Siūlo įteisinti naują atmintiną dieną

  • Teksto dydis:

Grupė parlamentarų, atsižvelgusi į akademikų kreipimąsi, siūlo įteisinti naują atmintiną dieną.

Septyni Seimo nariai parengė įstatymo pataisą, kad kovo 9-oji būtų minima kaip pirmojo Lietuvos vardo paminėjimo diena.

Anot projekto autorių, tokiu būdu būtų atkreiptas visuomenės dėmesys į svarbų istorinį įvykį, kai Lietuva paminėta seniausiame rašytiniame šaltinyje – Kvedlinburgo metraštyje.

„Ši data yra svarbi Lietuvos istorinei savivokai, nes pereinama iš bevardės egzistencijos į Vakarų civilizacijos pradžią. Minėdami pirmąją Lietuvos vardo paminėjimo dieną, prisimintumėme ir Lietuvos daugiau kaip tūkstantmetę istoriją. Šios datos paminėjimas skatintų puoselėti istorinę atmintį, stiprinti Lietuvos visuomenės pilietinę savimonę, skirti daugiau dėmesio pristatant Lietuvą pasauliui“, – teigiama projekto aiškinamajame rašte.

Seimo nariai Arūnas Gumuliauskas, Stasys Tumėnas, Ričardas Juška, Juozas Imbrasas, Povilas Urbšys, Eugenijus Jovaiša ir Irena Šiaulienė tvirtina, kad prieš dešimt metų Lietuvos vardo tūkstantmetis buvo iškilmingai paminėtas, bet ši data nebuvo įrašyta į Lietuvos valstybei reikšmingų kultūrinių–istorinių įvykių įprasminimo minėtinų datų sąrašą.

Apie Lietuvą germanų miesto Kvedlinburgo analuose 1009-aisiais užsiminta aprašant misionieriaus šv. Brunono žūtį.

Devyni akademikai kreipėsi į Seimą, primindami, kad 2019 metais sukanka 1010 metų nuo Lietuvos paminėjimo Kvedlinburgo metraštyje, aprašant 1009 metų kovo 9 dienos įvykius. Jie paragino tinkamai paminėti šią dieną.



NAUJAUSI KOMENTARAI

III-jo ir IV-jo Žemės ašies judėjimų atradėjas R.Zubinas

III-jo ir IV-jo Žemės ašies judėjimų atradėjas R.Zubinas  portretas
Gaila, kad mūsų akademikai nėra susipažinę su LIETUVIŲ ENCIKLOPĖDIJĄ, kurią 1961 metais prof. Jonas Balkūnas, prof. J. Kaminskas, prof. Vincas Kanauka, prof. Steponas Kalupailą, prof. Jonas Vengris ir teisės patarėjas Lietuvos garbės konsulas adv. Antanas Shalina buvo išleidė Juozo Kapočiaus leidykloje Amerikoje : 265 C Street, Soth Boston 27, Mass, USA Pirmajame šios enciklopėdijos tome (psl. 170) pranešama, kad VI amžiuje gyveno Kriviu Krivaitis( Pagal S. Grunau, tai įvykę 521 metais). O štai ką rašo AUGUSTINAS VOLDEMARAS:" LA LITHUANIE ET SES PROBLEMES Tomas I psl. 80 : "Krivis (Prutenis) buvo vyriausias žynys ir vadinosi Prutenio vardu. Jo brolis VYTAUTAS (karvedys) turėjo dvyliką sūnų. Kiekvienas jų, kaip palikimą paveldėjo po kokį nors kraštą. VYEIAUSIASIS VYTAUTO SŪNUS BUVO VARDU LITVO - LITVANAS! Jis paveldėjo kraštą esantį tarp Bugo upės,( Vyslos intako) ir Nemuno. Litvanas tame krašte pastatė miestą, kurį pavadino savo sūnaus GARDINO VARDU.

Siūlau

Siūlau  portretas
Įteisinti seimūnų pažadu, prieš rinkimus ir netesejimo po rinkimų diena.

sitai

sitai portretas
seimafijai truksta dar iteisint vaiku grobimo dienos kiek ciniskumo nkvd palikuoniu galvoje taip ir zydelis berija nesugalvos o kiek dar tokiu dusanskiu jaucianciu neapykanta nieko nekaltiems zmonems .
VISI KOMENTARAI 13

Galerijos

Daugiau straipsnių