labai tikslus“, – pasakoja VDU mokslininkas S. Jazavita.

– Kodėl istorinė atmintis, ypač kalbant apie tremtį, yra itin svarbi šiais laikais, tiek jaunesnėms kartoms, tiek žmonėms, kuriuos šie įvykiai palietė tiesiogiai?

– Istorinė atmintis yra labai reikšminga XXI a. visuomenei, o šia tema keliamos diskusijos dažnai nulemia tarpvalstybinius santykius ar net tampa esminėmis politinių partijų programų dalimis. Kalbant apie tremtį, tai yra vienas pačių skaudžiausių įvykių Lietuvos istorijoje, paradoksaliai padėjęs susiformuoti tam tikrai tautinei tapatybei. Tačiau požiūris į tremtį taip pat keičiasi. Seniau daugiau buvo akcentuojamos išlietos ašaros ar pralietas kraujas, o dabar – tremtinių parodyta valios tvirtybė, sugebėjimas itin nepalankiomis sąlygomis išsaugoti tautines tradicijas, lietuvybę. Po itin skaudžios patirties tremtinių sugebėjimas juoktis, mylėti, atjausti, tikėti ir net atleisti yra puikus pavyzdys Lietuvos jaunimui. Itin svarbu, jog tremtiniai ir politiniai kaliniai gali padėti įveikti vieną sudėtingiausių konfliktų nuo pat Egipto piramidžių laikų – kartų konfliktą.

– Kaip nusprendėte vykti į „Misija Sibiras“ šiais metais?

– Minčių buvo ir anksčiau, o jau pernai rimčiau padėjau galvoti apie šį išbandymą, bet dar nebuvau pilnai psichologiškai pasiruošęs, nes šiam sprendimui reikia stiprios valios ir vidinės motyvacijos. Šiemet, po pirmų doktorantūros studijų metų VDU, supratau, kad arba dabar, arba niekada. Tuo pačiu metu, kaip ir „Misija Sibiras“, turėjau galimybę dalyvauti svarbiose konferencijose, viena buvo net už Atlanto, bet pagalvojau, jog kaip mokslininkas galimybių dar turėsiu, o dalyvauti šioje ekspedicijoje gali tik vieną kartą gyvenime. Šis sprendimas ir noras kilo iš pilietinių pozicijų, ne tik kaip istoriko, bet ir kaip jauno žmogaus noro prisidėti prie istorinės atminties vertybių palaikymo.

Jau dalyvaudamas šios pilietinės akcijos atrankoje tikėjausi turimas teorines žinias apie tremtį praplėsti gyvenimiška patirtimi, prisiliesti prie istorijos. Nuo pat mažens daug skaičiau apie tremtinių atsiminimus, apie tai, kaip atrodė Sibiras, o ši ekspedicija, kaip istorikui, padėjo įveikti tam tikrus nusistovėjusius štampus ir pakeisti nuomonę apie gyvenimo Sibire aspektus. Pati kelionė iš Vilniaus iki Maskvos ir atgal vyko simboliškai – traukiniais, tai „Misija Sibiras“ tradicija, taip pažyminti tremtinių kelionę traukiniu iš Lietuvos. Atrankoje šiemet dalyvavo 800 norinčių, tad motyvacija vykti 5 tūkst. kilometrų tam, kad sutvarkytų kapavietes, turėjo būti itin didelė.

– Kaip vietos gyventojai pasitiko ekspediciją iš Lietuvos?

– Igarkoje šiuo metu – apie 5 tūkst. gyventojų. Iki 1990 metų šioje itin atokioje Sibiro dalyje gyveno apie 20 tūkst. žmonių. Miestelis yra už poliarinio rato, 650 km už arkties vandenyno, o 200 km spinduliu nėra jokių gyvenviečių, todėl vietos gyventojai išgyvena ne pačius geriausius laikus, juntama didelė depresija dėl sumažėjusio gyventojų skaičiaus. Pačios Igarkos, kaip sėkmingo miestelio, identitetas siejasi su Lietuva, o vienu metu lietuviai sudarė ketvirtadalį miestelio gyventojų. Sovietiniu laikotarpiu čia pradėjo veikti medienos perdirbimo bendrovė, kurioje dirbo nemažai lietuvių, o dabar pačią medieną Igarkos žmonės gabenasi apie 1700 km iš Krasnojarsko. Netoliese įsikūrusios tik naftos bendrovės, kurias daugelis žmonių įsivaizduoja kaip sėkmingos karjeros galimybę. Turistų irgi mažai, nebent iš pačios Maskvos ar Krasnojarsko žmonės atvyksta dėl gražios gamtos, tinkamų sąlygų medžioklei ir žvejybai. Sulaukus tiek turistų vienu metu iš valstybės, kurios įvaizdis žiniasklaidoje yra kuriamas ne pats geriausias, iš pradžių buvo jaučiamas nepatiklumas. Ilgainiui geri atsiminimai apie lietuvius padėjo užmegzti draugiškus santykius su vietos gyventojais, kurie galiausiai atvirai dalijosi gyvenimo tėkmės Sibire istorijomis.

– Ar Rusijos žiniasklaida domėjosi lietuvių ekspedicija?



NAUJAUSI KOMENTARAI

Juru vilkas

Juru vilkas portretas
Nuostabu kad Lietuvoje yra tokiu issilavinusiu asmenybiu kurie pirmoje eileje gerbia save ir iesko gyvenimo tiesos. Kas gerbia save, gerbia kitus. Kas gerbia dabarti, gerbia praeiti ir ateiti.

KORRUPCINĖ PORRNŪŪCHA - ką ji siūlo mums !?_2

KORRUPCINĖ PORRNŪŪCHA - ką ji siūlo mums !?_2 portretas
Ypatingą vietą šioje srutų duobėje užima sertifikuota kyšininkė (t. y. traukta baudžiamojon atsakomybėn už 100% įrodytą kyšininkavimą), TėeS-LKD narė, Kauno Žaliakalnio lopšelio - darželio "direktorė" Ona-Danutė GRICIENĖ ir jos iš kriminalizuotos aplinkos kilusia "pavaduotoja" visiems purviniems reikalams Alma Žilinskienė. Ona dar vadinama "nepaskandinamąja" arba „neskęstančiąja“. "Pradardėjusi" per spaudas, internetus visais įmanomais būdais, turinti problemų su alkoholiu (aš dirbau šiame darželyje 23 metus, todėl rašau ką gerai žinau) senolė ir toliau sau netrukdomai karaliauja, „plūduriuoja“ Kaune! Nes per kyšiukus savivaldybėje ir bet kurioje Kauno įstaigoje yra labai gerbiama ir geidžiama. O už nugaros „šloovingoji“ TėeS-LKD! Naujasis Kauno Matijošaitis (čia kaip tame sovietiniame filmuky : "...maištininkas žuvo - šlovė drakonui!") niekaip jos, ir visos krūvos panašių "veikėjų" "negali" nuimti! Šitas "direktores" skiria ir nuima tik meras! (

KORRUPCINĖ PORRNŪŪCHA - ką ji siūlo mums !?_3

KORRUPCINĖ PORRNŪŪCHA - ką ji siūlo mums !?_3 portretas
(Beje, dabar yra vaizduojamas kai kurių direktorių nuėmimas, bet tai tik susidorojimas su menkai nešančiomis). Juk kaip miela pamaloninti save ir visą matiošaitininkų chebrytę netikėtom sumelėm! Jei nežinot, pranešu - Kaune į direktorės vietą eidamos panelės ir moterys ima paskolą! Nes, kai mane, net nepaaiškinę už ką, metė iš darbo, pas kitą drakoną direktorės vieta kainavo 45.000 litų! Be to, naujai paskirtai direktorei iš karto nurodoma suma, kurią ji privalės periodiškai pristatyti "kur reikia"!!!???? Na, o toliau Jūs net neįsivaizduojate, koks jovalas užverda!.. Juk visa tai reikia „išlupti“ iš vaikų burnyčių, tėvų, pavaldinių!!! Pražysta visas korupcinis gaivalas, su visomis apverktinomis pasekmėmis!....Teisėtvarkos institucijos Kaune paralyžiuotos. Niekur nepasiskųsi! Centrinė valdžia nesikiša, nes dabar intensyviai mokosi iš Kauno korupcijos meno... Žmogeliai susigūžę, svajoja apie emigraciją...
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių