Stringant „Brexitui“, gali sutrikti medicinos priemonių tiekimas

Britams ir Europos Sąjungai nepasiekus susitarimo dėl „Brexit'o“ sąlygų, jau kovo pabaigoje gali sutrikti Jungtinėje Karalystėje (JK) pagamintų arba sertifikuotų medicinos priemonių tiekimas, įspėja Sveikatos apsaugos ministerija.

Įvykus vadinamajam „kietajam Brexit'ui“, JK pagamintos arba sertifikuotos medicinos priemonės nebeatitiktų teisės aktų reikalavimų ir negalėtų būti tiekiamos Lietuvai, teigia ministerija penktadienį išplatintame pranešime.

„Dėl to gali sutrikti medicinos priemonių tiekimas ir atsirasti kliūčių sklandžiam ir kokybiškam gydymo paslaugų teikimui“, – pabrėžiama pranešime.

Valstybinės akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnybos direktorė Nora Ribokienė teigia, jog ES ir JK nepasiekus susitarimo, nuo kovo 30 dienos JK medicinos priemonių gamintojai taps trečiosios šalies gamintojais. Dėl šios priežasties jiems atsirastų prievolė registruoti priemones nustatyta tvarka bei paskirti įgaliotuosius atstovus ES, kurių informacija turėtų būti nurodyta ant medicinos priemonės pakuotės, etiketės ar instrukcijoje.

Dėl to gali sutrikti medicinos priemonių tiekimas ir atsirasti kliūčių sklandžiam ir kokybiškam gydymo paslaugų teikimui.

„Taip pat medicinos priemonių platintojai taptų importuotojais, todėl būtų taikomos atitinkamos muitinės procedūros ir medicinos priemonės pristatymo laikas truktų ilgiau nei anksčiau“, – teigė N. Ribokienė.

Taip pat nuo „kietojo Brexit'o“ dienos JK įstaigos būtų išbraukiamos iš notifikuotųjų įstaigų sąrašo (NANDO). Tai reiškia, kad medicinos priemonių gamintojai, privalėtų kreiptis dėl sertifikato išdavimo į kitas notifikuotąsias įstaigas.

JK notifikuotos įstaigos yra sertifikavusios įvairias diagnostikos priemones – reagentus, analizatorius, implantus, vienkartinio naudojimo chirurgines, oftalmologines, odontologines, ortopedines medicinos priemones, defibriliatorius, pacientų monitorius, kraujospūdžio matuoklius ir daugelį kitų.

„Tad dėl didelio gamintojų kiekio persertifikavimo procedūros užtruktų, o tai galėtų sutrikdyti medicinos priemonių tiekimą“, – tvirtina ministerija.

Atkreipiamas dėmesys, kad pagal galiojančius teisės aktus, Europos Komisijos išaiškinimą, fiziškai pirkėjo dar nepasiekusi medicinos priemonė yra laikoma pateikta rinkai, jei nuosavybės teisė iš pardavėjo perduota pirkėjui ir tai patvirtina turimi dokumentai. Tad medicinos priemonės gali būti teikiamos rinkai pagal iki „Brexit'o“ taikomus reikalavimus, net jei priemonė fiziškai nepristatyta ES teritorijoje įsikūrusiam pirkėjui.

SAM atstovai rekomenduoja medicinos priemonių tiekėjams ir gydymo įstaigoms aptarti būsimus pokyčius, numatyti veiksmus, užtikrinančius sklandų reikalavimus atitinkančių medicininių priemonių teikimą.

Valstybinė vaistų kontrolės tarnyba anksčiau BNS yra patikinusi, kad pačių vaistų tiekimo Lietuvai „Brexit'as“ nesutrikdys.

Jungtinės Karalystės parlamentas šią savaitę nubalsavo, kad Theresos May (Terezos Mei) vyriausybė paprašytų atidėti „Brexit'o“ terminą. Dėl pasitraukimo sutarties trečiąkart planuojama balsuoti kitą savaitę.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių