Sinoptikė: dvi dienos bus tinkamiausios lankyti kapus

Šeštadienis ir lapkričio 1-oji bus tinkamiausios dienos norintiems lankyti artimųjų kapus, LRT RADIJUI sako sinoptikė Vida Ralienė. Anot jos, šios dienos turėtų būti be kritulių, tačiau reikėtų pasisaugoti plikledžio ir nusiteikti, kad nebus itin šilta.

– Prasidėjo šlapdribų sezonas. Ar tai įprasta spalį?

– Taip, paprastai pirmojo sniego visuomet sulaukiame po spalio 20 d. Tai nėra kažkas neįtikėtino ar stebėtino, bet tikėkimės, kad šiemet spalį nebus tokio sniego, koks buvo prieš 20 metų, kai Vakarų Lietuvą padengė 10–20 cm sniego danga, o Kuršių nerijoje netgi 0,5 m sniego privertė. Tas sniegas išsilaikė keletą parų.

Tame regione buvo neįprastai pati žemiausia temperatūra. Palangoje, Šilutėje, Klaipėdoje rytais atvėsdavo iki 8–9 laipsnių. Esame įpratę, kad didžiausi šalčiai vis dėlto būna Rytų Lietuvoje, paprastai šnekame apie Varėną, Uteną. Prieš dvidešimtmetį buvo tokia neįprasta spalio pabaiga.

– Paprastai su kolegomis sakome taip – jei jau prasidėjo šlapdribos, tai dabar pusę metų bus panašus oras. Kažkaip tų šaltesnių žiemų nebeliko. Ką prognozuojate?

– Kol kas nuo šlapdribos atsikvėpsime kokią dienelę. Ketvirtadienį atplūdusi šiluma atneša lietų. Lietingas, apsiniaukęs turėtų būti ir penktadienis. Dienos ir nakties temperatūra labai mažai skirsis. Naktį – 4–9 laipsniai, o dieną – laipsniu ar dviem šilčiau. Tokia temperatūra numatoma.

Šioks toks atokvėpis tarp lietų – šeštadienio naktį tik kai kur pakrapnos. Tikrai bus labai nedaug to lietaus. Temperatūra dalyje Lietuvos kris iki neigiamos, iki vieno laipsnio šalčio. Labai šalta nebus, tačiau jau yra tikimybė, kad ant tiltų, viadukų gali susidaryti plikledis, gali būti slidu. Šeštadienio rytą iš tikrųjų reikėtų būti atsargiems.

Tačiau tas šaltukas šį kartą labai neilgai pas mus pabus, nes šeštadienio dieną iš vakarų vėl atslenka lietaus debesys. Ir vėl lis. Dienos temperatūra numatoma apie 6–11 laipsnių, taip kad tai tikrai bus lietus, ne šlapdriba.

Labai lietingas numatomas sekmadienis, kai orus lems ciklono centras virš mūsų šalies. Tirščiau debesys užguls Lietuvą. Netgi sekmadienio dieną galima sulaukti smarkaus lietaus, kas jau šį rudenį tikrai nusibodę. Žiemiškesnių, nemalonių orų galima sulaukti pirmadienį, kai žemo slėgio sūkurys trauksis ir atvers kelią šaltesniam orui iš šiaurės. Pradėjus veržtis šaltesniam orui, lietų keis šlapdriba, pūs stiprus, gūsingas šiaurės, šiaurės vakarų vėjas. Turėtų būti audringa jūra.

Nemalonu, kai vėjuota, tačiau ta temperatūra naktį bus silpnai teigiama – 2–3 laipsniai šilumos, tačiau ir dieną šils mažai. Antradienį, kai jau kritulių turėtų būti mažiau, naktį ir paryčiais vėl galima tikėtis neigiamos temperatūros, kai kur – plikledžio.

– Taigi panašu, kad tas saulėtas, spalvotas ruduo iš mūsų traukiasi ir prasideda gūdus, tamsus ruduo?

– Panašu, kad jis bus apniukęs, darganotas artimiausiu metu.

– Taigi tiems žmonėms, kurie ketina važiuoti aplankyti artimųjų kapų, geriausia būtų vykti anksčiau, šeštadienį?

– Greičiausiai šeštadienį, bet būtent pati Visų Šventųjų diena – lapkričio 1-oji – kol kas numatoma gana palanki kelionėms, kritulių neturėtų būti ir saulė turėtų pasirodyti. Tačiau bus nešilta – dieną apie 5 laipsnius šilumos, naktį temperatūra bus neigiama, pašalvens, todėl ryte gali būti plikledis. Diena bus malonesnė, be kritulių diena.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių