Sinoptikai atskleidė, kas mūsų lauks rudenį

Rugpjūčio 24-ąją, gandrų išlydėtuvių dieną, senovės lietuviai spėdavo orus – jei šią dieną lyja, šlapias bus ir ruduo, jei gandras snape neša lizdui taisyti velėną – bus lietaus, jei šakelę – gresia vėtra.

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos Klimatologijos skyriaus vedėjas Donatas Valiukas tikino, kad vėjo sustiprėjimų pajūryje dar gali pasitaikyti, nors tikrasis audrų ir uraganų metas čia ateina lapkričio–gruodžio mėnesiais.

"Šių metų rugsėjis turėtų būti šaltesnis nei pernykštis. Taip yra todėl, kad kelerius metus iš eilės vasara iš tiesų lyg ir prasitęsdavo rudens sąskaita. Rugsėjis dažniausiai lepindavo šiluma ir maloniais orais. O užpernai, 2015-ųjų rugsėjo 1-ąją, buvo užfiksuotas absoliutus šios dienos šilumos rekordas. Druskininkuose oras įkaito iki 35,1 laipsnio aukščiau nulio", – tikino D.Valiukas.

Tačiau šilčiausiu laikomas 2006 m. buvęs rugsėjis. Tą kartą vidutinė mėnesio oro temperatūra siekė 14,7 laipsnio.

Nors artėjantis rugsėjis ir bus vėsesnis nei pernykštis, tačiau tikimasi Lietuvai būdingų orų.

"Temperatūra bus artima vidutinėms daugiametėms normoms – 12,2 laipsnio šilumos. Tai yra laipsniu ar dviem vėsiau nei buvo pernai. Pernykštį rugsėjį fiksuota 13,7 laipsnio vidutinė oro temperatūra", – aiškino D.Valiukas.

Rudens pradžia esą turėtų būti visai nebloga. Beje, net ir rugpjūčio pabaiga veikiausiai palepins šiluma.

Žemyninei šalies daliai sinoptikai prognozuoja pirmąsias šalnas net rugsėjį, tačiau pajūrio kraštas turėtų jų išvengti dėl įšilusios Baltijos jūros įtakos.

"Pagal dabartines tendencijas, spalis turėtų būti toks, kokį lietuviai ir pažįsta. Tai yra atitinkantis visas daugiametes normas. Tikimasi 7,2 laipsnio šilumos. Lapkritis turėtų būti laipsniu šiltesnis. Tačiau įdomu, ar kas nors labai supras tą skirtumą. Žmogus vieno laipsnio pasikeitimą jaučia tik tuomet, kai atšąla. Ši vasara laipsniu vėsesnė, ir visi tai suprato", – tikino D.Valiukas.


Šiame straipsnyje: oraiorų prognozėsinoptikai

NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Eilinįkart sinoptikai praleido progą patylėt.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių