Teismo posėdis dėl R. Kurlianskio suėmimo pagrįstumo – kitą savaitę

  • Teksto dydis:

Vilniaus apygardos teismas pirmadienį nagrinės 20 parų suimto koncerno „MG Baltic“ viceprezidento Raimondo Kurlianskio skundą dėl jam skirtos kardomosios priemonės.

Skundą nagrinės teisėjas Ernestas Rimšelis. Posėdis, kaip įprasta tokiais atvejais, bus neviešas, BNS pranešė teismo tarnautojai.

Apygardos teismo nutartis dėl kardomosios priemonės bus galutinė ir neskundžiama.

„Mes prašome panaikinti nutartį, nes manome, kad suėmimas paskirtas nepagrįstai, be pakankamo pagrindo. Teismas gali tenkinti mūsų skundą arba tenkinti iš dalies“, – BNS yra sakęs suimtojo advokatas Romualdas Mikliušas.

Teismo pirmininkas nusišalins

Buvęs koncerno „MG Baltic“ valdybos nario Romano Raulynaičio bendramokslis, Vilniaus apygardos teismo pirmininkas Vytautas Zelianka šią savaitę BNS patvirtino, jog kartu su „MG Baltic“ valdybos nariu Romanu Raulynaičiu mokėsi vienoje grupėje universitete. Tačiau, pasak V.Zeliankos, laikyti juos draugais „būtų drąsu“.

Jis patikino nesieksiantis daryti šiam nagrinėjimui įtakos kaip teismo pirmininkas ir visiškai nusišalinsiantis: „Be abejo, kad nesieksiu, kitaip aš čionai nedirbčiau“.

„Teisėjas nėra pirmininko pavaldinys, jis yra pavaldus ir jis klauso įstatymo, o ne savo pirmininko“, - pridūrė V.Zelianka.

Jis teigė su R.Raulynaičiu paskutinį kartą susitikęs maždaug prieš savaitę. V.Zeliankos teigimu, jie netyčia susitiko Vilniaus centre ir išgėrė kavos.

R.Raulynaitis išsamiau nekomentavo savo pažinties su V.Zelianka.

„Negaliu nei patvirtinti, nei paneigti“, - BNS sakė R.Raulynaitis, paklaustas, ar pažįsta V.Zelianką ir ar su juo susitinka.

Verslininkas įtariamas kyšio davimu

Teisėsauga tiria įtarimus, kad R.Kurlianskis galėjo perduoti Seimo nariui ir buvusiam Liberalų sąjūdžio pirmininkui Eligijui Masiuliui apie 100 tūkst. eurų kyšį. R.Kurlianskis buvo sulaikytas praėjusį ketvirtadienį, gegužės 12 dieną, jam buvo pareikšti kaltinimai papirkimu ir prekyba poveikiu, o penktadienį Vilniaus apylinkės teismo sprendimu jis buvo suimtas 20 parų.

„Yra įtarimų, kad pas gerbiamą Seimo narį E.Masiulį rasta itin didelė pinigų suma. Jos šaltinis yra gerbiamas R.Kurlianskis. Yra tokie įtarimai. Mes matome priežastinį ryšį tarp pono Kurlianskio ir pono Masiulio veiksmų“, – žurnalistams teisme penktadienį sakė Generalinės prokuratūros prokuroras Justas Laucius.

„Šioje ikiteisminio tyrimo stadijoje manome, kad vis dėlto byloje yra politinės korupcijos požymių. Aš apsiribosiu tuo, kad įžvelgiame politinės korupcijos požymių, ar mūsų įžvalgos ir įtarimai yra pagrįsti, parodys laikas“, – sakė prokuroras, paklaustas kokiu tikslu buvo perduoti pinigai.

Pirmadienį R.Kurlianskio advokatas apskundė jo klientui skirtą 20 parų suėmimą.

„Perskaitėme nutartį ir dabar matome, kad pagrindų, kuriais skyrė, nėra. Prokuroras prašė skirti suėmimą motyvuodamas, kad (R.Kurlianskis – BNS) darys naujus nusikaltimus, trukdys tyrimui, bandys paveikti liudytojus. Teismas skyrė vienu pagrindu – kad gali bėgti ir slėptis, kitų pagrindų neįžvelgė. Mes manome, kad ir tokio pagrindo nėra, nes bėgs ir slėpsis – kai žmogaus nesieja jokie socialiniai ryšiai. O čia ir turtas, ir darbas, ir padėtis visuomenėje, kokie čia pagrindai, kad bėgs ir slėpsis. Jam net negresia reali bausmė“, – BNS anksčiau yra sakęs R.Mikliušas.

Anot jo, klausimas dėl kaltės nekomentuojamas, jo klientas davė trumpus parodymus.

R.Mikliušas yra patvirtinęs, kad pas E.Masiulį rasti pinigai buvo žymėti teisėsaugos, jis teigė žinantis, kad pas parlamentarą rasta didesnė nei 106 tūkst. eurų pinigų suma.

E.Masiulis pasitraukė iš Liberalų sąjūdžio, taip pat - atsisakė Seimo nario mandato, jo teisinė neliečiamybė nustos galioti penktadienį.

R.Kurlianskis yra kelias televizijas valdančio „Laisvo ir nepriklausomo kanalo“ grupės valdybos pirmininkas ir naujienų portalą alfa.lt valdančios „Alfa Media“ valdybos pirmininkas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių