Švenčionių rajone atidengtas lietuvių statytas paminklas broliams Pilsudskiams

  • Teksto dydis:

Keturi lietuviai pastatė paminklą broliams Pilsudskiams jų gimtinėje Zalave netoli Pabradės, Švenčionių rajone.

Kaip rašo „Lietuvos rytas“, paminklą Pilsudskiams lietuviai už savo lėšas pastatė privačioje žemėje ir nesusidūrė su jokiomis kliūtimis. Šitaip jie nutarė pažymėti Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmetį.

„Jeigu to nedaro valstybė, kas nors juk turi žengti pirmąjį žingsnį. Juk tai mūsų bendra istorija“, - paaiškino skulptorius Kęstutis Musteikis. Paminklo kūrėjai iš pilko granito iškalė trijų metrų aukščio stelą, papuošė ją bronziniais brolių atvaizdais ir išraižė: „Bronislavas Petras Pilsudskis ir Juozapas Klemensas Pilsudskis". Po pavardėmis - gimimo datos ir nuopelnai. Prie svarbiausių Juzefo Pilsudskio gyvenimo datų, be kita ko, užrašė: „1922 metais nuo Lietuvos atplėšė Vilnių ir jo kraštą, 1926-1935 m. Lenkijos patvaldys ir karo ministras". Dar pacitavo „patvaldžio" žodžius: „Lietuvis esu ir lietuvišką tvarką jums įvesiu", taip pat nurodė, jog taip jis sušuko 1926 metais išvaikydamas neveiklų Lenkijos Seimą.

Zalave iki šiol be jokio leidimo jau pastatyta kelios dešimtys nedidelių paminklų su užrašais tik lenkų kalba.

Tarpukario Lenkijos vadovas Juzefas Pilsudskis šioje šalyje aukštinamas dėl indėlio atkuriant nepriklausomą Lenkiją po Pirmojo pasaulinio karo, bet Lietuvoje jo atminimas yra kontroversiškas dėl Vilniaus krašto užgrobimo jėga.

Vilniuje, Rasų kapinėse, palaidota J.Pilsudskio širdis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ričardas G.

Ričardas G.  portretas
O, kaip patinka Anonimo pasidraskymas. Pataikyta tiesiai į dešimtuką ! Kokie nuostabūs keiksmažodėliai ir asociacijos ! Evoliucijos nuograužos"{ (? !).„KGB stukačiui" (? !). Įsivaizduokite - rašoma „Kremliaus valdžia okupavo Vilnių ir Lietuvą" - todėl - „KGB stukčius", rašoma: „Vilnius tapo mūsų, o mes rusų" - esi „KGB stukačius". Tai kas yra tas nemokša ? Gal tas kuris viską apverčia aukštyn kojomis ? Jei eini už Tėvynę -„stukačius", o Anonimas, kuris rašo „...paminklą, rusams, kurie SUGRAŽINO LIETUVAI SOSTINĘ VILNIŲ, NUGRIAUKIT" , reikštų myli Lietuvą. Juk sovietai okupavo Lietuvą, žinoma, ir Vilnių. Tai kas eina už Kremlių ? Tu Anonimai, tu - Lietuvos stukačius..

efka to to

efka to to portretas
Cia kalba eina ne apie tai kokia kalba kas turi vartoti,as norejau pasakyti,kad valstybes pilieciai negali buti skirstomi pagal tautybe arba kalba.Prancuzijoje jeigu koks marokietis ar vengras, ar dar kas,gauna Prancuzijos pilietybe jis iskarto automatiskai tampa prancuzu.Anglijoje indusas,ar pakistanietis turintis Uk pasa save pristato britu.O jau nekalbu apie Amerika,Australija ar dar kitas normalias valstybes.Nacionalizmas yra atgyvena.Mes per savo nacionalizm visa aukstuomene ir trecdali lietuviu tautos atidaveme lenkams.Ir tik del to ,kad jie kalbejo lenkiskai.Jeigu airiai tokiu pagrindu butu kure savo valstybe,tikru airiu kurie kalba sena geliu kalba butu surinke ne daugiau 100 tukstanciu.

dar

dar portretas
tik truko korikui Muravjovui pastatyti tai ir socdemo.. ir siauliene bus patenkinti juk tai /broliskos/ tautos tai dera /glebesciuotis/
VISI KOMENTARAI 15

Galerijos

Daugiau straipsnių