Pedagogai: premjeras A. Butkevičius pademonstravo cinizmo viršūnę

  • Teksto dydis:

Švietimo profesinių sąjungų atstovai kaltina premjerą Algirdą Butkevičių ir Vyriausybę tyčia vilkinant švietimo srities kolektyvinės sutarties pasirašymą bei nepalikus laiko surengti streiką iki rinkimų.

Jie pradėjo rengimąsi kolektyviniam ginčui, bet sako nespėsiantys suorganizuoti streiko dėl ilgų derinimo procedūrų.

„Premjeras sąmoningai tempia laiką, kad mūsų protesto akcijos neįvyktų iki rinkimų“, - spaudos konferencijoje trečiadienį pareiškė Lietuvos švietimo įstaigų profesinės sąjungos vadovas Eugenijus Jesinas.

Pasak jo, „premjeras pademonstravo politinio cinizmo viršūnę“, nes anksčiau buvo davęs pažadą, jog sutartis bus pasirašoma dar rugsėjo mėnesį.

„Buvome sumąstę, kad jeigu nepavyktų pasirašyti sutarties, spalio 5 dieną turėtų kažkas įvykti. Dabar esame pastatyti prieš faktą, nes streiko skelbimo tvarka reikalauja ilgalaikės procedūros. Praktiškai, iki rinkimų mes galbūt ir nebespėsime padaryti. Bet turime tam tikrą siurprizą premjerui, kurį pateiksime Mokytojo dienos proga spalio 5-ąją dieną, surengdami piketą prie Vyriausybės. Norėtumėme įteikti tą siurprizą asmeniškai premjerui“, - pridūrė jis.

Švietimiečiai piktinasi, Vyriausybės pirmadienį priimtu sprendimu grąžinti kolektyvinės sutarties projektą tobulinti Švietimo ir mokslo ministerijai (ŠMM) bei teiginiais, jog kolektyvinėje sutartyje negali būti įrašomas konkretus biudžetas numatomoms reformoms.

Švietimo ir mokslo ministrė Audronė Pitrėnienė BNS trečiadienį sakė, kad kolektyvinės sutarties projektas ją rengusioje darbo grupėje vėl bus aptariamas kitą savaitę. Jos teigimu, bus pakviesti Finansų bei Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos atstovai, kurie išsakė didžiausius priekaištus projektui.

„Išgąsdino galutinė suma, bet juk tai išsidėsto per daug metų, nėra, kad iš karto reikės milžiniškų milijonų. Tai yra kelių metų klausimas. Jeigu atlyginimų kėlimo programa būtų penkeriems metams, tai nėra iš karto didelė suma. Aš manau, kad reikia dar kalbėtis, gal į priedus iškeliant papildomus dalykus“, - BNS trečiadienį teigė ministrė.

Ministrė svarsto, kad pinigai galėtų būti numatyti sutarties prieduose. Ji taip pat abejojo, ar profsąjungos jau gali kelti kolektyvinį ginčą, nes derybos dar tęsiasi.

„Tai tas pats, kaip pažadėti NATO nusipirkti 80 šarvuočių ir neįdėti į biudžetą pinigų“, - apie galimybę finansinius Vyriausybės įsipareigojimus mokytojams apibrėžti ne kolektyvinėje sutartyje, o jos prieduose kalbėjo Lietuvos švietimo profesinės sąjungų pirmininkas Audrius Jurgelevičius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

JO

JO portretas
Premjeras chamų chamas

nieko naujo

nieko naujo portretas
chameleonas

Prie

Prie portretas
ko čia premjeras? Visus klausimus sprendžia Švietimo ir Finansų ministerijos.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių