Siūloma didinti baudas už pažeidimus miške

  • Teksto dydis:

Vyriausybė teiks Seimui svarstyti didesnes baudas už neteisėtą miško žemės ir išteklių naudojimą.

Trečiadienio Vyriausybės posėdyje pritarta Aplinkos ministerijos parengtoms pataisoms, kuriomis siūloma dešimt kartų padidinti baudas už neteisėtų statinių statybą miško žemėje. Iki šiol piliečiams už tai grėsė bauda nuo 250 iki 500 litų, pareigūnams - nuo 500 iki 1 tūkst. litų bauda. Siūloma, kad piliečiams už tai grėstų nuo 2500 iki 5 tūkst. litų, pareigūnams – nuo 5 tūkst. iki 10 tūkst. litų bauda.

Tarp pažeidimų, už kurios didėtų baudos priėmus pataisas, - medienos matavimo, apskaitos ar ženklinimo reikalavimų nesilaikymas. Neteisingai išmatavus ir apskaičius apvaliąją medieną arba nenukirstą mišką, siūloma bausti iki 3 tūkst. litų. Šiuo metu maksimali už tai gresianti bauda siekia 150 litų.

Numatoma griežčiau bausti ir už sausinimo griovių, drenažo sistemų, miško kelių ir kitokių miško įrenginių naikinimą arba gadinimą - siūloma už tai numatyti iki 500 litų siekiančias baudas.

Aplinkos ministerijos teigimu, pastaruoju metu yra padaugėję miško kelių gadinimo atvejų.

Kartu ministerija aiškina, kad kiekvienais metais gruodžio mėnesį labai aktuali tampa savavališko kalėdinių medelių kirtimo problema, todėl siūloma sugriežtinti atsakomybę už jaunuolynų naikinimą. Už tai šiuo metu piliečiams maksimalią 100 litų baudą siūloma didinti iki 500 litų, pareigūnams maksimali bauda didėtų nuo 300 iki 600 litų.

Lietuvos miško savininkų asociacijos (LMSA) pirmininkas Algis Gaižutis ragino Vyriausybę sprendimą atidėti. A.Gaižutis aiškino, kad baudos būtų didinamos nepagrįstai.

„Baudos yra didinamos nepagrįstai daug, dešimteriopai, iki dešimties kartų. Čia V.Mazuronio buvo toks arkliukas visur baudas padidinti dešimt kartų ir jos eina greta žalos gamtai pažeidimų - tai neproporcingumas, neatskirti nusikaltimai nuosavybei nuo technologinio pobūdžio pažeidimų“, - posėdyje sakė jis.

Vyriausybė į A.Gaižučio raginimą neatsižvelgė.

Pataisas toliau svartys Seimas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių