Siūloma steigti Lietuvos karinę mokymų misiją Ukrainoje

Lietuvos karinių instruktorių misijai Ukrainoje siūloma suteikti tarptautinės operacijos statusą.

 

Krašto apsaugos ministras Raimundas Karoblis antradienį Seimui pristatė siūlymą, kuriuo Seimo nutarimas dėl karinių vienetų dalyvavimo tarptautinėse operacijos papildomas karinių instruktorių siuntimu į Ukrainą.

Jis sudarytų sąlygas Ukrainos ginkluotųjų pajėgų mokymo tikslais siųsti iki 60 karių ir civilių krašto apsaugos sistemos tarnautojų. Šiam projektui po pateikimo buvo pritarta vienbalsiai 97 parlamentarams balsavus „už“, toliau jį svarstys komitetai ir bus balsuojama dėl priėmimo.

Projektą pristatęs krašto apsaugos ministras pažymėjo, kad Lietuva ir šiuo metu yra išsiuntusi į Ukrainą per 30 karinių instruktorių, o Seimo sprendimas šiai misijai suteiktų tarptautinės operacijos statusą ir pagerintų karių sąlygas.

„Iki šiol, kol nebuvo šio statuso, yra teikiama parama Ukrainai mokymo tikslais, yra 34–38 žmonės, kurie dalyvauja rengiant instruktorius Ukrainos batalionams, kartu su JAV, Kanada , Jungtine Karalyste, Lenkija. Tai būtų statuso suteikimas, kuris pagerintų saugumą, kitas sąlygas, suvienodintų karių apmokėjimo sąlygas, palyginti su kitomis tarptautinėmis operacijomis“, – sakė ministras.

Ministras pažymėjo, kad „šis nutarimo projektas niekaip nesudaro prielaidų Lietuvos kariams tiesiogiai dalyvauti kovos veiksmuose Ukrainos antiteroristinės operacijos zonose“, o Lietuvos karinių instruktorių pagalba prisidės prie Ukrainos kariuomenės gynybinio pajėgumo stiprinimo, padės priartėti prie NATO standartų.

Seimas prezidento teikiamu dekretu priima nutarimą, kuriuo dvejiem metams patvirtina Lietuvos karių dalyvavimą tarptautinėse operacijose.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Alis Petkus...

Alis Petkus... portretas
manu, kad ten siųsti reikėtų tik savanorius...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių