T. Žentelis: atgauti visą sumą gali tikėtis tik po pučo neišvykę poilsiautojai

Perversmas Turkijoje ir įvykiai jį numalšinus, prieštaringa informacija iš šios šalies sujaukė atostogas Turkijoje apsisprendusių praleisti Lietuvos žmonių mintis. Nei aiškiau, nei ramiau netapo, kai trečiadienį paskelbta, jog nuo liepos 21 d. ryto trims mėnesiams Turkijoje įvedama nepaprastoji padėtis. Pasak URM, tai reiškia, kad visi asmenys su savimi visuomet privalo turėti asmens dokumentus, šiuo laikotarpiu gali būti nustatyti papildomi apribojimai: keliuose gali būti įkurti laikini patikros postai, atskirose teritorijose gali būti įvedamos komendanto valandos, teisėsaugos institucijos gali imtis papildomų saugumo užtikrinimo priemonių.

Užsienio reikalų ministerija rekomenduoja nevykti į tam tikrus regionus pietryčių Turkijoje – Chatajaus (arba Antakijos), Kiliso, Gaziantepo, Šanliurfos, Mardino, Širnako provincijas, taip pat į Dijarbakyro ir Chakario provincijas, susilaikyti nuo nebūtinų kelionių į Ankarą ir Stambulą, rekomenduojama nedelsiant išvykti iš Turkijos regionų, besiribojančių su Sirija. Bet Lietuvoje yra nemažai žmonių jau įsigijusių keliones į Turkijos pietuose esančius kurortus. „Savaitėje“ – Valstybės turizmo departamento Turizmo veiklos priežiūros skyriaus vedėjas Tadas Žentelis.

– Yra tokios URM rekomendacijos po nepaprastosios padėties paskelbimo, nors jos praktiškai nesikeitė, beveik tokios pačios buvo ir iki jos, o tai reiškia, kad vykti atostogauti į Turkijos kurortus nėra apribojimų, aš teisingai suprantu?

– Teisingai. Galima vykti, ir vienintelis tas ir kartu pagrindinis šaltinis ir yra URM rekomendacijos.

– Žmones išgąsdino tas nepavykęs perversmas, bet, tie, kurie buvo tuose kurortuose tuo metu, tai daugiausiai nerimo kilo tiems, kurie ilsėjosi Marmaryje, nes ten buvo prezidentas, ten buvo ir šūvių, ir sprogimų, tuo metu kituose kurortuose to nebuvo. Ar tai yra vienintelis kurortas, gal jūs turite informacijos, kur dar buvo kažkokių neramumų, kas žmones gąsdino?

– Ne, mes neturime duomenų, kad kurortuose buvo kažkokių neramumų. Vienintelis tas atvejis ir yra Marmaryje, kai prezidento viešbutis tarsi šturmuojamas buvo, ar kažkokie neramumai aplink jį. Ta informacija buvo paskelbta iš karto, vėliau jokių duomenų naujų negavome, kad dar buvo kažkokių neramumų kituose kurortiniuose miestuose.

– Kokia yra galimybė atgauti visą pinigų sumą, jeigu jau esi įsigijęs kelialapius, bet abejoji ar turėtum ten vykti?

– Jeigu kalbėti apie piniginius įsipareigojimus, tai visa suma galėtų būti grąžinta tada, kai yra nustatomos nenugalimos jėgos aplinkybės. Tai reiškia, kad tokių aplinkybių negalima nei numatyti, nei kažkaip iš anksto apsisaugoti nuo jų, ir šalys, šiuo atveju tiek turistas, tiek kelionių organizatorius, negali vykdyti savo įsipareigojimų pagal sutartį. Taigi dabartiniu atveju, ypač, kai tos rekomendacijos ir šeštadienį, ir sekmadienį šiek tiek sušvelnėjo ir yra tokios kaip dabar, tiek viena šalis, tiek kita tuos savo įsipareigojimus gali vykdyti. Ir mes prieiname prie tokios situacijos, kad tai yra daugiau žmonių apsisprendimas – ar vykti, ar nevykti. Kadangi netgi griežtų rekomendacijų nėra.

– Nevykti?

– Nevykti, jeigu kalbame apie kurortinius regionus. Kitas svarbus momentas, kad netgi, jeigu būtų pati griežčiausia rekomendacija URM.

– Draudimas vykti?

– Nėra tokios rekomendacijos. Netgi pati juodžiausia, juoda spalva žymima rekomendacija yra – rekomenduojama nedelsiant išvykti iš šalies. Tai jau yra pats baisiausias variantas, koks galėtų būti, bet netgi tuo atveju URM rekomendacijos yra rekomendacinio pobūdžio. Ir teoriškai netgi tokiu atveju organizatorius galėtų dar svarstyti. Tik praktikoje aš sunkiai įsivaizduoju tokį atvejį, kad dar būtų dvejojama, ir tų kelionių jie neatšauktų.

– Kai jūs sakote „jis galėtų svarstyti“, tai čia tuo atveju, kai kalba eitų apie visos sumos grąžinimą?

– Taip.

– Ir, kaip aš suprantu, beveik visais atvejais pagal sutartis praktiškai neįmanoma atgauti visos sumos, nebent, kai visiškai negalima vykdyti savo įsipareigojimų?

– Taip,  tas beveik ir apima force majore arba lietuviškai nenugalimos jėgos aplinkybės, tačiau jos turi būti nustatinėjamos kiekvienu atveju.

– Kas tai galėtų būti, pavyzdžiui?

– Yra iš tikrųjų labai aiškiai apibrėžta kas tai yra, yra specialus dokumentas – vyriausybės nutarimas – kas yra tos aplinkybės. Tai gali būti karas, pilietinis karas, maištai revoliucijos, sprogimai, gaisrai, stichinės nelaimės, t.y. visiškai nekontroliuojamos aplinkybės.

– Bet šiuo atveju maištas ir buvo?

– Taip buvo, bet jis buvo kažkiek valandų, ir tas laikotarpis, be abejo, gali būti svarstytinas, kaip nenugalimos aplinkybės, bet, kai jau išėjo rekomendacijos tokios, kokios yra dabar arba tos vėlesnės, tai iš jų matyti, kad aplinkybės pasikeitė. Ir todėl čia tik teismo kompetencija būtų nustatyti tuo konkrečiu atveju ar buvo tos aplinkybės ar ne.

– Bet tada ta naktis, pučas įvyko naktį iš penktadienio į šeštadienį, tai tie poilsiautojai, kurie turėjo išvykti šeštadienį ryte, tarkime 5 ar 6 ryto, kai kilo lėktuvas, ir jie apsisprendė nevykti, ar jiems gali būti pritaikytos šitos sąlygos, kai grąžinama visa suma?

– Taip, galėtų. Būtent tam šeštadienio rytui  galėtų būti svarstomos šios aplinkybės.

– Ar jūs turite informacijos, kiek žmonių atsisakė vykti į Turkiją jau turėdami kelialapius, po šitų įvykių praėjusio savaitgalio?

– Tokio bendro skaičiaus nėra, bet tai yra pavieniai atvejai, kurie atsisako. Ir, jeigu kalbėti apie tą naktį, tai netgi tą naktį atsisakiusių buvo 27 žmonės.

– Tai va būtent šitie 27 dar ir gali pretenduoti į atgavimą visos sumos?

– Taip. Didžiausia tikimybė yra jiems, bet viską lems aplinkybės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių