Teisingumo ministerija siūlo išbraukti asmens duomenis iš asmens kodo

  • Teksto dydis:

Suteikiant asmens kodą, turėtų būti automatiškai sugeneruojama atsitiktinė 11 skaitmenų seka, o ne lytį ir gimimo datą žymintys skaičiai, siūlo Teisingumo ministerija.

Tai numatyta Teisingumo ministerijos parengtose Gyventojų registro įstatymo pataisose.

„Iš tiesų dabartinį asmens kodą labai lengva įsiminti, tačiau jį pakeitus atsitiktiniais skaičiais bus apsaugotas asmens teisė į privatumą. Labiau išsivysčiusiose ir demokratiškai pažangesnėse valstybėse – pavyzdžiui, JAV, Jungtinėje Karalystėje, Nyderlanduose, Austrijoje, Belgijoje, Vokietijoje ar Airijoje – yra sudaromas nereikšminis asmens kodas“, – tvirtina Teisingumo ministerijos pranešime cituojamas ministras Juozas Bernatonis.

Jo teigimu, dabar egzistuojantis asmens kodas leidžia lengvai nustatyti ne tik asmens amžių ir lytį, bet Lietuvos pilietybę įgijusių užsieniečių atveju ir gimimo vietą. Tad tai esą pažeidžia asmens teisę į privatumą.

Šiuo metu asmens kodo naudojimas elektroninėje erdvėje taip pat yra ribojamas, tad tai esą apsunkina ir juridinių asmenų veiklą (be asmens kodo neįmanoma tiksliai identifikuoti juridinio asmens vadovo), todėl žmonėms kyla ypač daug problemų teisminių ginčų dėl juridinių asmenų veiklos atvejais. Ministerija mano, kad įteisinus atsitiktinį asmens kodą jis būtų plačiau naudojamas viešojo ir privataus sektoriaus informacinėse sistemose, nerizikuojant atskleisti asmens duomenų kitiems subjektams.

Projektu taip pat siūloma, kad perėjimas prie nereikšminio asmens kodas vyktų palaipsniui, tai yra būtų keičiamas tik po įstatymo įsigaliojimo išduodant asmens dokumentus. Tad visas procesas esą įvyktų per dešimt metų, dėl to valstybė nepatirtų ir papildomų išlaidų.

Siūloma, kad įstatymas įsigaliotų nuo 2016-ųjų pradžios.

Jam dar turi pritarti Vyriausybė ir Seimas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vėl pasipinigiavimas

Vėl pasipinigiavimas portretas
Keisti dokumentus žmonėms- vėl naujos išlaidos. Juk už visokius popiergalius apmoka žmonės. Vieną kartą, ponuliai , raminkitės. Jeigu norite kaitalioti, tai visas išlaidas prisiimkite patys.

Ordinatė

Ordinatė portretas
Nebūčiau kategoriškas asmens kodų keitimo priešininkas, jei ne skelbiama to keitimo intencija - kad nesimatytų lytis ir gimimo metai. Jau ir taip mūsų dokumentuose beveik nieko nesimato - nei tautybės, nei išpažįstamo tikėjimo, nei moterų - merginų šeimyninės padėties (Budrė, Bunkė...). Tai ką - jei ne "tarybinį žmogų", tai "pasaulio pilietį", vos ne mankurtą, dokumentuosime?

abel

abel portretas
kiekvienas zino, kad individualios veiklos kodas=asmens kodas, rasomas privalomai ant sask.-fakturu.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių