Pasvalio teisėjų atleidimo klausimas atidėtas iki vasario 13-osios

Teisėjų taryba penktadienį atidėjo klausimą dėl Pasvalio teisėjų Dalios Stankevičiūtės ir Vitalijaus Šidagio, kuriuos prezidentė Dalia Grybauskaitė siūlo atleisti pažeminus teisėjo vardą dėl aplaidžiai atliktų pareigų ir dokumentų klastojimo.

Teisėjų tarybos pirmininkas Egidijus Laužikas prieš posėdį žurnalistams sakė, kad taryba gavo teisėjų prašymus atidėti klausimo svarstymą, nes nespėjo tinkamai susipažinti su medžiaga, be to, teisėjas V.Šidagis pateikė nedarbingumo lapelį.

„Gavome abiejų teisėjų prašymus atidėti nagrinėjimą, kadangi jie tik 29 dieną susipažino su dekretu ir visa medžiaga, be to, teisėjas V.Šidagis dar pateikė nedarbingumo pažymėjimą. Todėl mes būsime priversti atidėti posėdį, kadangi pagal tarybos darbo reglamentą teisėjas turit eisę asmeniškai dalyvauti svarstant jo klausimą“, - sakė E.Laužikas.

Po Teisėjų tarybos posėdžio pranešta, kad klausimas atidedamas iki vasario 13 dienos, kada bus šaukiamas  neeilinis Teisėjų tarybos posėdis.

Žurnalistų klausiamas, ar bylas vilkinusių ir tą slapsčiusių teisėjų veiksmuose nėra korupcijos požymių, E.Laužikas sakė, jog iš patikrinimo medžiagos matyti aplaidus darbas.

„Dėl korupcijos nieko negaliu pasakyti, bet kiek teko susipažinti su patikrinimo medžiaga, tai yra aplaidus darbas, nevykdymas pareigų, tam tikrais atvejais ir tam tikrų procesinių dokumentų suklastojimas, pažymint mūsų „Liteko“ sistemoje, kad byla išnagrinėta, kai iš tikrųjų ta byla nebuvo išnagrinėta. Pažeidėjams turbūt tai buvo naudinga, nes  septyniasdešimt keliose bylose yra pasibaigęs terminas patraukimo administracinėn atsakomybėn, tos bylos turės būti nutrauktos“, - kalbėjo E.Laužikas.

Teisėjų tarybos pirmininkas taip pat pažymi, kad svarbu ne tik svarstyti klausimą dėl teisėjų atleidimo, bet ir operatyviai ieškoti būdų, kaip užtikrinti Pasvalio rajono apylinkės teismo nenutrūkstamą veiklą. Prezidentei sustabdžius D. Stankevičiūtės ir V. Šidagio įgaliojimus, šiame teisme dirba du teisėjai. „Neeiliniame posėdyje ne tik svarstysime teisėjų atleidimo klausimą, bet ir ieškosime būdų, kaip optimizuoti teismo darbą ir užtikrinti nenutrūkstamą bylų nagrinėjimą,“ – Nacionalinės teismų administracijos išplatintame pranešime cituojamas E.Laužikas.

Prezidentė D.Grybauskaitė šią savaitę pranešė inicijuojanti dviejų Pasvalio teisėjų atleidimą dėl aplaidaus darbo ir šiurkščių pažeidimų. Anot Prezidentūros, pažeidimai Pasvalio rajono apylinkės teisme paaiškėjo po Panevėžio apygardos teismo pirmininko pavedimu atlikto patikrinimo.

Per jį nustatyta, kad teisėja D.Stankevičiūtė per ketverius metus neišnagrinėjo net 75 administracinių teisės pažeidimų bylų bei slėpė jų vilkinimą tyčia klastodama duomenis, taip sudarydama sąlygas pažeidėjams išvengti administracinės atsakomybės, o V.Šidagis dangstė aplaidžiai dirbančią teisėją. Dėl paaiškėjusių klastojimo faktų kreiptasi į Generalinę prokuratūrą.

Atleisti du Pasvalio teismo teisėjus siūlanti prezidentė pažymi, kad ikiteisminio tyrimo stadijoje gauti skundai teisme turi būti išnagrinėti per dešimt dienų, numato įstatymas, tuo metu teisėja D.Stankevičiūtė kai kurių jų neišnagrinėjo ilgiau kaip trejus metus.

Patikrinimas atskleidė ir tuo metu Pasvalio rajono apylinkės teismui vadovavusio V.Šidagio aplaidų pareigų vykdymą. Nustatyta, kad jis toleravo ir dangstė netinkamą D.Stankevičiūtės darbą bei teikė neišsamius duomenis apie tyčia vilkinamas bylas taip klaidindamas Teisėjų tarybą ir aukštesnįjį teismą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių