Skirtingi veto likimai

Seimas vakar nusprendė atmesti vieną Prezidentės Dalios Grybauskaitės prieš vasaros atostogas pateiktą veto, tačiau pritarė kitam.

Seimas parėmė Aplinkos apsaugos komiteto siūlymą nepalaikyti Prezidentės veto Mėgėjiškos žūklės įstatymui. Už veto atmetimą balsavo 72, prieš buvo 2, susilaikė 10 parlamentarų.

Komiteto vadovas konservatorius Jonas Šimėnas sakė, jog įstatymas, numatydamas, kad upių nuoma turi būti baigta su jų nuomos terminu, duos naudos. "Prezidentė, vetuodama šį įstatymą, bandė pratęsti nomenklatūrines upių nuomas", – sakė jis.

Įstatymu Seimas apribojo galimybę Lietuvos upes nuomoti kaip žvejybos plotą, be to, žvejybos reikmėms leido naudoti dar mažesnius nei iki šiol, vos 200 hektarų ploto, ežerus. Seimas taip pat uždraudė mėgėjų žūklės visuomeninėms organizacijoms išduoti leidimus naudoti žvejybos plotą upėse.

Prezidentė, manydama, kad pataisos mėgėjų žūklę apsunkins, jas ir vetavo, taip pat pasiūlė Seimui jas laikyti nepriimtas ir palikti galioti iki šiol nustatytą tvarką, tačiau Seimas į jos nuomonę neatsižvelgė.

Tačiau parlamentarai sutiko su D.Grybauskaitės veto dėl Seimo pavasarį priimtų Teritorijų administracinių vienetų ir jų ribų įstatymo pataisų.

Jomis nuo 10 tūkst. iki 7 tūkst. buvo sumažintas savivaldybei steigti reikalingas vietos gyventojų skaičius.

Už tai, kad Prezidentės vetuotas įstatymas būtų laikomas nepriimtu, balsavo 52 Seimo nariai, o už tai, kad būtų svarstomas iš naujo, – 28 Seimo nariai. Daugiau Seimo narių balsavus už šalies vadovės veto, lieka galioti senoji Teritorijų administracinių vienetų ir jų ribų įstatymo redakcija, iki Seimo darytų pakeitimų. Tai reiškia, kad savivaldybei steigti ir toliau bus reikalingas 10 tūkst. gyventojų skaičius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių