Sovietų valdžia dėl kolorado vabalų kaltino ir vokiečius, ir amerikiečius

Ilgą laiką sovietų valdžia tikino, kad kolorado vabalų šalyje nėra. Galiausiai, kai faktą teko pripažinti, kenkėjų atsiradimo aiškinimas be priešų neapsiėjo.

Kiekvienas, susidūręs su bulvių auginimu, žino, kad kolorado vabalas – didžiausias jų priešas. 1947 m. sovietinė valdžia teigė, jog kolorado vabalo Sovietų Sąjungoje nėra, tačiau šio sutvėrimo jau buvo bijoma.

Buvo spausdinami spalvoti skelbimai, kuriuose rašoma, kad aptikus spalvotą vabalą reikia nedelsiant telefonu arba telegrafu skambinti į Respublikinę žemės ūkio augalų karantino inspekciją Kaune. Tokių skelbimų buvo išspausdinta per 30 tūkst.

Taip pat buvo aiškinama ir šio vabalo paplitimo istorija: „Kolorado vabalas išplitęs Šiaurės Amerikoje ir Vakrų Europoje. Tėvynės karo metu jis prasiskverbė į Čekoslovakiją, Jugoslaviją ir Lenkiją. Šiuo metu jis randamas per 160 km nuo mūsų respublikos sienos, TSRS jo nėra.“

Tačiau vien popieriais kolorado vabalų neišnaikinsi, tad teko pripažinti – kolorado vabalų jau yra šalyje. Tiesa, jų atsiradimas buvo paaiškintas labai įdomiai – be priešų ir čia nebuvo apsieita.



NAUJAUSI KOMENTARAI

nera jau ant

nera jau ant portretas
kaulo mesos, bet vitek vis bando ji grauzti. gyvenam toliau ar kaip? nuobodziaujantis katinas iduomesniu reikalu uzsiema, ir nauda - higiena.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių