Šv. Florijono dieną – daug šypsenų ir padėkų ugniagesiams

  • Teksto dydis:

Šiandien varpai gaudė Šv. Florijono dieną. Vilniuje,  Arkikatedroje bazilikoje, į šventas Mišias, kurios buvo aukojamos už ugniagesius, jų šeimas ir žuvusius gaisruose, susirinko valstybinės priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos pareigūnai, jų šeimų nariai ir veteranai. 

„Ugnies gesinimo menas yra svarbus ne tik fizine, bet ir dvasine prasme. Nes visas gyvenimas yra susijęs su konfliktais, kuriuos taip pat tenka gesinti,“ – savo pamokslą šiais žodžiais pradėjo kunigas Algirdas Toliatas.

Pasak jo, plaukiant vienoje valtyje yra būtina susikalbėti: „Nors visi  joje sėdi, bet  kiekvienas – savaip, todėl labai svarbu rasti kelią į kiekvieno širdį ir visus sutelkti. Nes jei nėra komandos, nėra ir bendrystės.“ Savo pamokslu kunigas ragino stiprinti ugniagesių dvasią, pasirinkti tinkamas priemones, kurios padėtų visus sutelkti bendram tikslui. Jis pacitavo mintį, kad ne taip svarbu pridėti metų, kiek prie metų pridėti gyvenimo. Ir kad tai būtų ne bet kokie darbo metai, o tikri. Nes kunigo žodžiais tariant, kai tik pradedama dirbti vien sau, baigiasi tarnystė žmonėms. „Nesvarbu, kad jūsų viršininkas nežino, kad esate  didis žmogus, bet jūs patys tai žinokite“, - sakė jis, kreipdamasis į susirinkusius ir kviesdamas visus degti idėjomis ir visus vienijančiu tikslu – tarnauti Lietuvai ir jos žmonėms. 

Po šv. Mišių departamente apsilankė daug garbių svečių, kurie atskubėjo pasveikinti ugniagesių profesinės dienos proga. Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento direktorius Kęstutis Lukošius padėkojo visiems atvykusiems. Jis pažymėjo, kad šiandieninis ugniagesių darbas – kupinas iššūkių, nes jis apima labai platų darbų spektrą. Tai ne vien tik gaisrų gesinimas, bet ir žūstančiųjų gelbėjimas eismo įvykių metu, prevencinė veikla, gaisrų tyrimas, rūpestis gyventojų civiline sauga, ekstremaliųjų situacijų likvidavimas.

Kaip rašoma pranešime, K. Lukošius pasidžiaugė, kad gyventojai vis labiau rūpinasi savo saugumu. Ir gerų pokyčių valstybinėje priešgaisrinėje gelbėjimo tarnyboje ne vienas – per dešimtmetį triskart sumažėjo žūstančiųjų skaičius, vis daug dėmesio skiriama žūčių prevencijai, ugniagesiai  yra pelnę išskirtinį gyventojų pasitikėjimą. „Ši diena yra gera proga prisiminti gerus darbus ir pabendrauti“, – sakė departamento  direktorius  K . Lukošius.

Vyriausybės kancleris Algirdas Stončaitis, kreipdamasis į susirinkusius, perdavė šalies premjero Sauliaus Skvernelio sveikinimus. „Malonu, kad vykdote gyventojams  labai svarbią, ne tik gaisrų gesinimo, bet ir gelbėjimo darbų funkciją.  Smarkiai lenkiate kitas institucijas ir  gyventojų pasitikėjimu, kurį pelnote geru darbu, – kalbėjo Vyriausybės kancleris. – Esate pokyčių ir naujovių kelyje. Tai niekada nesibaigia ir nesibaigs. Bet jame linkiu matyti  ne tik funkciją, pareigą, bet ir visumą.“

A. Stončaitis palinkėjo ir tolesnio bendravimo su savivaldybėmis. Kaip vieną iš užduočių jis įvardijo savanorystės diegimą.  Pasveikino  ir šaunų ugniagesių gelbėtojų mokyklos kolektyvą, linkėdamas  surasti kuo daugiau jaunų žmonių, kurie galėtų papildyti ugniagesių gretas. Jo nuomone, būtina didinti  ir darbo valstybinėje priešgaisrinėje gelbėjimo tarnyboje patrauklumą. „Būkite ištikimi pareigai, būkite drąsūs. Ir didelės jums sėkmės,“ – linkėjo jis.

Vidaus reikalų viceministras Česlovas Mulma pasveikino visus šv. Florijono dienos proga ir padėkojo ugniagesiams už jų kilnų darbą, sakydamas, kad  nors šiandiena kupina iššūkių, kitų metų šventė  turėtų džiuginti geresniu aprūpinimu ir geresne technika. Jis taip pat perdavė ir vidaus reikalų ministro Eimanto Misiūno sveikinimus šalies ugniagesiams.

Buvęs Šiaulių priešgaisrinės apsaugos vadovas Rimgaudas Mickus pasidžiaugė, kad duotas startas Lietuvos ugniagesių muziejaus įkūrimui Šiauliuose. Muziejus bus kuriamas prie Lietuvos kultūros ministerijos. „Kviečiu visus prisijungti prie šio darbo. Muziejus – tai ne tik mūsų praeitis, tai ir galimybė  pritraukti jaunimą, sudominti jį ugniagesio profesija“, – sakė jis, įteikdamas departamento direktoriui  Lietuvos ugniagesybos muziejaus įkūrimo koncepciją.       

„Kai šiandien Lietuvoje tiek daug gaisrų, labai gerai, kad fizinius gaisrus puikiai gesina ugniagesiai, - šiais žodžiais savo sveikinimą pradėjo Prezidentės patarėja Živilė Šatūnienė. – Kasmet gelbstite tūkstančius gyvybių. Tai visi vertiname. Ugniagesiai dirba ne valdžiai, ne ministerijai, o gyventojams. Ir tas pasitikėjimas yra tikrasis jūsų darbo įvertinimas. Prezidentės vardu nuoširdžiai dėkoju jums už šį darbą.“

Žodį taręs Seimo teisės ir teisėtvarkos komiteto narys Julius Sabatauskas pažymėjo, kad puikūs ugniagesių reitingai yra pelnyti, bet svarbiausia, kad ugniagesiai, dirbantys visų labui, gautų ir deramą atlyginimą.

Po to buvo teikiami garbingi apdovanojimai pareigūnams. Antrojo laipsnio Vidaus reikalų ministerijos atminimo ženklu „Tėvynės labui“  buvo apdovanoti: Vilniaus apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos Valstybinės priešgaisrinės priežiūros skyriaus viršininkas vidaus tarnybos pulkininkas leitenantas Giedrius Jasionis, Kauno apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos skyrininkas vidaus tarnybos vyresnysis puskarininkis Arvydas Ceslevičius, Bendrojo pagalbos centro Vilniaus skyriaus specialistas vidaus tarnybos leitenantas Giedrius Olechnovičius, šio centro Vilniaus skyriaus vyresnioji specialistė vidaus tarnybos kapitonė Rasą Matačiūnienė, Kauno apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos ugniagesys gelbėtojas vidaus tarnybos grandinis Marijus Stamkauskas, Klaipėdos apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos  pamainos vadas vidaus tarnybos vyresnysis leitenantas Rimantas Žilinskas. Taip pat buvo pareikštos ir Vidaus reikalų ministro padėkos. O po to buvo įteiktos departamento direktoriaus padėkos pareigūnams ir darbuotojams.

Po apdovanojimo VRM Reprezentacinis pučiamųjų orkestras surengė šventinį koncertą. Skambėjo programos ,,Šalis, kur tave užaugino“ (solistas A. Rubežius) kūriniai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių