Studentų vasara: dirbti ar poilsiauti?

Egzaminų sesijas bebaigiantys universitetų ir kolegijų studentai jau gyvena atostogų nuotaikomis. Ką per beveik tris mėnesius truksiančias atostogas ketina veikti savo alma mater duris užvėrę jaunuoliai?

Darbas ir poilsis

Vasarą studentai ne tik poilsiauja, bet ir ieško darbo, atlieka savo specialybių praktikas. Žinoma, nepamiršta ir pramogų – dalyvauja įvairiuose festivaliuose, renginiuose, žiūri filmus ar bendrauja su draugais.

"Esu aktyvistė nuo pat mažumės. Visuomet prisigalvoju veiklos – nuo stovyklų iki gėlių sodinimo kaime. Būna ir tingių dienų, kaip ir visiems, tačiau labiausiai mėgstu kolekcionuoti savo atmintyje įsimintinas akimirkas. Stengiuosi kiekvieną vasarą ne tinginiauti, bet išnaudoti laiką įvairiems dalykams. Kaip visuomet – dirbsiu ir derinsiu tai su išvykomis", – apie vasaros planus pasakojo Raminta Mažeikaitė, Lietuvos sveikatos mokslų universitete antrus metus studijuojanti mediciną.

Merginos vasarą paįvairins daug koncertų, festivalių ir kelionių. "Esu nuolatinė įvairių renginių lankytoja, todėl praleisti Beyonce koncertą Europoje būtų nuodėmė. Taip pat aplankysiu kelis festivalius čia, Lietuvoje. Vyksiu atostogų tiek Lietuvoje, prie jūros, tiek į užsienį", – atviravo studentė.

Per atostogas Raminta žada daugiau laiko skirti ir artimiesiems bei draugams, kuriuos senokai matė. "Skaitysiu knygas, nes tik vasarą joms lieka laiko. Turbūt kaip ir visi studentai – pamiegosiu bei pailsėsiu ir įsimintinai praleisiu laiką", – pridūrė pašnekovė.

Duoklė praktikai

Tie studentai, kuriems būtina atlikti praktiką, tam skirs vieną vasaros mėnesį.

Vytauto Didžiojo universitete (VDU) praktiką reikia atlikti per vasarą, baigus trečią kursą, patiems studentams pasirinkus laiką ir praktikos vietą. Mažiausia praktikos trukmė – vienas mėnuo, bet jei studentas pageidauja, gali praktikuotis ir ilgiau.

"Kaip ir visi mano grupės draugai, aš atliksiu praktiką. Pamatyti žurnalistų darbą iš arčiau nusprendžiau televizijoje, pabandysiu tapti televizijos dalimi, tada nersiu stačia galva į naują darbą", – sakė Viešosios komunikacijos specialybę pasirinkusi Viktorija Blažaitytė.

Turbūt kaip ir visi studentai – pamiegosiu bei pailsėsiu ir įsimintinai praleisiu laiką.

Iki šiol ji dirbo prekybos centro parduotuvėje, bet vasara paskatino merginą pokyčiams. Dabar jos planuose – išbandyti padavėjos darbą ir užsidirbti vasaros pramogoms.

Kauno miškų ir aplinkos inžinerijos kolegijoje studentai atlieka praktiką baigę pirmą kursą. "Semiuosi žinių iš dėstytojų, praktikos metu sužinojau labai daug naujo. Kiekvieną dieną einame į mišką, renkame augalus, džioviname, mokomės, kaip juos atskirti, tiriame dirvožemius, jų savybes ir sudėtį, o paskutinę birželio savaitę laukia atsiskaitymas. Taip pat praktikos metu tvarkome aplinką, kad būtų smagiau ir maloniau gyventi Girionyse", – pasakojo miškininkytę studijuojanti Oresta Petruškevičiūtė. Mergina neslėpė – ji jau labai laukia atostogų ir poilsio.

Kai rankose – diplomas

Ši vasara kai kuriems studentams bus viena įsimintiniausių, nes birželio pabaigoje jie iš universitetų ar kolegijų jau žengs su diplomais rankose.

Šie jaunuoliai vasarą rinksis iš dviejų galimybių: tęsti studijas toliau ar pasinerti į naujus gyvenimo išbandymus. Gabrielė Petruškevičiūtė šią vasarą baigia lietuvių filologijos ir leidybos bakalauro studijas VDU. "Nors oficiali vasara jau mūsų visų galvose ir širdyse, tačiau ketvirto kurso studentų galvose – bakalauras. Ne išimtis ir aš. Šios vasaros planuose daug gamtos, gryno oro, jūros ošimo ir, žinoma, draugų juoko. Kelionių svetur neplanuoju. Ir Lietuvoje yra ką pamatyti, ką aplankyti", – svajojo Gabrielė.

Rudeniop jos mintys kryps magistro studijų link. "Galvoju apie švietimo vadybą arba moderniąją lingvistiką. Dar vienas diplomas tikrai nepamaišys", – įsitikinusi pašnekovė.

Kai kurie aukštųjų mokyklų absolventai studijų tęsti nebeketina ir neslepia besidairantys darbų ne tik Lietuvoje, bet ir užsienio šalyse.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
... būsimieji sportininkai galės eit pasipraktikuot karvių apsėklintojais dirbt.

kaip seniau sakydavo,

kaip seniau sakydavo, portretas
geriausias poilsis - tai darbo rūšies pakeitimas... :))))
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių