Teismas priėmė nagrinėti žurnalistų skundą prieš Vyriausybę

  • Teksto dydis:

Vilniaus apygardos administracinis teismas (VAAT) pirmadienį priėmė nagrinėti Lietuvos žurnalistų sąjungos ir kelių redakcijų žurnalistų skundą dėl Vyriausybės kanceliarijos veiksmų, kai ši atsisakė suteikti pateikti Ministrų kabineto garso įrašą.

Skundą teismui prieš kelias savaites pateikė naujienų portalų delfi.lt, 15min.lt, naujienų agentūros BNS, Lietuvos nacionalinio radijo ir televizijos, Laisvės TV žurnalistai.

Teismas pirmadienį pranešė, jog priima nagrinėti skundą, išskyrus vieną jo reikalavimų, kuriuo prašoma pripažinti, kad Vyriausybės kanceliarijos galimai spalio 5 dieną atliktas Vyriausybės spalio 3 dienos pasitarimo garso įrašo sunaikinimas yra neteisėtas.

„Teismas priėjo išvadą, kad šis reikalavimas yra hipotetinio pobūdžio, susijęs išimtinai su faktų ar tam tikrų aplinkybių pripažinimu, t. y. Kanceliarijos galimai atlikto Vyriausybės spalio 3 dienos pasitarimo garso įrašo sunaikinimo konstatavimu. Tokie savarankiški reikalavimai negali būti nagrinėjami administraciniame teisme“, – nurodoma pranešime.

Šis teismo sprendimas atsisakyti nagrinėti vieną skundo reikalavimą per septynias dienas gali būti skundžiamas.

Likusią skundo dalį teismas priėmė nagrinėti, tačiau posėdžio data dar nepaskirta.

Žurnalistai siekia, kad teismas nepagrįstu pripažintų Vyriausybės atsisakymą pateikti garso įrašą ir jo sunaikinimą, taip pat įpareigotų jį atkurti ir pateikti pareiškėjams. 

Prašoma pateikti garso įrašą iš Vyriausybės spalio 3 dienos pasitarimo, kai svarstytos įstatymo pataisos dėl galimybės neatlygintinai naudotis registrų duomenimis.

Vyriausybė teigia, kad garso įrašas buvo teisėtai sunaikintas.

Dalis žurnalistų ir opozicija teigia, kad Vyriausybė nepagrįstai apribojo žurnalistų teisę gauti informaciją. Premjeras Saulius Skvernelis sako, kad laikėsi įprastos praktikos. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Oksana

Oksana portretas
Skvernelio "įprasta praktika"... Čia, tik įrašą sunaikino. 2009-aisdave įsakymą į profsąjungos mitingą šaudyti. Garliavos, epopėja su Deimantės konfiskavimu. Kol žurnalistai tylėjo, "nematė" tokios nepatogios temos, išaugo monstras.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių