Studentai: aukštosios mokyklos grasina neduosiančios diplomo

  • Teksto dydis:

Gėlė, buteliukas gazuoto vandens, buteliukas negazuoto vandens, stiklinė, porcija sriubos, porcija antro patiekalo, sausainiai, kava, vaisiai ir servetėlės, tuo Vilniaus technologijų ir dizaino kolegijos administracijos darbuotoja trečio kurso studentams nurodė aprūpinti baigiamųjų darbų komisiją.

Pateikiant tokį reikalavimą paskutinių kursų grupių seniūnams leidžiama suprasti, kad nurodymo, vadinamo aukštosios mokyklos tradicija, nevykdymas gali turėti neigiamos įtakos studijų baigimui. Tiesa, seniūnams leidžiama pasirinkti ar maitinimu ir mažavertėmis dovanomis darbų gynimo komisiją aprūpins patys, ar surinkę pinigus iš kitų studentų.

Tokią informaciją gavo Lietuvos studentų sąjunga (LSS) praėjusią savaitę visų aukštųjų mokyklų paskutinių kursų studentams išplatinusi pranešimą apie papildomas įmokas susijusias su studijų įgyvendinimo išlaidomis. LSS išplatintame pranešime studentai informuoti, kad vadovaujantis Mokslo ir studijų įstatymu bei Švietimo ir mokslo ministerijos aiškinamuoju raštu, studentai neturi aukštajai mokyklai mokėti jokių įmokų susijusių su diplomo, jo priedėlio spausdinimu, įrišimu ar pan.

„Toks aukštosios mokyklos elgesys negali būti toleruojamas. Didžioji dalis studentų, besirūpindami kaip geriau parašyti ir apsiginti baigiamąjį darbą neturi laiko ir energijos ginčytis dėl absurdiškų rinkliavų, dargi ir vadinamų tradicijomis, tad tiesiog sumoka. Juolab, kad studentams leidžiama suprasti, jog pasipriešinimas gali lemti ar baigs jis studijas, ar ne. Iš tiesų, tai sunku patikėti, kad tokie dalykai mūsų aukštosiose mokyklose vis dar vyksta“, – sako LSS prezidentas Paulius Baltokas.

Apie iš paskutinių kursų studentų reikalaujamą vaišių stalo baigiamų darbų ginimo komisijoms parengimą pranešė ir Vilniaus kolegijos studentai.

Nemokėsi – negausi diplomo

Tuo didžiausios Lietuvos kolegijos studentų bėdos nesibaigia. Šios aukštosios mokyklos studentai LSS persiuntė kolegijos administracijos laiškus, kuriuose nurodoma, kad studentai turi sumokėti po 7 eurus ir 24 centus už pasinaudojimą diplomų įteikimo ceremonijos atributais, kitaip jiems aukštosios mokyklos diplomas nebus įteikiamas. Studentės laiške nurodoma, kad tai yra pinigai, kurių reikalaujama už mantijų nuomą, šis mokestis įtvirtintas kolegijos Tarybos nutarime, priimtame 2013 m.

„Nors mantijos per diplomų įteikimo šventė dėvimos daugumoje Lietuvos aukštųjų mokyklų, nemanau, kad jos turi teisę versti studentus jas nuomotis. Tai turi būti laisvas studento apsisprendimas. Dar absurdiškiau skamba grasinimas, kad nesumokėję studentai negaus diplomo, toks aukštosios mokyklos darbuotojų elgesys nesuderinama su jokiomis akademinės etikos normomis“, – teigia P. Baltokas.

Praėjusiais metais LSS vykdytas tyrimas atskleidė, kad skirtinose aukštosiose mokyklose mantijų nuomos kainos svyruoja nuo 6 iki 20 eurų. Didžioji dalis aukštųjų mokyklų administracijų atstovų patikino, kad mantijos diplomų įteikimo šventėse nėra privalomos ir tai yra studentų pasirinkimas. Vis dėlto paklausus studentai teigia, kad nors šis apdaras ir nėra privalomas, tačiau stipriai rekomenduojamas, kartais net pasitelkiant grasinimą.

Kitos aukštųjų mokyklų rinkliavos

Į Studentų sąjungą taip pat kreipėsi studentai iš Šiaulių valstybinės kolegijos, Šiaulių universiteto ir Aleksandro Stulginskio universiteto. Visų jų laiškuose buvo nurodoma, kad aukštosios mokyklos reikalauja nuo 3 iki 8 eurų už diplomo viršelį ar aplanką. LSS atstovų manymu, taip aukštosios mokyklos apeina Švietimo ir mokslo ministerijos nurodymą nerinkti iš studentų pinigų už diplomo ar jo priedėlio rengimą.

„Aukštųjų mokyklų atstovai vis nuogąstauja dėl mažo alumnų įsitraukimo į akademinę bendruomenę. Nenuostabu. Jei tris ar keturis metus gavus iš studentų beprotiškus pinigus už studijas, kurios garantavo aukštosios mokyklos išlikimą, jos vis tiek randa būdą, kaip iš studentų ištraukti dar kelis eurus. Ir tai vyksta prieš vieną svarbiausių įvykių jaunuolio gyvenime. Atvirai sakant, baigęs taip su savo studentais besielgiančią aukštąją mokyklą, tikrai nenorėčiau nieko girdėti apie kažkokį absolventų įtraukimą, tai aukštajai mokyklai nesijausčiau nieko skolingas“, – piktinosi P. Baltokas.

LSS, analizuodama gerąsias daugumos aukštųjų mokyklų patirtis teigia, kad diplomo viršelis ar jo dėklas yra neatsiejama diplomo ir jo priedėlio dalis, todėl aukštosios mokyklos neturėtų rinkti papildomų rinkliavų ne tik už diplomo atspausdinimą, jo įrišimą, bet ir pateikimą aplanke ar dėkle.

Atkreipdama dėmesį į studentų skundus, LSS kreipėsi į Švietimo ir mokslo ministeriją, Lietuvos universitetų rektorių konferenciją, Lietuvos kolegijų direktorių konferenciją bei minėtas aukštąsias mokyklas, prašydama tokių įmokų iš studentų nebereikalauti bei atsisakyti su akademine etika nesuderinamų tradicijų.

Lietuvos studentų sąjunga sveikina baigiamųjų kursų studentus su studijų baigimu ir primena, kad aukštosios mokyklos neturi teisės rinkti papildomų lėšų, skirtų diplomo ir/ar jo priedėlio spausdinimui, įrišimui, išdavimui ar pan., t.y. tiesiogiai su studijų įgyvendinimu susijusių lėšų. Tokios įmokos negali būti renkamos nei iš valstybės finansuojamose, nei iš nefinansuojamose vietose besimokančių studentų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių