Telšių Nepriklausomybės aikštę papuošė 99 trispalvės

  • Teksto dydis:

99 kartus valio! Telšiuose 99 – asis Lietuvos gimtadienis paminėtas išskirtinai – Nepriklausomybės aikštėje iškeltos 99 trispalvės, iš kurių suformuota viena didžiulė bendra vėliava.

Prie akcijos jungtis visą Telšių bendruomenę pakvietė Telšių kultūros centras. Idėjai pritarė ir renginyje dalyvavo Krašto apsaugos savanorių pajėgų Prisikėlimo apygardos 6-osios rinktinės Telšių 604 kuopa, Žemaitijos šaulių 8 – osios rinktinės šauliai, policijos pareigūnai, ugniagesiai, medikai, valstybės tarnautojai, švietimo įstaigos, daugelis Žemaitijos sostinės nevyriausybinių organizacijų ir visi pilietiški telšiškiai. Su jauduliu širdyse žemaičiai skubėjo švęsti Nepriklausomos Lietuvos gimtadienio, juk šiemet sukanka 99 metai, kuomet pasirašytas dokumentas (nepriklausomybės aktas), skelbiantis, kad atkuriama Lietuvos valstybė.

„Idėja Nepriklausomybės aikštėje išskleisti 99 vėliavas gimė netikėtai. Norėjosi sukurti telšiškiams išskirtinę šventę, suvienyti bendruomenę ir parodyti, kad mes mokame paminėti savo mylimos Tėvynės gimtadienį kitaip. Džiaugiuosi, jog į sumanymą telšiškiai pažiūrėjo ypač atsakingai ir visiems mums kartu pavyko įgyvendinti akciją sukuriant vieningą kompoziciją“, – kalbėjo Telšių kultūros centro režisierė ir viena idėjos sumanytojų Alina Gintalienė. Režisierė atskleidė, kad prie akcijos prisijungti panoro dar daugiau negu 99 vėliavas atsinešusių piliečių. Bendrai trispalvių suskaičiuota gerokai per 100.

Prieš iškilmingą vėliavos pakėlimo ceremoniją sveikinimo žodį tarė Telšių rajono savivaldybės meras Petras Kuizinas. Jis pasidžiaugė vakar sulaukęs ypač nuoširdaus ir šilto darželinukų sveikinimo. „Niekas kitas negali pasveikinti taip nuoširdžiai kaip mūsų vaikai. Šiandien dėkoju visiems prisijungusiems bendrai idėjai, kad, gerbdami savo valstybės simboliką, minime Nepriklausomos Lietuvos atkūrimą. Su gimtadieniu, mielieji! Pasidalinkite šventine nuotaika su savo kaimynais, artimaisiais, draugais“, – gražios šventės linkėjo rajono vadovas.

Po mero kalbos nuaidėjo trys salvės: už Lietuvos valstybę, už 99 – ąjį Lietuvos gimtadienį, už visų meilę Lietuvai, sugiedotas himnas ir kartu su vėliava Nepriklausomybės aikštėje išskleistos visos 99 trispalvės. Viena vėliavų – išskirtinė ir dukart didesnė už standartines trispalves. Valstybės simbolis 2015 m. sausio 1 d. nukabintas nuo Gedimino pilies bokšto ir perduotas saugoti Telšių Žemaitės gimnazijai. Mokykla vėliavą gavo už istorinės atminties puoselėjimą, gimnazijos ir jos bendruomenės indėlį į Telšių rajono pilietinę ir patriotinę veiklą.

Įteikdami dovanas – vaikų kurtus knygų skirtukus – Vasario 16 – ąją kartu švęsti taip pat kvietė Telšių rajono savivaldybė kartu su Telšių apskrities vyriausiuoju policijos komisariatu. 2000 dovanėlių Lietuvos valstybės atkūrimo dieną išdalino Telšių rajono savivaldybės meras, policijos pareigūnai, Telšių vaikų globos namų ir Telšių „Kranto“ progimnazijos auklėtiniai.

„Valstybinę šventę privalome švęsti kiekvienas. 99 vėliavų iškėlimas – tai lyg simbolis, kai visi lietuviai susivieniję gali ir pačią Lietuvą, kaip tą trispalvę, pakylėti ant rankų. Tai mūsų pilietiškumo įrodymas. Manau, jog sugalvota iniciatyva tapo ne tik įsimintinu reginiu akims, bet ir išliekamąją vertę turinčiu prisiminimu, nes vaizdą filmavome iš paukščio skrydžio“, – sakė Telšių kultūros centro renginių koordinatorius Vitalijus Praspaliauskas.

Po vėliavos pakėlimo ceremonijos Telšių Šv. Antano Paduviečio katedroje aukotos šv. Mišios, surengtas koncertas „Tu – mums duona kasdieninė“. Koncertavo Rietavo savivaldybės kultūros centro meno kolektyvai: mišrus choras „Jūrava“, vyresniųjų žmonių šokiųš kolektyvas „Trepsis“, folklorinis ansamblis „Kadaginis“, merginų šokių kolektyvas „Šarkelės“, kaimo kapela „Subata“.


Šiame straipsnyje: TelšiaiVasario 16renginiai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių