Suabejota, ar užsikrėtusiųjų AIDS tyrimams skirti pinigai panaudoti teisėtai

  • Teksto dydis:

Valstybės kontrolė, atlikusi Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) auditą, pasigedo įrodymų, kad pernai beveik 800 tūkst. litų, skirtų užsikrėtusiųjų ŽIV bei sergančiųjų AIDS tyrimams, panaudoti teisėtai.

„Valstybinei ligonių kasai atsisakius pateikti visą auditui atlikti reikalingą informaciją apie ŽIV/AIDS užsikrėtusiems pacientams atliktus laboratorinius kraujo tyrimus, už kuriuos buvo sumokėta iš PSDF biudžeto lėšų, negavome patikimų įrodymų, kad 794,2 tūkst. litų šio biudžeto lėšų ŽIV/AIDS ligos stebėsenos laboratorinių tyrimų išlaidoms apmokėti buvo panaudota teisėtai – sumokėta už faktiškai atliktus kraujo tyrimus“, - trečiadienį pareiškė auditoriai.

Valstybės kontrolei užkliuvo ir tai, kad Sveikatos apsaugos ministerija nurodė Valstybinei ligonių kasai skirti papildomų tikslinių PSDF lėšų - 2 mln. litų - Vilniaus priklausomybės ligų centrui, kurį pernai perėmė iš Vilniaus savivaldybės. Auditoriai pabrėžia, kad ministerija neturi „teisės aktuose įtvirtintų įgaliojimų vykdyti PSDF biudžetą ir disponuoti jo lėšomis“.

Vilniaus priklausomybės ligų centrą ministeriją perėmė jame vėluojant algoms. Skolos susidarė ankstesnei centro šeimininkei - Vilniaus miesto savivaldybei - nutraukus įstaigos finansavimą. Ministerija, gelbėdama centrą, skyrė minėtus 2 mln. litų.

Auditoriai sukritikavo ir apmokėjimą už greitosios medicinos pagalbos dispečerių darbą, kai kuriuos viešuosius pirkimus, pavyzdžiui lęšiukų, peritoninės dializės tirpalų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių