Švėkšnos skandalas – išimtis ar šokiruojanti kasdienybė?

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Nevyriausybinių organizacijų atstovai atskleidžia šiurpią realybę: Lietuvoje seksualiai išnaudojami beveik visų vaikų globos namų auklėtiniai. Šių vadovai tokius teiginius vadina šmeižtu.

Nevyriausybinių organizacijų atstovai atskleidžia šiurpią realybę: Lietuvoje seksualiai išnaudojami beveik visų vaikų globos namų auklėtiniai. Šių vadovai tokius teiginius vadina šmeižtu. Policija taip kategoriškai šios problemos neneigia, tačiau linkusi užstoti tai darančius.

Kas meluoja?

Toną šiai diskusijai davė pati Švėkšnos specialiojo ugdymo centro, kuriame, remiantis pradėtais ikiteisminiais tyrimais, vyresnės globotinės pardavinėja kaip prostitutes jaunesnes, direktorė Laima Navickienė.

"Esu įsitikinusi, kad visuose vaikų globos namuose su mergaitėmis šitaip elgiamasi," – viešai pareiškė ji ir pridūrė, kad kiti jos kolegos tiesiog bijo tai viešinti, nes gali būti nubausti.

"Nesąmonė! Kai tai išgirdome, mums atėmė kojas ir nusviro rankos!"– taip į kolegės teiginį reagavo neseniai "Gerumo kristalu" už jauno žmogaus integraciją į visuomenę apdovanota Kauno vaikų globos namų "Atžalynas" direktorė Dalia Pajedienė, šiuo metu turinti nedarbingumą.

Tačiau, pasak Lietuvos "Carito" programos "Pagalba prostitucijos ir prekybos žmonėmis aukoms" koordinatorių, globojančių ir nukentėjusiąsias per Švėkšnos skandalą, joms yra tekę konsultuoti ir seksualinę prievartą patyrusias abiejų Kauno vaikų globos namų auklėtines. Nebuvę nė vieno atvejo, kad apie tai praneštų šių namų vadovai.

Milijonas – į balą

"Norėdamos padėti nepilnametei prostitucijos aukai, turime kovoti dviem frontais – su ja pasinaudojusiu asmeniu ir įstaiga, kuri turi rūpintis šiuo vaiku. Ir pirmasis šių įstaigų vadovų klausimas būna: "Kas nutekino informaciją?", o ne "Ką daryti – kaip padėti?" – akcentavo minėtos programos vadovė Kristina Mišinienė.

"Ir Kaune, kaip Švėkšnoje, vaikų globos namų auklėtinės patenka į prostitucijos tinklus per interneto pažinčių svetaines. Ir jų vyrai atvažiuoja pasiimti į globos namus. Nesakau, kad tiesiai į įstaigos kiemą, bet atvažiuoja..." – nelinkusi slėpti ir ilgametė šios programos koordinatorė Jolita Juškevičienė.

Esą kuo didesni vaikų globos namai ir kuo didesniame jie mieste, tuo daugiau aplinkui sukiojasi asmenų, siekiančių seksualiai išnaudoti jų gyventojus.

Anot Lietuvos "Carito" atstovių, netiesa, kad nėra pinigų mažesniems vaikų globos namams steigti, tuo savo neveiklumą linkę pridengti valdininkai. "Nepaisant dar 2012-aisiais parengtų neigiamų Vaiko apsaugos kontrolieriaus įstaigos išvadų apie Švėkšnos centrą, tais pačiais metais jis laimėjo metodinio centro vardą ir gavo milijono litų dotaciją. Tai yra pinigų ar nėra?" – sunkiai slėpė pasipiktinimą K.Mišinienė.

Keturiolikmečių orgijos

"Mūsų globos namuose tikrai to nėra. Jeigu būtų, neslėptume", – polemizavo su Švėkšnos specialiojo ugdymo centro direktore L.Navickiene ir Kauno savivaldybės vaikų globos namų, po kurių stogu šiuo metu glaudžiasi 65 globotiniai, direktorė Elena Trimonienė.

Tačiau ji neslėpė, kad buvo susidūrusi su panašiomis problemomis prieš keletą metų. Padedant pašaliniam asmeniui, sužinojusiam apie tai visiškai atsitiktinai, buvo išsiaiškinta, kad vieną dar 14-os neturinčią šių vaikų globos namų auklėtinę netoli esančiame Panemunės miške seksualiai išnaudoja keli bendraamžiai likimo draugai. Jie jau nuteisti.

"Man jų visų gaila – dar ir šiandien pasakodama šią istoriją E.Trimonienė susigraudina. – Du iš trijų nuteistų paauglių buvo labai geri vaikai. Problemų kėlė tik trečiasis ir pati jų auka. Tai vienintelis toks atvejis per 20 mano darbo metų šiuose globos namuose."

Išdavė raštelis

Kita panaši byla, susijusi su Kauno savivaldybės vaikų globos namų auklėtine, taip pat buvo inicijuota jų direktorės iniciatyva. Po to, kai skalbykloje iš septyniolikmetės auklėtinės drabužių iškrito raštelis, iš kurio turinio paaiškėjo, kad ji buvo seksualiai išnaudojama suaugusio vyro.

Visa tai vyko dar prieš jai patenkant į globos namus. Įtariamasis, kuris vėliau nuteistas 10 metų laisvės atėmimu, buvo jos giminaitis. Ir jis, ir seksualiai išnaudota paauglė turėjo psichikos sutrikimų.

Pasak policijos, prieš keletą metų Kauno savivaldybės vaikų globos namų kolektyvas tikrai sunkiai susitvarkė su jam patikėtais globotiniais. Bet, direktorei pasikvietus jaunų aktyvių žmonių, šiandien situacija visai kitokia.

Šaukštas deguto

Anot pareigūnų, apie dingusį globotinį dabar pranešama tą pačią akimirką, kai jo pasigendama. O pabėga jie, kaip ir visų globos namų auklėtiniai, dažnai.

Per pastarąjį dešimtmetį yra pastojusi tik viena šių namų auklėtinė. Tačiau ji nebuvo įtraukta į prostitucijos tinklus – šios septyniolikmetės vaiko tėvas buvo jos vaikinas.
Policijos pastebėjimu, daugiausia problemų kyla su tais šių namų globotiniais, kurie neturėtų čia patekti. Turimi galvoje į nusikaltimus linkę ir psichikos sutrikimų turintys paaugliai, kurie gadina visa mikroklimatą ir veda iš kelio kitus. Pavyzdžiui, vienas toks penkiolikametis per pusmetį spėjo padaryti apie dešimt nusikaltimų. Viena jo aukų – globos namuose svečiavęsis aukštas pareigas užimantis valdininkas. Penkiolikametis nugvelbė jo brangų mobilųjį telefoną, kurį vėliau pardavė už 50 litų.

Kita ne mažiau opi problema – kad už grotų ar į socializacijos centrus patekę šių namų auklėtiniai, pasibaigus skirtam terminui, jeigu dar neturi 18-os, sugrąžinami atgal.

Tarp Švėkšnos "herojų" – ir kaunietė

Prie didžiųjų vaikų globos namų pagal auklėtinių skaičių priskiriami ir Kauno vaikų globos namai "Atžalynas".

"Pas mus tikrai nėra tokių atvejų kaip Švėkšnoje, o jeigu būtų, norėtume, kad apie tai mums praneštų, – tikino laikinai "Atžalyno" direktorės pareigas einanti Rima Gapšytė. Ji vengė išsamesnių diskusijų šia tema, nors ir pripažino, kad ir į jų namus patenka vaikų, mačiusių savo šeimose visko, kas neretai nulemia pernelyg seksualizuotą jų elgesį. "Rengiame lytinio švietimo pamokas, stengiamės supažindinti su tykančiais pavojais", – pasakojo apie darbą su tokiais paaugliais pašnekovė.

Tačiau, "Kauno dienos" žiniomis, tarp paauglių, įsipainiojusių į Švėkšnos skandalą, yra ir "Atžalyno" auklėtinė. Tiesa, netrūko problemų ir jai gyvenant Kaune. Pavyzdžiui, per pernykštes Kalėdas ji buvo atvykusi paviešėti "Atžalyne", iš kurio ir pateko į minėtą Švėkšnos įstaigą specialiųjų poreikių vaikams. Pastebėjus, kad šešiolikmetei būtina Kauno priklausomybės ligų centro specialistų pagalba, ji buvo paguldyta į šią įstaigą. Tačiau netrukus grąžinta atgal į "Atžalyną", teigiant, kad ji kelia grėsmę aplinkai, – rodė pernelyg didelį susidomėjimą vienam jaunesniam ligoniui. Šiandien ji vėl Švėkšnoje.

Kova su vėjo malūnais?

Pasak policijos, problemų "Atžalyne" apstu. Tačiau jų kyla ne dėl globotinių nepriežiūros.

Beveik visi ten patenkantys vaikai – jau pažeisti emociškai. Tačiau tarp jų yra ir linkusių į agresiją, turinčių psichikos sutrikimų ir seksualizuoto elgesio paauglių, kurie kažkodėl apgyvendinami kartu su visais. Kuo tai baigiasi, kai jie visi surenkami į vieną specializuotą įstaigą, atskleidė ir Švėkšnos atvejis.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Buvusi globotine

Buvusi globotine portretas
Pati 11metu gyvenau kauno vaiku namuose. Sitame straipsnija vien purvas ir melas. Jai zmogus tikrai nenori jo niekas ir neprevartaus. Pazystu abi tas paneles, ,,aukas'' galiu tik tiek pasakyti ju tas uzsiemimas atsirado ir neturejimo ka veikti ir pinigu trukumo. Viena is paneliu ,,nukentejusi" man pasakojo pati tai norejo daryti, o dabar po teismus vaiksto nes nori dar ju gauti ,,uz zala". Kad globos namuose mus isnaudoja grynas melas niekas musu nelecia jai to pacios nenorim kaip tos paneles. Manau yra blogai kaip sumaisomi vaiku namuose ligonei su normaliais vaikai, tada ir normalus pasidaro logoneis. Aciu dievui man taip nenutiko :)

globėja

globėja portretas
Dažnai tenka lankytis Kauno savivaldybės vaikų globos namuose, nes globoju ten gyvenantį vaiką. Vaikai mandagūs ir geranoriški. Lankausi įvairiuose organizuojamuose renginiuose, rankdarbių parodėlėse. Žaviuosi šių žmonių kilniu darbu, didžiule kantrybe, spinduliuojančia šiluma. Ypač noriu padėkoti šių vaikų globos namų direktorei gerbiamai Elenai Trimoniene už geranoriškumą, nuoširdumą, ir meilę svetimiems vaikams.

pageidaujanti tapti ekstrasense

pageidaujanti tapti  ekstrasense portretas
Dabar labai madinga šou verslo ir valdžios žmonėms kreiptis į horoskopų žinovus, ekstrasensus ir gerąsias raganas dėl ateities. Norėčiau ateitį išpranašauti, koks likimas laukia vaikų globos namų, kuriuos taip norima uždaryti. Prognozuoju. UŽDARYS. Po šių rinkimų į tarybas,liks daug neišrinktų pretendentų. Visi žada daryti gerus darbus žmonėms. O ką jau kalbėti apie vaikus - mūsų ateitį. Patikėkite, šitie pasiryžę gerus darbus daryti žmonės pasiims po vieną vaikelį. Jei liks, po rinkimų į seimą, pasiims likusius buvę seimo nariai ir jų patarėjai, o gal net patarėjai ir iš prezidentūros. Juk jie visi nori padėti ir tarnauti žmonėms. Liks bedarbiai tie vaikų namų darbuotojai. Sužinos ką reiškia gyventi iš pašalpų.
VISI KOMENTARAI 22

Galerijos

Daugiau straipsnių