Siūloma griežtinti atsakomybę už elektroninius nusikaltimus

  • Teksto dydis:

Seimas svarstys Teisingumo ministerijos parengtas Baudžiamojo kodekso (BK) pataisas, kuriomis griežtinama atsakomybė už kai kuriuos nusikaltimus elektroninių duomenų ir informacinių sistemų saugumui.

„Turime peržiūrėti įstatymus, nes programišiai irgi nuolat tobulina savo veiklos metodus – nusikaltimai elektroninėje erdvėje tampa vis dažnesni ir įžūlesni. Siūlomos pataisos leis efektyviau kovoti su nusikaltimais elektroninėje erdvėje“, – pranešime spaudai teigė teisingumo ministras Juozas Bernatonis. Šioms pataisoms praėjusią savaitę po pateikimo buvo pritarta Seime.

Įstatymo projektu siūloma sugriežtinti baudžiamąją atsakomybę už neteisėtą poveikį elektroniniams duomenims ir neteisėtą poveikį informacinei sistemai, kai tokia veika padaroma dešimties ar daugiau informacinių sistemų elektroniniams duomenims arba ja padaroma didelės žalos. Griežčiau siūloma bausti ir tais atvejais, kai šie nusikaltimai padaromi neteisėtai pasinaudojant svetimais asmens duomenimis. Tokie nusikaltimai grėstų iki šešerių metų nelaisvės.

Taip pat siūloma numatyti baudžiamąją atsakomybę už neteisėtą prisijungimą prie informacinės sistemos dalies (šiuo metu numatyta atsakomybė tik už neteisėtą prisijungimą prie visos informacinės sistemos), už tai grėstų iki dvejų metų nelaisvės. Taip pat papildoma neteisėto disponavimo įrenginiais, programine įranga, slaptažodžiais, kodais ir kitokiais duomenimis nusikaltimo sudėtis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

O

O portretas
už elektroninio šlamšto siuntimą ar bus baudžiama galų gale? Ir ne tik į e_paštą, bet ir SMS į telefoną? Ba užkniso jau juodai!

Kitas hakeris

Kitas hakeris portretas
Tai išeitų kad iš kaimyno internetą pyzdint jau nebus galimą? Nu tą prasme pyzdint visada galima, tik kad įdomu kaip jie pagaus, ar įrodys, nu paskui gal ir jau baustų pagal savo kliedesius

hakeris

hakeris portretas
kas cia per nesamone... kas tas neteisetas poveikis duomenims ar informacinei sistemai? jau vien atsidarius betkoki puslapi tu paveiki sistema. Joks istatymas nenumato kaip reikia naudotis svetainemis, tad sitas BK straipsnis niekinis bus... Del neteiseto prisijungimo... rimtai? PRISIJUNGIMO? ar istatymu rengejai isvis zino kas yra prisijungimas?
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių