Teismas: pabėgėliai su vaikais negalėjo būti uždaryti sulaikymo patalpose

  • Teksto dydis:

Švenčionių teismas konstatavo, kad pabėgėliai su mažamečiais vaikais negalėjo būti uždaryti Užsieniečių registracijos centro (URC) sulaikymo korpuse.

Prieglobsčio prašytojų iš Afganistano ieškinį nagrinėjęs teismas tenkino jų prašymus taikyti alternatyvią sulaikymui priemonę, apgyvendinant šeimą Užsieniečių registracijos centre netaikant judėjimo laisvės apribojimų.

Kaip pranešė pabėgėliams atstovaujantis Lietuvos raudonasis kryžius, teismas nustatė, kad šeimos, kuriose yra nepilnamečių, gali būti sulaikytos tik ypatingu atveju, o priimant sprendimą dėl sulaikymo būtina atsižvelgti į vaiko interesus.

Praėjusių metų spalio pabaigoje sutuoktiniai iš Afganistano bei dvi mažametės 5 ir 8 metų jų dukros pateko į Lietuvą, perėję sieną iš Baltarusijos. Jie pateikė Lietuvos pasieniečiams prieglobsčio prašymus. Migracijos departamentas nusprendė šiuos prašymus nagrinėti, o jų nagrinėjimo laikotarpiu prieglobsčio prašytojų šeima buvo apgyvendinta atvirame URC korpuse.

Tačiau nesulaukusi Migracijos departamento sprendimo dėl prieglobsčio afganistaniečių šeima išvyko iš URC ir buvo sulaikyta prie Lenkijos sienos. Dėl to Valstybės sienos apsaugos tarnyba kreipėsi į Lazdijų rajono apylinkės teismą prašydama sulaikyti pareiškėjų šeimą su nepilnamečiais vaikais. Teismas nurodė, kad Afganistano piliečiai, nesulaukę sprendimo dėl prieglobsčio suteikimo, siekė išvykti iš Lietuvos į kitą valstybę, pažeisdami nustatytą tvarką, ir priėmė sprendimą sulaikyti šeimą URC sulaikymo korpuse.

Prieglobsčio prašytojai su minėtu sprendimu nesutiko ir atstovaujami Raudonojo kryžiaus siekė, kad teismas pripažintų, jog prioritetas tokiu atveju turi būti teikiamas vaikų geriausiems interesams užtikrinti. Pasak pareiškėjų, Lazdijų rajono apylinkės teismas nenagrinėjo geriausių vaikų interesų, t. y. neįvertino, kaip priimtas sulaikymo sprendimas paveiks dvi mažametes, o vaikai neturėtų patirti bausmių dėl netinkamo tėvų elgesio.

Raudonasis kryžius pažymi, jog sąlygos URC sulaikymo patalpose yra visiškai netinkamos vaikams, o net ir esant sulaikymo pagrindui, šeimos su vaikais neturėtų būti sulaikomos, nes visais atvejais prioritetas turi būti teikiamas geriausiems vaiko interesams.

Tai, kad sulaikymo sąlygos Užsieniečių registracijos centre pažeidžia vaikų teises, Vaiko teisių apsaugos kontrolieriaus įstaiga nustatė dar 2013 metais. Kontrolieriaus institucija pažymėjo, jog pastatas yra avarinės būklės, jame nėra užtikrinamos normalios ir švarios gyvenimo sąlygos, vaikams nėra leidžiama lankyti mokyklos, fiziškai, protiškai ir socialiai vystytis. Panašią išvadą pateikė ir Seimo kontrolieriaus įstaiga 2014 metais. Seimo kontrolierius pabrėžė, kad esamos užsieniečių laikymo sąlygos ne tik negarantuoja jų saugumo, bet ir neužtikrina tinkamų apgyvendinimo sąlygų pažeidžiamiems asmenims, šeimoms. Konstatuota, kad patalpose nėra užtikrinama ir palaikoma švara, o sąlygos tinkamai pasirūpinti asmens higiena nėra geros.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių